Po sobotním stříbru a dvou bronzech přišla druhý den očekávaná zlatá tečka. Titul mistra světa na 500metrové trati vybojovali před natřískanými tribunami kajakář Josef Dostál a kanoista Martin Fuksa. Bronz pak přidal čtyřkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Štěrba a Radek Šlouf.

„Super, krása,“ popsal pocity Dostál, který v cíli slavil skokem do vody. Trojnásobný olympijský medailista, který v sobotu 26. srpna dojel třetí na kilometru, získal třetí světové zlato. „Je pravda, že jsem tady chtěl vyhrát dvě zlata. Na ten kilometr jsem si dělal zálusk taky. Ale po něm mi trenér říkal, že i třetí místo je obrovský úspěch, ať si to jdu na stupně vítězů užít. A najednou to ze mě spadlo. Dneska jsem si už hymnu užil. Je to skvělé," smál se Dostál.

V cíli pak slavil společně s Fuksou. „Je to naprosto nejspeciálnější pocit, jeden z mých nejlepších sportovních zážitků. Bylo to naprosto skvělý. Strašně se těším na další tvrdou dřinu. Je to prostě bombový,“ zářil Fuksa.

Zlatá radost českých tváří šampionátu, který se na české území vrátil po 59 letech, se zrodila během několika minut. Nejprve slavil Dostál, kterého hned v další jízdě ho napodobil Fuksa. „Vůbec jsem nevěděl, že Pepa přede mnou vyhrál. Ale tušil jsem to z humbuku, jaký dělaly tribuny a chtěl jsem ho napodobit,“ řekl Fuksa, který byl stříbrný na kilometrové trati a na pětistovce obhájil předloňský titul a nejcennější medaili z MS slavil podruhé. „V první řadě je to pro moji rodinu, protože jsme jeden velký tým. Chtěl bych poděkovat fanoušků, strašně si vážím toho, že přišli a podporovali nás.“

Návštěvu, která jen v neděli atakovala 5 000 lidí, si chválil i šéf pořadatelů a českého svazu kanoistiky Jan Boháč. "Od závodníků i zahraničních výprav slyším slova chvály, všechno nám vyšlo. Říkali, že srovnatelný byl jen olympijský Londýn," usmíval se spokojený Boháč a jedním dechem dodal: "A šest medailí? To je neskutečný výsledek, už po třech sobotních jsem cítil, že to dopadne extrémně dobře."

Radost z vydařeného šampionátu měl i dvojnásobný olympijský šampion Martin Doktor. „Je to neuvěřitelné, nemám moc slov. Medaile jsou taková odměna. Doufám, že nebudeme čekat dalších 59 let, než tady budeme mít zase takový krásný šampionát,“ usmíval se Doktor.