Opozice se Babišovi za jeho personální neumětelství ihned vysmála. „Dnes vyhazuje ministra, o kterém tvrdil, jaký je to skvělý manažer. Ministr Kremlík měl za úkol vytvořit jednoduchý e-shop, ale podle cenovky se zdálo, že se chystá založit nový Amazon,“ trefně podotkl šéf ODS Petr Fiala. 

Daleko víc kritiky si však zasluhuje další Babišův krok. Šéf hnutí ANO věří zhruba pěti lidem na světě, z toho dva si vybral za vicepremiéry, Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka. A právě Havlíček by teď měl řídit kolos spojených resortů průmyslu, obchodu, dopravy a možná i místního rozvoje. To je i při jeho mimořádných schopnostech nesmysl a cesta k velkému průšvihu.

Ministerstva se slučovat mohou, ale ne ze dne den, bez citlivé transformace agend. Proto se okamžitě ozvala ČSSD i KSČM, které v tom Babišovi hodlají zabránit. K redukci vládních úřadů je třeba novelizovat kompetenční zákon, takže premiérova hurá akce nemá v dohledné době šanci na úspěch.

Pokud si Babiš připravuje Havlíčka jako svého nástupce, aby sám mohl kandidovat na prezidenta, tak dárkem v podobě výbušného resortu dopravy mu to rozhodně neulehčil.