„Za pět minut budeme v Bílině u Teska!“ To byla poslední slova rozesmátých mladých žen. Pak už následovaly jen vyděšené výkřiky, sténání bolestí a hlasy záchranářů.

Dvě mladé ženy jely osobním autem z Mostu na Bílinu a natáčely se přitom na mobil. Autentické video, které trvá přes 40 minut a které zachytilo jejich divokou jízdu i tragickou havárii, již koluje na internetu.

Nehoda se stala ve čtvrtek 6. července před 20. hodinou na hlavní silnici I/13 u obce Obrnice na Mostecku. Ženy jely ve směru Most – Bílina, když jejich auto náhle vyjelo z jízdního pruhu. „Narazilo do protihlukové stěny,“ sdělila Deníku krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Řidičku s těžkým zraněním transportoval do ústecké nemocnice vrtulník. Spolujezdkyně, jež rychlou jízdu natáčela na mobil, který zůstal po nárazu zapnutý, skončila v mostecké nemocnici. Jedna z žen podle policie na následky zranění zemřela. „Bude nařízena soudní pitva,“ dodala policejní mluvčí. Příčiny nehody nejsou dosud známy, vyšetřování okolností tragédie pokračuje.

Policii by mohlo pomoci video z jízdy, které proniklo na sociální sítě a dokumentuje jízdu i nehodu. „Tu informaci prověřujeme,“ uvedla policejní mluvčí.

Bezstarostnost vystřídala tragédie

Na videu se ženy vesele baví, poslouchají hudbu, komentují velkou rychlost, dění v okolí a domlouvají, co budou dělat. „Nudíme se,“ zazní v autě. „Stavím se zítra u tebe ve městě,“ říká poté řidička do svého mobilu při telefonování. Když jedou rychlostí 120 km/hod. oznámí, že je míjelo policejní auto. Když rychlost podle hlasu řidičky vzroste na 140 km/hod., sdělí nic netušící ženy ještě pár vět. Jednou z nich je, že jim okno znečistil pták. Pak se ozve vulgární výkřik, video zachytí jejich překvapené tváře a po rozmazeném obrazu, kdy vůz naráží do stěny, nastane ticho, přerušené po chvíli lidmi, kteří k havarovanému autu přiběhnou, snaží se s ženami komunikovat a volají sanitu.

Během záchrany a vyšetřování nehody přímo na místě si zapnutého mobilu v autě všimne jeden z policistů, který telefon přenese do policejního vozidla. Před vypnutím mobilu zazní, že ženy zřejmě vysílaly video on-line

U videa na facebooku je velká a emotivní diskuze. „Chápu rodinu, že chce smazat video, ale ony neohrožovaly jen sebe, ale ostatní. Ať tohle vidí, co nejvíce mladých, co mají potřebu se neustále natáčet a ukazovat,“ uvedla například Jana Kosťová.