Nejlepší česká znakařka posledních let Simona Baumrtová má ve sbírce třináct medailí z velkých akcí a nyní se v anketě spolupořádané Deníkem po roční odmlce stává už pošesté Nejúspěšnější sportovkyní Ústeckého kraje za rok 2016. „Chci se dobře připravit na mistrovství světa i Evropy," říká po velkém návratu 25letá hvězda českého plavání, kráska ze Slávie Chomutov.

Plavkyně zabodovaly, neboť Hvězdou Deníku, kterou vybírají pouze čtenáři, se stala celkově druhá žatecká závodnice Lucie Svěcená.

„Plavání mě už zase baví," je ráda Baumrtová

Olympijský rok 2016 nedopadl podle představ chomutovské hvězdy, přesto se po roční odmlce vrátila na trůn. Anketu ovládla pošesté

Dobrá zpráva zní: nejlepší česká znakařka posledních let Simona Baumrtová, hvězda Slávie Chomutov, má po různých potížích z plavání znovu radost. „Jsem spokojená, plavání mě zase baví," říká v rozhovoru 25letá královna severočeského sportu, která se po roční odmlce vrátila na trůn pro Nejúspěšnějšího sportovce Ústeckého regionu. Tentokrát pro rok 2016. Celkově anketu, kterou spolupořádá Deník, ovládla už pošesté. Předtím to bylo v letech 2010, 2011, 2012, 2013 a 2014.

Královna na trůnu vystřídala bývalého skvělého litvínovského hokejistu Martina Ručinského. Ten ukončil kariéru.

Simono, můžete se v krátkosti ohlédnout za olympijským rokem 2016, jehož vrcholem byly Hry v Rio de Janeiru?
Minulá sezona mi nevyšla úplně podle představ. Ať jde o samotné Rio nebo v závěru roku mistrovství světa v Kanadě. Tam byla přijatelná pouze umístění.

close Simona Baumrtová s trofejí pro nejúspěšnějšího sportovce Ústeckého kraje za rok 2016 info Zdroj: Deník/Karel Pech zoom_in Ve sbírce máte už třináct medailí z velkých akcí, v posledních letech je ale nevozíte. Víte proč?
Hned na začátku poslední sezony jsme měla hodně náročné soustředění, byla na kempu v Thajsku, absolvovala mezinárodní závody a najednou toho bylo neskutečně moc. Byla jsem hodně vyčerpaná a ta celková únava se nejvíce projevila zrovna na olympiádě. Bohužel.

Další podstatnou komplikaci byly zdravotní potíže. Hned po návratu z Ria jste podstoupila vyšetření v nemocnici. Diagnóza zněla: cervikovestibulární syndrom a totální vyčerpání z fyzické námahy, stresu a změn podnebí. Projevuje se bolestí hlavy, příčina je v oblasti krční páteře. Navíc jste ještě v Brazílii dobírala antibiotika kvůli zánětu průdušek. Už jste zdravotně fit?
Je to v pořádku, potřebovala jsem si hlavně odpočinout. Nyní se cítím už dobře, bez potíží.

Jak tedy probíhá příprava na novou sezonu?
Po kanadském světovém šampionátu, kde jsem nebyla spokojena především s dosaženými časy, jsme si řekli, že v přípravě potřebuji zásadní změnu. Plaveme víc intenzivně, jsem spokojená, z tréninku i plavání mám zase radost a zase mě to baví. To je pro mě hlavní. Byla jsem pět týdnů v Dánsku, v pondělí jsem se vrátila ze soustředění v Pardubicích. Nyní se budu připravovat převážně doma v chomutovském bazénu.

Plavecká sezona má dva vrcholy: červencové mistrovství světa v Budapešti a prosincový evropský šampionát v krátkém bazénu, který bude hostit Kodaň. Jaké máte pro rok 2017 sportovní priority?
Podle výsledků zvážím, jestli vůbec na mistrovství světa do Maďarska poletím. Pokud se sezona rozjede dobře, tak ano. Do Kodaně pak bude jen jeden kvalifikační závod. Na Evropě bych se ale ráda ukázala, krátké bazény mám totiž ráda.

Nejúspěšnější sportovec roku 2016 - výsledky

Dospělí - jednotlivci

1. Simona Baumrtová, plavání, Slávie Chomutov
2. Lucie Svěcená, plavání, Jazzmani Žatec
3. Ondřej Vít, nohejbal, NH Žatec
4. Fabiana Bytyqi, box, SES Team Czech Rep.
5. Lucie Sedláčková, box, SES Team Czech Rep.
6. Viktor Hübl
7. František Lukeš, hokej, HC Verva Litvínov
8. Jakub Langhammer, triatlon, Krušnoman TT Litvínov
9. Petr Bartůněk, plavání, ÚAPS Ústí n. L.
10. David Kämpf, hokej, Piráti Chomutov

Dospělí - kolektivy

1. BK Armex Děčín (basket)
2. HC Verva Litvínov (hokej)
3. Piráti Chomutov (hokej)

Mládež - jednotlivci

1. Tereza Fišerová, kanoistika, KK Roudnice
2. Tomáš Polanský, stolní tenis, Slavoj Severotuk Ústí
3. Patrik Žitný, fotbal, FK Teplice

Mládež - kolektivy

1. FK Teplice U21 (fotbal)
2. ÚAPS (plavání)
3. Kajak Děčín (kanoistika)

Trenér

1. Vladimír Růžička, hokej, Piráti Chomutov

Handicap

1. Eva Berná, atletika, TJ Zdravotně postižených Nola Teplice

Masters

1. Lenka Königová, judo, SK Judo Děčín

Hvězda Deníku

1. Lucie Svěcená, plavání, Jazzmani Žatec