ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Hodně místních se netají obavami: davy valící se z měst užít si procházek v přírodě by mohly zavléct nákazu koronavirem. Zvlášť když už letmý pohled na houfy výletníků naznačoval, že s dodržováním aktuálních pravidel si leckdo nedělá velkou hlavu. Minimálně se zákazem shlukovat se do větších skupin a s nařízením o povinném nošení roušky.

Vadí nekázeň i moc aut

Třeba v Srbsku na Berounsku, oblíbeném východisku k cestám do Karlštejna či Svatého Jana pod Skalou, starostka Svatava Biskupová (Srbsko 2022) odhadla počet sobotních návštěvníků na dva tisíce. Na tuhle situaci se obec chystala již s předstihem, od 19. března: platí zóna zákazu stání, radnice zrušila parkoviště a rozestavěla všechny mobilní značky se zákazy stání i zastavení, které má k dispozici. Někteří z přijíždějících však pásku bránící parkování odtrhli – a auto odstavili stejně. Podobně prý na tom byli i další sousedé v Českém krasu.

„Chápu, že lidé z měst, kteří jsou s dětmi zavření v bytě, potřebují ven, ale zase by měli respektovat naše přání, aby nechodili po vsi ve větších skupinách a nosili roušky,“ řekla Deníku Biskupová. Nezpochybňuje, že je Srbsko křižovatkou turistických tras, kde na 550 stálých obyvatel mají 11 restaurací – a i tak bývá o jarních víkendech problém najít místo, kam se posadit. Ostatně obec už má povolení na stavbu nového parkoviště a stála u zrodu regionální destinační agentury; uvědomuje si, že z turistického ruchu žije. Teď je ale situace jiná.

„Když je nyní nouzový stav, chceme, aby se každý choval slušně,“ konstatovala starostka. Připomněla, že v sobotu dvě restaurace prodávaly občerstvení skrz okno, včetně nápojů v kelímku, a lidé se u nich srocovali. Hned třikrát přijela policie. „Dostali napomenutí – a bude se to kontrolovat a hlídat,“ řekla starostka. Na výletníky se podle jejích slov obracejí i místní lidé a vyzývají je, aby parkovali mimo obec.

Ne všichni lidé v Srbsku však většinový postoj sdílejí. Že s páskami bránícími parkování nesouhlasí, řekla Deníku mladá dvojice bydlící jen kousek od nich. Ohrazuje se i proti tomu, že je v obci slyšet pokřikování na výletníky typu „táhni do Prahy“. Připouští však, že mezi místními jsou s tímhle postojem jedněmi z mála.

Opakovaně se cílem výjezdů policejních hlídek staly také Želízy na Mělnicku, kde jsou lákadlem skalní útvary a sochy. Sobotní návštěvnost starosta Milan Zajíček (nez.) odhadl na pět set lidí – přičemž ne všichni byli ukáznění. „Ty kamenné útvary jsou na kopci – a v polovině kopce si sundávali roušky,“ řekl na adresu výletníků. Místní občané je nejen upozorňovali na roušky a na chození po dvou, pokud nejde o společně žijící rodinu, ale i volali policisty. Ti však po příjezdu nikoho při porušování vládního nařízení nepřistihli.

Jedním dechem starosta Zajíček naopak ocenil slušné chování chatařů. Připomněl dále, že pokus omezit parkování moc nepomohl, i když se radnice snažila návštěvníky přimět pomocí pásek, aby se „roztáhli“ – a nejlépe zastavovali mimo obec; ne ve vesnici. Stalo se však, že na jednom místě parkovalo 60 aut, na druhém 40; v jedné chvíli dokonce i 130 naráz. Auta tak stála i na trávnících či na vjezdech.

Desítky lidí volaly policii

Opakované výjezdy mělnické policie na Želízy kvůli rouškám a dodržování odstupu potvrdila Deníku policejní mluvčí Lucie Nováková – i to, že přistižen tam nikdo nebyl. Připomněla, že v celém kraji dostali policisté v souvislosti s výletníky desítky oznámení. Porušení zákazu setkávání více než dvou osob se zpravidla řeší domluvou – a konečnou bilanci víkendových prohřešků policie spočítá v pondělí. Jak pokut uložených na místě, tak i případných vážnějších prohřešků předávaných do správního řízení.

Nedělní odpoledne u Berounky pohledem Deníku
- Srbsko – parkování výletníků omezovaly přenosné značky a pásky, ne vždy respektované; podle místních však aut dorazilo mnohem méně než za krásného počasí v sobotu
- Karlštejn – centrální parkoviště bylo uzavřené
- Nižbor – parkoviště přímo u zámku bylo plné a hodně aut bylo i na parkovišti pod zámkem – lidé zřejmě houfně vyrazili na keltské oppidum
- Křivoklát – několik výletníků bylo jak na centrálním parkovišti, tak na parkovišti pod hradem
- Skryje – na parkovišti pro turisty bylo šest aut

close Koronavirus v Česku info Zdroj: Deník zoom_in