Přetahovaly se o něj nejlepší kluby světa. Lákali ho do Liverpoolu, Juventusu nebo slavného Arsenalu. Nakonec ho za více než sto milionů korun jako jednoho z nejdražších fotbalistů české ligy z FK Teplice vykoupil Eintracht Frankfurt.

Pohádka útočníka Martina Fenina, přezdívaného Féňa, nekončila. Hned při bundesligové premiéře v roce 2008 sestřelil Herthu Berlín hattrickem, byl na absolutním vrcholu a tisíce fanoušků i fanynek ho zbožňovaly. Po devíti letech, mnoha fotbalových i nefotbalových kotrmelcích, je všechno úplně jinak…

„Od 24 let, když jsem šel z Německa do Slavie, mi bylo podbízeno, že budu končit. To jsem já nikdy nechtěl a nechci ani teď ve třiceti. Hrozně mě oslabovala řada kauz, spekulací, domněnek. Strašně rád dokáži věci na hřišti, ale ne to, co bylo, nebo nebylo,“ řekl na úvod rozhovoru bývalý reprezentant Martin Fenin, o kterého se během kariéry z různých důvodů a nejednou zajímal i bulvár.

Proč vám zatím poslední pokus o návrat nevyšel v Brně?
S trenérem Sváťou Habancem jsme to řekli jasně. V lednu jsem si natrhl vaz v rameni a sám jsem od toho odstoupil. Jako útočník bych nemohl jít do souboje, a to nemělo smysl. Samozřejmě se z toho udělalo zase haló a vypluly další různé spekulace. Docela legrace…

Je vidět, že vás to mrzí…
To byl jeden z důvodů, proč jsem nakonec váhal, zda s fotbalem pokračovat. Asi bych v sobě už nenašel tu sílu někomu něco mimo fotbalového dokazovat. Bylo toho strašně moc. Dostal jsem se zbytečně do nějaké škatulky. Jak říkám, něco dokazovat budu strašně rád na tréninku, v zápasech, třeba i mladším klukům na hřišti. Ale prostě už mě nebaví ty zákulisní hry a všelijaké domněnky.

Kdy se ukážete na hřišti?
Snad na nějakou minutu naskočím do zápasu v půlce srpna. Jestli jsem měl nebo mám nějaké jméno, to teď nehraje žádnou roli. S Frťou (pozn.: trenérem druholigového FK Varnsdorf Zdenko Frťalou) jsme se sešli už dřív a teď nastartovali nějaký proces. Já už asi postý nebo sto padesátý, že jo…

A jak se vám vede?
Teď jsem byl s klukama dva tři dny na soustředění, fotbal mě začal zase bavit a mám velkou chuť. Je tady mladý, zdravý, dravý tým.

close Martin Fenin bude hrát za Varnsdorf. info Zdroj: Deník/František Bílek zoom_in

Co pro váš návrat bude nejdůležitější?
Zdraví. Musím zaklepat, i když teď jsem si trošku hnul se zády a o týden jsem si to protáhl a nabral nepatrné zdržení. Začátek sezony asi ještě nestihnu, ale věřím, že jsme na dobré cestě.

Jde tedy o to připravit na návrat tělo? Nabrat hlavně kondici?
No kondici… Já bych řekl, že jak jsem teď trénoval dost často sám, že naběháno mám dost hodně. Ale ono je něco jiného trénovat sám nebo s mužstvem. Já jsem teď bohužel na delší dobu z týmového tréninku vypadl. Ta příprava je jiná a teď je důležité, abych to přečkal bez zranění.

Fotbal se zapomenout asi jen tak nedá…
Asi ne, řekl jste to vy. Jde i o to, abych se dostal do herní kondice, nabral zápasové zatížení. Je to něco jiného, než když člověk běhá na Doubravce.

Důležitou roli při vašem pokusu o restart určitě hraje zmiňovaný trenér Frťala. Jak k vaší dohodě došlo?

Úplně náhodou, ve stejnou chvíli a z obou stran. Frťa strašně dobře pracuje s těma mladýma klukama, chce hrát fotbal, a to by mi mohlo vyhovovat. Známe se dlouho, proto je ideální, abychom začali na něčem pracovat takhle společně. Když on hrál za Teplice, tak já ještě chodil podávat míče. Když jsem tam začal hrát já, on začínal dělat různé trenérské školy.

Sám mluvíte s úsměvem o návratu sto nebo sto padesát. Nebojíte se reakce okolí, že vám další pokus o restart nebude věřit?
Ve Varnsdorfu je to skvěle nastavené, trénoval jsem tam už před dvěma lety, kdy měli postupovou sezonu a já už měl podepsáno do Německa. Jdu do známého prostředí, cítím se tam dobře a pak jde fotbal jednodušeji. Řeší se tam jen fotbalové věci, žádné koukání přes rameno, skrz prsty. Je mi třicet, strašně se těším, svrbí mě nohy.

Berete druhou ligu za dobrý rozjezd?
Já ani nikam výš nekoukám. Jsem rád za tu příležitost, že na sobě můžu pracovat. Nedělám si nějaké iluze, že budu hrát celé zápasy. S tím se ani nepočítá. Tělo si musí zase zvykat, jsou to zákony přírody. Budu muset začít postupně. Je to všechno krok po kroku a uvidíme, co přinesou další týdny.

Čili žádné vzdušné zámky?
Určitě ne. Sám jsem zvědavý, jak na tom budu za dva za tři týdny, na těch sto procentech.

Martin FeninV mládežnických týmech Teplic si zkusil okresní i krajské soutěže, velkým zlomem pro něj bylo, když ho v 16 letech vzal trenér František Straka do prvního týmu Teplic. Po úspěšném vystoupení na mistrovství světa hráčů do 20 let 2007 v Kanadě, kde česká reprezentace skončila druhá za vítěznou Argentinou, se o talentovaného fotbalistu, jenž ve stejném roce vyhrál v anketě Fotbalista roku ocenění „Talent roku“, začala zajímat řada klubů, například anglické celky Arsenal a Liverpool nebo italský Juventus. Fenin se však rozhodl pro německou Bundesligu. Za tamní Eintracht Frankfurt (90 zápasů, 15 gólů) vstřelil hned ve své premiéře hattrick Herthě Berlín. Poté hrál za Energii Cottbus, pražskou Slavii a na skok se v roce 2014 vrátil do Teplic (7 zápasů, 1 gól). Následovala angažmá FC Istres a Chemnitzer FC. Od ledna 2016 je bez angažmá, naposledy se o návrat marně pokoušel v Brně. Nyní se připravuje ve Varnsdorfu. 

„Ještě neukázal vše. A proč nad ním lámat hůl?“

S Martinem jsem v kontaktu dlouhodobě, ale po skončení jarní části soutěže jsme si sedli, něco vymysleli. Postupujeme v tom, jsme na dobré cestě, ale jak se to vyvine, to dneska opravdu nedokáži říct. Pokud bude zdravý, tak v sobě ten kluk má několik dalších let fotbalové kariéry. Já bych si přál, aby se ještě předvedl.

Tři čtyři měsíce netrénoval, ale teď je důležité, že chce on. A pokud to zvládne, tak my jsme připraveni se společně někam dostat.

close Zdenko Frťala info Zdroj: Jaroslav Zeman zoom_in Když přijde do kabiny, tak ti ostatní kluci mají čest sedět s frajerem, který ve fotbalovém světě něco dokázal, který něco znamenal a ještě není natolik starý, aby se za jeho kariérou zavřely dveře. Ti ostatní něco podobného nezažili a může to být i pro ně dobrá motivace.

Známe se dlouho. Když jsem já v Teplicích končil, Martin přicházel. Sledoval jsem ho, scházeli jsme se. Pak on šel do světa a nějaký kontakt jsme ztratili.

Pokud si ale nastavíme nějaká pravidla, když se o tom bavíme, tak proč nad ním lámat hůl? Zaškatulkovat si někoho někam, to je to nejjednodušší, to je ta naše česko-slovenská mentalita. Je mu třicet, ale fotbalově v podstatě 24, protože to jeho tělo pět šest let není opotřebované.

Marián Řízek začal hrát ligu v osmadvaceti a patřil mezi pět nejlepších hráčů ligy. Věk neřeším. Na hráče se koukám komplexně. Ten kluk ještě neukázal všechno, co v něm je. O tom jsem přesvědčen!

Zdenko Frťala, trenér Varnsdorfu