„Sympatie k národnímu týmu jsme u veřejnosti promrhali,“ připustil manažer reprezentace Oliver Bierhoff.

Důvod je zřejmý: výsledky. Němci nejsou tou nezastavitelnou lokomotivou. Už nějaký čas neplatí nejslavnější výrok fotbalových dějin pronesený Angličanem Garry Linekerem: „Fotbal je jednoduchá hra. Dvaadvacet chlapů se devadesát minut honí za míčem a nakonec vždycky vyhrají Němci.“

Mizérie se táhne od mistrovství světa 2018 v Rusku, kde Die Mannschaft vypadl už v základní skupině. Ten rok prohrál celkem šestkrát, což se mu v historii nestalo. Pak sice přišla zvládnutá kvalifikace o Euro 2020, ale tam šlo o povinnost. Němci neměli kdovíjak silnou skupinu, navíc na její závěr padli doma s Nizozemskem.

V nemilosti 

Letos na podzim je to podobné: jediná výhra z pěti utkání. Proto se změnila nálada. Trenér Löw, jenž vede tým od roku 2006 (předtím byl dva roky asistentem), upadl do nemilosti. Podle ankety agentury SID si 76,5 procenta Němců nepřeje, aby tým dál vedl. Nástupce je podle nich jasný, Jürgen Klopp, sympaťák z Liverpoolu.

„Víme, že momentálně nejsme nejoblíbenější děťátko Německa. Víme, že jsme zklamali fanoušky. Ale jako v životě si důvěru musíme vybojovat zpět. A kdyžtak nekritizujte hráče, ale nás,“ prohlásil Bierhoff.

Naznačil tak, že německý svaz stojí za trenérem, který přivedl mančaft v Brazílii v roce 2014 k titulu mistra světa. Němci tehdy slavili po čtyřiadvaceti letech.

Výsledky však musejí přijít, to je v pyšné zemi jasné. Uvidí se, zda se tak stane už v přípravě proti Čechům. Löw totiž nenasadí hráče Bayernu, Realu Madrid ani další opory. Bude je šetřit na následná utkání Ligy národů.

„Češi spoléhají na systém, kterého se drží. Mají ofenzivně laděné hráče, včetně obránců jsou na tom dobře fyzicky i technicky. Přesvědčila se o tom Anglie,“ připomněl kouč, že Češi pod vedením Jaroslava Šilhavého zdolali v památném utkání velkého soupeře.