A zahájí ji bájný lapka z lesů regionu Štětska, loupežník Štětka. Podle Pavla Hoznédla ze štětského infocentra čeká návštěvníky například přepadení loupežnickou bandou, soutěž o zajímavé ceny nebo lesácké pohoštění u ohně.

„Loupežník si pro návštěvníky se svou skupinou připravil soutěž O zlatý kompas. Jedná se o hru pro celou rodinu, která ukáže nejen zajímavá místa regionu, ale naučí i orientaci v krajině a další záležitosti spojené právě s turistikou," přiblížil Hoznédl.

Těšit se mohou rovněž nadšenci do geocachingu. I letos totiž pokračuje loupežnické geoputování.

„Hledat se bude loupežnický poklad zašifrovaný do tajných kódů. Obě soutěže představí samotný loupežník v neděli při slavnostním zahájení sezony," přiblížil Pavel Hoznédl.

Na trase naučného putování najdou turisté i nové interaktivní prvky. Na hřišti ve Stračí se budou moci malí i velcí porovnat a poměřit s lesní zvěří ve skoku do dálky.

Na nově upravené Panské cestě, která vede z Liběchova do Brocna, si návštěvníci vyzkouší i dřevěné bludiště. „Novou tvář dostaly  také starší interaktivní prvky, které se nacházejí na kopci Špičák a u loupežnické jeskyně Mordloch," doplnil.