Nahlédněte do života dvacetiletého fotbalisty, který se vrátil do Česka. Hlavní důvod? „Šel jsem sem kvůli herní praxi, jelikož minulý rok jsem toho moc neodehrál,“ přiblížil Graiciar. Pro Spartu byl během letní přestávky šestou posilou, pod novým koučem Václavem Jílkem se tvořil nový tým. „Zdravá konkurence je téměř v každém týmu, myslím si, že to každý tým posouvá,“ uvedl.

Graiciar ví, že dostat se do základní sestavy v tak silné konkurenci není jednoduché. „Pro mě osobně to znamená makat, makat, makat,“ řekl. Během podzimní části odehrál vytáhlý útočník šest utkání za A-tým a jedno za sparťanskou rezervu.

Zranění v nejméně vhodnou dobu

Pak jej vyřadilo ze hry zranění v utkání s Karvinou (4:0). „Bohužel k tomu došlo zrovna v době, kdy jsem začínal nastupovat,“ povzdechl si Graiciar, který tak měl od lékařů naordinováno šestitýdenní nedobrovolné volno. „Minulý týden jsem se vrátil do tréninku, za to jsem rád,“ dodal spokojeně.

Během blížící se zimní přestávky má o svých cílech usměvavý blonďák jasno. Jeho slova? Prostá, leč výstižná. „Chci se co nejlépe připravit a hrát co nejvíce zápasů,“ konstatoval muž, jenž do Sparty přišel na roční hostování.

Graiciarův návrat mnohé překvapil. A nejvíce potěšil jeho rodiče. „Jsem ráda, že je takhle blízko,“ přiznává maminka Petra Graiciarová. Jako by v něm pořád viděla toho malého klučinu, který vyrostl v Karlových Varech. „Určitě o něm mám větší přehled, než když byl ve Florencii.“ Několik tisíc kilometrů se tak smrsklo během léta na necelých dvě stě. „Jsme v každodenním kontaktu,“ usmála se Graiciarová.

Její muž, jenž se pohybuje ve fotbalovém prostředí jako manažer, má na syna větší nároky. „Pro mě osobně je jedno, kde bude hrát, ale chce to, aby hrál,“ dodal Vladimír Graiciar. „Jsem rád, že ho mohu mít víc na očích. Jestli bude šťastný, tak budu šťastný i já,“ doplnil.

Možná vás to překvapí, ale doma je řeč i o jídle. Donedávna ještě teenager si totiž oblíbil českou kuchyni. „Když Martin přijede domů, vařím jídla, která má rád. Jelením guláškem nebo plněnými paprikami je vždy spokojenost zaručena,“ prozradila maminka.

Společné Vánoce

Její syn bydlí v Praze, našel si tam byt. Ale když to jde, dojíždí do rodných Varů. „Vzhledem k tomu, že Martin je velmi samostatný, bydlení v Praze řešil sám. Některé věci, včetně vybavení, jsme samozřejmě konzultovali, ale realizaci řešil opravdu sám,“ prohlásila maminka s úsměvem.

Právě návrat zpět do Česka ještě víc utužil rodinné pouto. „Už ten pocit, že je relativně blízko a že ho můžu kdykoli vidět a obejmout…“ uvedla s tím, že si volají každý den. „Nejen když potřebuje poradit, ale i jen tak, jak se máme a co je nového.“ A za pár týdnů se všichni uvidí v klidu. „Vánoce trávíme společně. V průběhu roku na rodinná setkání není moc času, ale k té sváteční atmosféře rodinná setkání patří,“ podotkla maminka.

A co vlastně fotbalista, hráč Sparty, najde pod vánočním stromkem? „Každý rok je to těžší. Dříve jsem připravovala knížky z jeho fotek za uplynulý rok. To byl nadšený. Letos zatím nic nemám, musím vymyslet něco originálního,“ uzavřela Petra Graiciarová.