Žalobu podal Mirek Červenka u pražského městského soudu. V žalobě požaduje předběžné opatření, kterým by soud nařídil zdravotní pojišťovně nákladnou biologickou léčbu hradit. Jedna dávka této léčby stojí více než 140 tisíc korun.

„Jakmile jde o život a politici raději motivují ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ke „stabilizaci" hospodaření pojišťovny s luxusním ohodnocením na odměně ve výši jeden a čtvrt milionu, neplní nastavení našich zákonů svůj účel a neslouží nám všem," uvedl ve svém prohlášení právník Ondřej Pecák, který Miroslava Červenku zastupuje v právním sporu s pojišťovnou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, u které je Miroslav Červenka pojištěný, ani tak svůj postoj ale nezměnila.

„VZP postupuje tak, jak jí ukládá platná legislativa, za jejíž podobu nemůže nést odpovědnost. Pokud se o tom kdokoliv potřebuje ujistit cestou žaloby, je to jeho plné právo. VZP jen uvítá, když její stanovisko bude potvrzeno nezávislým soudem," uvedl v reakci na podání žaloby pro Deník mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pro Miroslava Červenku je soudní spor poslední šancí, jak donutit pojišťovnu léčbu hradit. Spolu se svým otcem jsou přesvědčeni, že je to zákonná povinnost pojišťovny.

U Mirka Červenky se rakovina projevila loni na podzim, kdy mu byl diagnostikován sarkom. Jako vhodný způsob léčby mu jeho lékařka doporučila právě biologickou léčbu, která mu podle jeho slov pomáhá.

close Miroslav Červenka trpí rakovinou a pojišťovna mu nechce biologickou léčbu proplácet info Zdroj: Deník/Karel Pech zoom_in Pomozte Mirkovi z Děčína Miroslavu Červenkovi může s jeho nákladnou léčbou pomoci kdokoliv prostřednictvím transparentního účtu 2401181606/2010. Od jeho založení před necelým měsícem lidé Mirkovi poslali již téměř 460 tisíc. Z účtu zatím zaplatil necelé dvě dávky za 243 tisíce korun.