Výrobce hudebních nástrojů Strunal Schönbach v Lubech u Chebu ukončil svou činnost. Firma se už nějakou dobu prala s finančními problémy. Už v červnu letošního roku vyhověl Krajský soud v Plzni návrhu společnosti a přeměnil schválený reorganizační plán firmy v konkurz.

V té době ale hovořil jednatel společnosti Lukáš Mikeska o tom, že firma funguje dál a i přes vyhlášení konkurzu je naděje, že se podaří podnik nastartovat. To se bohužel nestalo a společnost po více než měsíci po rozhodnutí soudu oznámila konec.

Firma se dostala do úpadku na konci loňského roku. Od té doby jednala s věřiteli i potencionálními investory a nakonec se jí podařilo sestavit reorganizační plán, podle kterého měla společnost přežít a zotavit se. To se ale změnilo s nástupem pandemie koronaviru.

„Společnost Strunal Schönbach zastavila ke konci července svoji výrobu. Stalo se tak paradoxně poté, co vedení firmy zahájilo potřebné kroky k uzdravení podniku,“ oznámila firma v tiskové zprávě. Přibližně padesátka zaměstnanců dostala ke konci července výpověď. Podle insolvenčního správce Lukáše Zrůsta je zřejmé, že aktuálně je trh s hudebními nástroji ovlivněn také pandemií covid-19 a další vývoj je jen těžké odhadnout.

V současné době je hodnota pohledávek jednoho z předních evropských výrobců strunných nástrojů, více jak 57 milionů korun.

„Je to obrovská škoda,“ řekla Marie Hošková z Chebu. „Strunal byl vždycky pojem. Jde o další vyhlášený podnik v Karlovarském kraji, který skončil. Je moc smutné sledovat, jak výrobky z Číny ničí český trh. Bohužel se obávám, že lépe nebude,“ uvedla.