O 11. ročníku akce řekl Deníku víc Janek Piegl, spolupořadatel.

Kdo bude na Žafestu největší „exot" z Česka či ze zahraničí? Tím co zpívá, co si obléká?
Exot v dobrém slova smyslu bude nový český hudební projekt Nevereš. Tvoří ho tří špičkoví reggae a dancehalloví muzikanti Cocomen, MessenJah a Dr. Kary. Je to trochu úlet i zajímavá věc, uvidíme, jak budou znít živě. Mám čtrnáct dnů jejich nové CD, poslouchám ji dokola, je to zvláštní nářez, jaký bych od těch tří nečekal.

ZAJÍMAVÉ ČESKÉ REGGAE

Co o Nevereš můžeme prozradit kromě toho, že jejich první oficiální hit a klip Kotel fanoušky nadchl na YouTube?
Ti lidi se na české reggae scéně pohybují dlouho a to, co dělají, se snažili dostat do jedné rozmanité desky. Některé její skladby jsou žánrově těžko popsatelné…

Bojují, jsou „proti něčemu"?
Ne, Nevereš jsou hodně o zábavě a pozitivním myšlení, o relaxaci. Obecně říkají, aby lidi neposlouchali jen média a měli oči otevřené.

Když jste domlouvali jejich koncert, ještě jste jejich hudbu neznali. Překvapila vás?
Překvapila i potěšila, i když jsme věděli, o koho jde. Do Lovosic jezdí, otočili se tu už se sólovými projekty během jednoho roku.

Má Žafest opět také zajímavý doprovodný program?
Každopádně. Od pravého poledne v sobotu nabídne divadlo Sex Kulomets originální původní představení „Poslední cesta Zikmunda a Hanzelky". Součástí festivalu bude výtvarný stan, malé šapitó s workshopy. Jeden ukáže, jak se tradičním způsobem tvoří kolorovaná fotografie. Vytvoří je fotograf Karel Richtr, známý causou, během níž mu loni na podzim zrušili výstavu ženských aktů v Akademii věd ČR. Kolega zase vymyslel sádrové odlitky, člověk si je sám odlije a může si je pomalovat, lidi si pak v šapitó vyrobí vlastní trička…

KRÁSKY TÉMĚŘ BEZ

Nafotí Karel Richter také na Žafestu pěkné slečny?
Na festivalu ne, ale spolupracujeme se Suicidal Angels, partou potetovaných dívek, které se fotí, jezdí na různé akce a vydávají benefiční kalendáře. 100 % z výtěžku z jejich prodeje věnují handicapovaným dětem prostřednictvím Občanského sdružení Andělé bez křídel. Budou tam mít svůj stánek a budou se i fotit.

Který z interpretů nás letos spolehlivě roztančí?
Nevereš i PSH, Penneři Strýčka Homeboye. A na závěr Electro Swing Allstars, i ti jsou taneční záležitostí.

Co bude největším tahákem prvního dne festivalu? Pátku, který zahajuje v 16.30 ústecká parta Uraggan Andrew?
První den je „jen" punk, kromě ústeckých Uraggan Andrew. Hrají Plexis, Apple Juice i Znouzectnost, bude to zajímavý. Uragáni tu ze všech kapel byli zatím nejčastěji, jsou to naši kamarádi. Patří k nám a vůbec nevadí, že za týden hrají na festivalu Reggae Area na letišti u Ústí. Když někoho zaujmou hudbou i sociálním podtextem, který k reggae patří, přijde na ně i tam.

V sobotu od 12.30 zahrají Holy Fanda and The Reverends. Co nás od nich čeká?
Alternativnější hudba a la kapely Litoměřického kořenu. Fanda Holý u nás hraje pravidelně, vždycky v jiné kapele. Teď přijede s vlastním autorským projektem.

Kdo je u vás letos poprvé? Může být i překvapením?
Poprvé přijedou PSH, těším se i na Janananas, alternativu se zpěvačkou. Také ti dorazí poprvé. Nikdy jsem je neslyšel naživo, ale myslím, že budou příjemným překvapením. Hrají prý hard core folk, jejich české texty jsou vtipné i temnější, třeba v novém klipu Malorážka. Dost příjemná věc…

Kdo jsou El Gaučo?
Ska world music z Prahy, naši oblíbení, zábavní, vtipní. Jejich hostující zpěvák s nimi vystupuje jen v Lovosicích. Je to Ondra Pruksch, moderátor Žafestu.

A kapela Švindl, to je asi punk, předpokládám.
Přesně. Jsou z Lovosic a Libochovic, ale ne jediní. I Electro Swing Allstars jsou lidi z okolí, ESA vznikli na Žafestu asi před třemi roky, když se dali dohromady dva projekty; je to asi nejmístnější kapela. Lidi je mají rádi, tvoří je hlavně dýdžejové, a navíc muzikanti. Hrají hudbu blízkou Parov Stelar nebo Caravan Palace, mají saxofon, klarinet, perkuse, a tak úplně nestaví na zpěvu.

Jak se na Žafestu podepisuje místo, kde se odehrává: lesopark Osmička?
Osmička je v Lovosicích přirozené místo k hraní, koná se tu spousta akcí, nejen Žafest. Je u řeky, máme hezký výhled na České středohoří, Osmička je hodně hezký místo a určitě i pěkný prostor na festival.

OSMIČKA SE POVEDLA

Jak mezi tradiční akce Lovosic nedávno „zapadla" nová akce, taneční festival Osmička?
Super to bylo, moc příjemný, dobře organizačně zvládnutý. Klukům jsme s 1. ročníkem Osmičky pomohli, i z ní jednou bude tradice.

Janku, koho si z interpretů Žafestu ceníte nejvíc?
(rozpačitě) Těžko říct. My jsme rádi za každého, kdo přijede, a je tím, co dělá, zajímavý pro nás i pro návštěvníky Žafestu.

Půvabné, ale i na pohled drsné dívky ze Suicide Angels (sebevražední andělé), zatraktivní letošní Žafest o svá těla a také o benefici. Co ale vaše zapsané sdružení Békadilkoš? Využíváte výtěžku Žafestu, byť ne závratného, k dalším aktivitám sdružení?
Neočekáváme velké výdělky, budeme rádi, když se akce zaplatí. Ale když nějaké přebytky vzniknou, vždy je použijeme na nějaký nový koncept, na jinou akci. Třeba na 28. září na Václavskou pouť chystáme vlastní scénu, kde se odehraje vinařský košt a k tomu zas nějaké kapelky. Máme už domluveného výborného beat boxera a saxofonistu z Ameriky, je zajímavý.

Jak to bude s avizovaným „cestovatelským" divadlem? Vejde se vám do vstupného?
S hrou Poslední cesta Zikmunda a Hanzelky přijede divadelní spolek Sex Kulomets. To vše i s muzikou za vstupné na den 200 a na dva dny 300 korun.

ŽAFEST 2016, lesopark Osmička, LovosicePátek 12. srpna: 16:30 - 17:30 URAGGAN ANDREW & REGGAE ORTHODOX, reggae / Ústí; 18:00 - 19:00 ŠVINDL, punk-rock / Litoměřice; 19:30 - 20:30 KOHOUT PLAŠÍ SMRT, punk-crossover / Liberec; 21:00 - 22:00 APPLE JUICE, punk / Praha; 22:30 - 23:30 PLEXIS, punk-rock / Praha; 24:00 - 01:00 ZNOUZECTNOST, rock-punk / Plzeň; 01:00 afterparty
Sobota 13. srpna: 11:30 - 12:30 SEX KULOMETS Poslední cesta Zikmunda a Hanzelky, divadlo; 12:30 - 13:30 HOLY FANDA & THE REVERENDS, alternative / Praha; 14:00 - 15:00 PANKIX, indie-rock / Mnichovice; 15:30 - 16:30 LETY MIMO, rock-electronica / ČR; 17:00 - 18:00 EL GAUČO, world music-ska / Praha; 20:00 - 21:00 PSH, hip-hop / Praha; 21:30 - 23:00 JANANAS, classical music-pop / Holešovice; 23:30 - 00:30 NEVEREŠ Cocoman, Dr. Kary, Messenjah reggae / ČR; 01:00 - 02:00 ELECTRO SWING ALLSTARS. Electroswing & balkan Dj´s s živým saxofon & percuse
vstupné: den 200 Kč, dva dny 300 Kč