Jak to postaví? To zůstane sedět Adam Vlkanova, nejlepší hráč podzimu? Nebo Filip Zorvan, v první půlce sezony rovněž výborný? Či Jiří Kateřiňák, vysněná posila z Mladé Boleslavi?„Nebude to problém sestavit,“ usměje se Zdenko Frťala, kouč fotbalového Hradce Králové, když dostane otázku, jakou záložní řadu pošle do prvního utkání jara FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Ale maličko potíž to bude - i když příjemná. V neděli se na stadionu v Malšovicích předvede Sokolov a Frťala má na pět míst ve středové formaci devět jmen.

„Já hlavně věřím, že postavím jedenáct dobrmanů,“ řekl kouč. Záloha je však srdce týmu a konkurence v ní se výrazně zvýšila. „Nešlo si toho nevšimnout,“ přiznal Zorvan.

Vedle něj chce do sestavy dalších osm borců: Vlkanova, Kateřiňák, Fahrudin Ďurděvič, Robert Jukl, Milan Černý, Michal Leibl, Jiří Janoušek a Jakub Šípek.

Poslední dva hráči nejsou zdravotně stoprocentní, přesto i oni po výkonech v přípravě oprávněně myslí na základní sestavu. Stejně jako všichni ostatní. „Že bych nehrál? To se nestane,“ pronesl ostatně Vlkanova, v první části ročníku nejproduktivnější hráč mužstva. Ale stát se to může…

Do startovací jedenáctky má blízko především Leibl, posila z Ústí nad Labem. Na jeho spolupráci na levé straně s bekem Otto Urmou Frťala hodně spoléhá. Rovněž šikula Kateřiňák, jehož doménou jsou i standardní situace, by neměl v neděli chybět při nástupu na hřiště.

„Za tyto posily jsem rád,“ naznačil mnohé Frťala. „Vidím v nich posílení,“ dodal. U noviců vyzdvihuje nejen fotbalové dovednosti, ale i povahové. „Přinesli větší komunikaci. To jsme řešili,“ připomněl kouč.

Nikdo nesmí usnout na vavřínech

Jako defenzivní chrt by neměl chybět Jukl junior, jenž si na podzim vydobyl velmi pevné místo. Otázkou je, jak to bude s Vlkanovou a Zorvanem, kteří promarodili část zimní přípravy. „Musíme je zařazovat s rozumem, postupně,“ upozornil Frťala. V generálce s třetiligovými Živanicemi byl v základu pouze Vlkanova. Dá se předpokládat, že to tak bude také proti Sokolovu.

V tom případě zbývá už jen jedno místo, které by měl zabrat Makedonec Ďurděvič. V přípravě patřil mezi čtyři nejlepší kanonýry týmu. I na podzim byl společně s Vlkanovou střelcem číslo 1.

„Kvůli konkurenci nestačí, aby se člověku povedl jeden zápas nebo dva tři dny na tréninku. Nikdo nesmí usnout na vavřínech,“ glosoval přetlak Kateřiňák.„Věřím, že i díky konkurenci budeme na jaře nejsilnější,“ doplnil Zorvan.