Vstupné činí 300 korun, předprodej vstupenek je v KD Ústí a na pobočce Centropolu ve Vačničkova 1. „Naše koncerty s sebou opět nesou poselství Vánoc. Letos společně podpoříme malou Leonku Pilnajovou z Rumburku, dívka trpí dětskou mozkovou obrnou. V životě zatím měla spíše smůlu, narodila se s porodní váhou 550 gramů. Ale spolek Dobrý skutek už pro ni vybral na léčení speciálním oblečkem v Klimovicích 30 tisíc korun a pomoc dívce dál pokračuje,“ uvádějí pořadatelé ústecké benefice.

V rozhovoru odpovídala Yveta Blanarovičová.

Koncert, který v Ústí v neděli zazpíváte, bude ve prospěch malé Leonky. Už jste se s jejím těžkým osudem seznámila?
Ano, vím o Leonce. Postižení každého člověka je velmi krutá rána osudu, pokud se to týká dětí, je to o to smutnější. Vždy však věřím, že se stane zázrak, a že je naděje.

Od roku 1998 se věnujete charitativním koncertům. Byla jste producentkou dvanácti velkých benefičních koncertů, poslední zažila pražská O2 Arena. Tehdy jste prohlásila, že to je poslední koncert. Co vás k tomu přimělo?
Únava a pocit marnosti. Do O2 Areny přišlo neuvěřitelných deset tisíc dětí, zbytek byli platící diváci. Odevzdali jsme dětským domovům spoustu peněz, i tak mi to přišlo jako kapka v moři. Tak jsem nasměřovala pomoc na jednotlivé děti, které chtějí něčeho dosáhnout. Založila jsem nadační společnost La Sophia, která se věnuje talentovaným dětem z dětských domovů a ze sociálně znevýhodněných rodin. Projekt Talent La Sophia pomohl během deseti let stovkám dětí. Finančně podporujeme vzdělání, všechny naše děti mají výborné výsledky ve školách. Motivujeme je a podporujeme.

V září Divadlo Broadway hostilo 9.ročník Galakoncertu Talent La Sophia, na kterém vystoupily i děti s Aspergerovým syndromem a měly velký úspěch. Spolupracujete s Nadací Bambino, která pomáhá onkologicky nemocným dětem. Jak to stíháte při své běžné práci?
Není to jednoduché, ale už jsem si během těch let s charitou udělala systém, jak vyhrát nad časem.

Prosinec je měsíc vánočních koncertů, chystáte na nedělní koncert v kostele v Ústí něco speciálního?
Poprvé si tu zazpívám s pěveckým sborem Ústecké Bambini a moc se na to těším.

Na který velký vánoční hit se můžeme těšit?
Vánoční koncert začne klasikou Ave Maria, Pie Jesu, pak přejdu na muzikálové hity Memory, Knížka snů či Bílé Vánoce. Následovat budou filmové melodie a koncert ukončím spolu se sborem Ústecké Bambini.

Vaše koncerty se sborem jsou zajímavé i tím, že na podiu improvizujete. Bude to v Ústí podobné?
Vždy čerpám z atmosféry místa a ze šikovností sboru, když odhaduji, jak ho zapojit do svého koncertního repertoáru, i mimo dané písně. Je to mnohdy zážitek i pro mne, protože je to kouzlo okamžiku.

Prozradíte, jaké byly vaše pěvecké začátky?
Byla jsem docela samorost. Táta byl muzikant, výborně zpíval, měl přirozený tenor, a tak mne od malička učil na housle i zpívat. Pak jsem šla na konzervatoř do Žiliny a studovala operu a housle. No a pokračovala jsem v Praze na oboru hudebně-dramatickém. Když mi bylo deset, vzala mě maminka na muzikál My Fair Lady a od té doby jsem měla svůj sen, který se mi splnil. Hrála jsem Lízu Doolitlle v Hudebním divadle Karlín.

Zpívala jste i ve sboru?
Spíše se sborem, jak v divadle, tak na koncertech. A vždy to byl velký zážitek.

| Video: Youtube

Navštěvujete sama ráda vánoční koncerty?
V prosinci jsem většinou na cestách, na vlastních koncertech, nebo hraji v divadlech. Ale na koncerty chodím, hlavně na klasiku, která je nadčasová.

Prozradíte, co je u vás nového, co vás čeká?
Napsala jsem dva náměty, s režiséry budeme pracovat na scénářích. Před pěti lety jsem napsala a natočila pohádkové CD, na jehož základě vznikne kniha pohádek. V divadle Broadway hraji v muzikálu Angelika, tak jako v Boby centru Brno a ve Slováckém divadle muzikál Pokrevní bratři. Nový muzikál se chystá, ale dokud nebudu stát na jevišti, na první zkoušce, tak o tom nemá smysl mluvit.

Jakou muziku posloucháte o Vánocích?
Většinou klasiku. Vivaldiho, Mozarta, Haydna nebo staré světové, vánoční hity. A také barokní koledy. V prosinci je u nás doma celý měsíc na návštěvě klasická hudba, pohádky, voňavá kuchyně a pohoda.