Zeman rozhodnutí vedení české metropole vypovědět Pekingu sesterskou smlouvu označil za politický amatérismus. „Kdyby šlo jenom o vzájemné vypovězení smluv, tak se nic zásadního neděje,“ konstatoval s tím, že Čína ale reaguje některými odvetnými opatřeními.

Dřívější zprávy mluvily o tom, že by mělo dojít k odklonu několika leteckých linek směřujících z Číny do Prahy. Tím ale čínská opatření podle Zemana ani zdaleka nekončí. „Nejdůležitější ale je, že má být zastaveno financování Slavie Praha,“ upozornil.

Hřib může potěšit jen sparťany

Zdroj této informace Zeman nezveřejnil. „Jednalo se o nejúspěšnější čínskou investici v České republice, bohužel jednu z mála úspěšných, čehož lituji. O to více jsem ale obdivoval vzestup Slavie i její úspěchy. Jestli si pan primátor Hřib připíše na konto svých politických úspěchů, či spíše neúspěchů, že se pražský fotbalový klub ocitne v potížích, tak si myslím, že to může potěšit jenom sparťany,“ dodal prezident. 

„Klub se plně soustředí na dění na fotbalovém trávniku, na ligu a událost našeho fotbalového roku - blížící se domácí zápas základní skupiny Ligy mistrů s FC Barcelona. Nepřísluší nám jakkoliv komentovat slova prezidenta ČR,“ uvedl na soukromém twitterovém účtu Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie. 

Klubový šéf a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík tweetoval spíše neurčitě, poděkoval prezidentu Zemanovi - svému někdejšímu premiérovi (oba tehdy ČSSD) - za ocenění a podporu. „Věřím, že se na tomto hodnocení ani v budoucnu nic nezmění,“ dodal Tvrdík bez toho, aniž by se zmínil o čínských penězích.

Méně čínských turistů

O vypovězení sesterské smlouvy mezi oběma městy v pondělí rozhodla Rada hlavního města Prahy, a to kvůli neochotě čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Čínské velvyslanectví v ČR označilo krok radních za narušení důvěry a poškození česko-čínských vztahů. Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou ve středu.

Vedení Prahy ve čtvrtek ubezpečilo, že ukončení sesterské smlouvy městu neuškodí, zřejmě se ale sníží počet čínských turistů v metropoli.