O víkendu 17.- 19. 7. 2015 ho již podruhé "obsadí" pražská umělecká skupina OLDstars, která zde pořádá benefiční divadelní festival s názvem „OLDstars on the ROUD". Výtěžek festivalu věnují studenti ve prospěch kláštera. Do kláštera zve Jan Horák, herec, performer a místní pastorační asistent. Na festivalu se objeví i jeho autorská one-man show František blázen a také několik inscenací v jeho režii.

Po odchodu ze Slováckého divadla působíte s manželkou v roudnickém klášteře. Jak se v něm angažujete?
Snažíme se klášter otevírat lidem, pořádat různé kulturní události. Mimo to zajišťujeme například výuku náboženství pro děti, vydáváme farní časopis. Pořádáme jak divadelní, tak hudební a výtvarné akce, věnujeme se i gregoriánskému chorálu. V říjnu umístíme do ambitů kláštera část výstavy gobelínů Evy Brodské a v červenci si podruhé pozveme OLDstars s jejich putovním divadelním festivalem.

OLDstars on the ROUD nabídne přes třicet představení. Co by si diváci neměli nechat ujít?
Atmosféra festivalu je jedinečná, protože diváci se setkávají nejen s divadlem a mezi sebou, ale i s herci. Společně přespávají ve stanovém městečku v klášterní zahradě, snídají s výhledem na mohutné kostelní věže a pak si užijí i šest představení za jediný den. Jsem moc rád, že se festival koná, protože mnoho lidí v Roudnici ani neví, že klášter ve městě je. Bude se hrát současně asi na osmi různých místech v klášteře, takže bude opravdu z čeho vybírat. A kdybyste byli přesyceni divadlem, chystáme například půlnoční koncert naší talentované violoncellistky Judity Škodové.

OLDstars přivezou na festival i několik premiér chystaných přímo pro Roudnici. Za tebe jsou to inscenace Kafkabaret a Everyman.
Kafkabaret je koláž tří zdramatizovaných povídek a románů od tří různých autorů, Paula Leppina, Johannese Urzidila a Franze Kafky. Baví mě ta atmosféra doby mezi válkami, taková zvláštní, ponurá, zamlžená, přitom taková dravá… Everyman je středověká fraška, lépe řečeno moralita, která vznikla v Anglii ve 14. století a pak se hrála snad všude po Evropě. Další dvě premiéry režíruje Tomáš Staněk, zakladatel a vedoucí OLDstars: Jeho Sen noci svatojánské se bude hrát pod širým nebem v zahradě uprostřed klášterního ambitu a v pátek odstartuje celý ten divadelní víkend. Zlopověst Olga a ďábel umístil do dřevníku u Zvonice, která má rovněž svoji specifickou energii.

Kdo vlastně OLDStars jsou a jak vás napadlo pozvat jejich divadelní festival do Roudnice?
OLDstars jsou pražská umělecká skupina, kterou tvoří několik obměňujících se generačních souborů. Momentálně má asi 100 členů. Jádro tvoří hlavně studenti uměleckých oborů, slušné zastoupení má na DAMU, ale kromě toho tam patří i Dětské studio a soubor složený z rodičů stávajících členů. Provozujeme dva vlastní sklepní divadelní prostory, kde pravidelně zkoušíme, hrajeme a pořádáme nejrůznější kulturní akce. Roudnice má tu výhodu, že je jen kousek od Prahy a je velice dobře dostupná všemi dopravními prostředky a klášter poskytuje pro festival velký areál s dobrým zázemím.