Kandidátku hnutí totiž týden před volbami nechala vyškrtnout zmocněnkyně hnutí Hana Jeníčková. O jednom návrhu, který podal jiný člověk, bude ještě soud rozhodovat.

JENÍČKOVÁ JEDNALA OPRÁVNĚNĚ

„Soud shledal, že jednání doktorky Hany Jeníčkové jako volební zmocněnkyně pro vyškrtnutí celé kandidátky strany Severočechů bylo v souladu se zákonem a stanovami této strany. Rozhodující pro soud bylo pravomocné rozhodnutí okresního soudu v Mostě, který navrátil poměry ve volební straně do stavu před konáním rozpojované valné hromady. Jeníčková tak oprávněně jednala jako první místopředsedkyně strany," vysvětlila mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Pět návrhů odvolaných kandidátů soud sloučil do jednoho řízení, protože byly identické. Podali je poslanec Bronislav Schwarz, senátorka Alena Dernerová, lídr kandidátky Sáša Štembera, podnikatel a zakladatel hnutí Jiří Zelenka a Zuzana Jiříková.

Hejtman Oldřich Bubeníček rozhodnutí soudu vítá. „Je určitě dobře, že soud rozhodl, samozřejmě pro kandidátku Severočechů je to nepříjemné rozhodnutí, ale to kraj bohužel ovlivnit nemůže," reagoval Bubeníček.

Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou.

I přes odvolání kandidátky letos Severočeši získali 2,13 procenta hlasů. Výrazně více, přes deset procent, to bylo na Mostecku. Hlasy voličů byly platné, statistici k nim ale nepřihlíželi.

Nejpozději do příštího čtvrtku musí soud rozhodnout ještě o jedné stížnosti. „Podal ji Miloslav Čapík. Také napadá rozhodnutí vyškrtnutí kandidátky Severočechů.cz," dodala Trejbalová s tím, že soud o ní rozhodne v řádech několika dnů.

JEDNÁNÍ O KOALICI SE ZNOVU ROZJEDOU

Bubeníček však předpokládá, že platnost voleb už neovlivní. „Co mám informace, tak stížnost byla v podstatě ve stejném duchu jako ty předešlé," podotkl. Pokud soud zamítne i poslední návrh, hejtman okamžitě svolá ustavující zasedání zastupitelstva. Nejpozději by se podle zákona mělo konat 21. listopadu.

Kdo další čtyři roky povede Ústecký kraj, ale zatím není jasné. Ve hře je stále trojkoalice komunistů, sociálních demokratů a SPD-SPO, která by v zastupitelstvu získala těsnou většinu 28 z 55 hlasů. Možná je i dvojkoalice s hnutím ANO s pohodlnou většinou 33 hlasů.

V pondělí se sejde krajský výbor komunistů, do té doby by se Bubeníček mohl sejít i se zástupci některých stran. „Určitou představu už mám, ale nechci nic předbíhat. Na výboru bychom o koalici teoreticky mohli rozhodnout, protože na základě čtvrtečního rozhodnutí by měl soud zamítnout i tu poslední stížnost," řekl hejtman.

Krajský předseda hnutí ANO Jan Richter počítá s tím, že vítěz voleb skončí v opozici. Komunisté podle něj dají přednost trojkoalici. „Nemyslím si, že se koaliční jednání rozjedou tak, jak se rozjely bezprostředně po volbách. Podle mého je druhá strana už domluvená a myslím, že to bude bez vítěze voleb. S komunisty bych se ale ještě rád sešel a vyslechl si alespoň vysvětlení," zdůraznil Richter.

„Jen mě mrzí, že jsme voličům něco slibovali, a doufám, že budeme moci náš volební program naplnit, i když budeme v opozici," dodal.

Kromě krajských voleb soudy řeší i platnost senátních voleb na Mostecku. Nejvyšší správní soud v Brně oznámil, že stížnosti, které podali Severočeši, sloučil do jednoho řízení a na příští čtvrtek nařídil veřejné jednání.

„Otázkou zpětvzetí návrhu ze strany hnutí Severočeši.cz se bude volební senát dále zabývat. Na nařízení veřejného jednání se zatím nic nemění," uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.