Jádro pudla bylo ve stanovení termínu, kdy se zvonek opět rozezní. Přes 90 tisíc lidí podepsalo petici za nenávrat do lavic v letošním školním roce, zhruba desetina za návrat. Děti nejsou schopné dodržet povinnost nošení roušek, nedotýkat se, nesvačit, říkají první.

Trpí kvalita vzdělávání a rodiče nemohou nahrazovat tak dlouho pedagogy, chybí sociální kontakty mezi žáky, míní druzí. Vláda musela vzít v potaz i to, že každý den ošetřovného kvůli zákazu kontaktní výuky stojí velké peníze. Daleko zásadnější úvaha se týká pedagogů. Jejich průměrný věk činí 47 let, což znamená, že učitelů blížících se důchodovému věku jsou desítky tisíc. Právě pro ně je koronavirus velkým ohrožením.

Ministr školství Robert Plaga tak bruslil na opravdu tenkém ledě. Ve spolupráci s epidemiology ale nakonec rozhodl moudře. Vysokoškoláci v klidu dodělají diplomky a složí státnice, maturanti se budou moci od května chystat na svou zkoušku dospělosti i ve školní budově, aby ji pak v červnu složili.

Žáci prvního stupně ZŠ se začnou učit v menších skupinách, a v klidovém stavu dokonce bez roušek. Ostatní to letos zvládnou na dálku pomocí internetu a pokynů svých učitelů.