Svezli jsme se po čerstvě otevřeném úseku dálnice do Lovosic

Čtyři policejní auta s modrými majáčky najela dnes pozdě odpoledne k dálničnímu mostu za Řehlovicemi, následoval je vůz silničářů s oranžovými světly a v 16.40 se daly do pohybu.

Za nimi se rozjela krátká kolona asi třiceti aut, hned sedmý vůz byl kamion. Pak byla několik set metrů pauza a dálnici zaplnily další desítky vozů natěšených motoristů. Podle Jana Rýdla, mluvčího Ředitelství silnic a dálnic měl být nový úsek zprovozněn pro veřejnost kolem osmnácté hodiny. „Musíme uklidit všechna zařízení, která jsme potřebovali ke slavnostnímu otevření, zamést a dálnici zkontrolovat. Ale budeme se snažit dálnici zprovoznit co nejdříve." vysvětloval Jan Rýdl. „Stihli jsme to dřív," sdělil jeden z mužů v oranžové vestě, krátce po odjezdu posledního zametacího vozu.

Jízda po novém úseku je příjemná, nová dálnice je široká a nedrncá. Po několika kilometrech před tunelem Radejčín však silničáři svedli provoz do jednoho pruhu a rychlost omezili na šedesát kilometrů v hodině. V místě se rychle vytvořila dlouhá kolona, která se rozjela až za 55,5 kilometrem, kde skončilo omezení kvůli nestabilnímu svahu u prackovické estakády. Cesta do Lovosic tak trvala sotva patnáct minut, s jízdou z centra se zhruba pětadvacetikilometrová trasa z Ústí nad Labem zkrátila na přibližně dvacet minut.
Při zpáteční cestě po staré trase I/30 podél Labe nebylo zpočátku poznat, že byl právě otevřen nový úsek dálnice, po kterém jedou stovky aut. Provoz na silnici z obou stran zpomalovaly dlouhé kolony aut s mnoha kamiony. Až za Dolními Zálezly provoz začal řídnout a ve Vaňově bylo najednou chvílemi úplně prázdno. Zpáteční cesta trvala 33 minut.

Omezení provozu v rizikovém úseku u Prackovic by podle ministra dopravy Dana Ťoka nemělo trvat dlouho. „Dálnice je bezpečná a věřím, že nám bude spolehlivě sloužit dlouhá desetiletí," tvrdil při slavnostním otevření. Jak vysvětlil, důvodem omezení jsou pohyby v hloubce čtrnácti až dvaceti metrů v podloží. „Podobná věc se už stala při práci na odvodňovacích stěnách. V krátké době se pak podloží uklidnilo. Předpokládám, že to bude nyní podobné a budeme moci zprovoznit oba směry," řekl ministr