Díky aktivitě některých zastupitelů a občanů se zánik podařilo zastavit. Město objekt vydražilo a díky dotacím ponechalo provizorně zastřešit, odklidit sutě a zabezpečit.

Rada města schválila komisi, která se bude zabývat nejen dalším postupem k záchraně památky, ale současně navrhne její využití. Do čela komise byla zvolena Květa Duchoňová, vedoucí odboru strategického a projektového řízení městského úřadu.

„Prvním krokem, který schválili roudničtí zastupitelé, je vyklizení prostoru sladovny a následně i sklepů. Provedena bude kontrola fungujících odvodňovacích kanálů pod pivovarem," uvedl k současnému stavu objektu člen komise pro záchranu pivovaru Ondřej Krajník.

Město nyní poptává stavební firmu, která provede potřebné práce, jež povedou k zpřístupnění prostor barokní sladovny a zajištění horní části komínu pivovaru proti zřícení. Harmonogram prací se řídí studií zpracovanou Janem Vinařem. Sladovna, která je nejlépe zachovaným a současně nejcennějším prostorem bývalého pivovaru, by mohla už brzy sloužit k pořádání kulturních akcí.

Pokud vše půjde hladce, měla by být už tento měsíc vybrána stavební firma a v září se v nově přístupných prostorách uskuteční první akce pro veřejnost.

O budoucím využití budovy roudnického pivovaru má komise jasno. Základem by měl být nový multifunkční kulturní sál pro zhruba 400 návštěvníků, který nyní v Roudnici nad Labem zoufale chybí.