„Sledoval jsem jeho utkání a snažil se zdokumentovat jeho kariéru. Pak přišla myšlenka dát dohromady všechny zápasy prvního týmu. Postupně jsem se dostával stále více do minulosti a objevoval jsem i nesrovnalosti, které jsem chtěl napravit,“ popisuje Scheinherr. Jelikož je matematik a fyzik, pracoval systematicky. Začal tedy od založení klubu v roce 1899. A povedlo se.

Poctivý dříč 

„Za výsledky mého zkoumání jsou tisíce hodin strávených četbou na internetu dostupného tisku nejen z Barcelony, ale i z celého Španělska. Získal jsem spoustu nových informací,“ pokračuje nadšenec. Ale na první pokus s nimi v Centre de Documentació barcelonského klubu neuspěl. „I moji španělští přátelé říkají, že spolupráce s vedoucím tohoto střediska je složitá,“ už se usmívá Scheinherr.

Když se do něčeho pustí, bývá neoblomný a nakonec se mu povedlo prosadit se tam přes redaktory katalánského deníku Sport. Ty si získal především tím, že znovu objevil trenéra Williama Alfreda Spouncera, jenž v katalánském klubu působil v sezoně 1923/24.

A 30. května 2014 vyšel ve Sportu článek El entrenador olvidado Zapomenutý trenér. „V něm byla zmínka o tom, že za něj mohu já. Beru jako velké vítězství, že se Spouncer poměrně rychle dostal na oficiální stránky klubu,“ chlubí se Scheinherr první odezvou na své pátrání. A nezůstalo jen u ní. „Moje znalosti byly pro Španěly natolik šokující, že jsem se stal členem týmu, který pracoval na objednávku FCB na knize mapující celou jeho historii.“

Na důkaz toho, jak si ho v Barceloně váží, byl na prezentaci knihy Gran Diccionari de Jugadors del Barça. Té se zúčastnil prezident klubu Josep Maria Bartomeu, ale i někteří bývalí hráči dávnější historie. „Katalánci ocenili množství mnou zaslaných informací, které se týkaly období prvních třiceti let existence klubu. Dílo je výsledkem mojí šestileté práce,“ líčí Scheinherr.

Slávistická stopa

V knize také najdeme spojitost Barcelony s pražskou Slavií. „Při získávání poznatků v katalánském tisku jsem narazil na jméno Blahník,“ odkryl jednu z nepříliš známých informací. Tento hráč nastoupil v roce 1923 v dresu konkurenčního Espaňolu.

Známý předválečný muzikant Roman Blahník byl nějakou dobu ve Slavii, dokonce odehrál tři derby se Spartou. „Zaujal mě svou sešívanou minulostí. Šlo o vzdělaného člověka a významnou osobnost,“ říká Scheinherr. A proto se stal i členem historické sekce odboru přátel Slavie, bádá i v její historii.

A stále ještě velmi rád vzpomíná na návštěvu Barcelony. „To jsou zážitky na celý život. Na Camp Nou jsem se dostal do míst, kam se podívá, málokdo,“ vypravuje. Zajímá vás, komu bude fandit, když pomáhá zmapovat historii obou klubů? Pak se znovu dobře podívejte na začátek příběhu. „Dokud hraje Messi, není co řešit,“ usmívá se Eugen Scheinherr.