ČNB sazby zvýšila jako jediná centrální banka na světě. Díky tomu česká koruna ještě více posílila a nakupovat v zahraničí nebo vyrazit na dovolenou opravdu letos může být výrazně příjemnější, než tomu bylo v předchozích letech.

Přesto to může být příjemné léto na delší dobu poslední. I česká ekonomika již vykazuje mírné ochlazování, čemuž aktuální krok neodpovídá, a to může zadělat na pořádný problém.

A co je ještě horší, zvyšování sazeb od minulé krize postrádá jeden zásadní efekt: zvyšování úroků na vkladech. Evropské banky mají kvůli ekonomice Evropské centrální banky příliš levných peněz a nepotřebují peníze střadatelů. Proto když dojde ke zvýšení hlavní sazby, mohou jen zvýšit úroky na hypotékách a dalších úvěrech, ale na běžných účtech zůstane dál pěkných 0,05 %. Řečeno lidově: nic.

Co vypadá jako hrátky s čísly, je ve skutečnosti problematické sociální inženýrství. Lidé, nešetřete, stejně se vám to nevyplatí, říkají tak banky. Namísto toho lidem prodávají fondy, které jsou však přímo navázány na ekonomický růst.

A co kdyby náhodou opravdu přišla krize, navzdory tomu, že s ní evidentně nikdo nepočítá a všichni jsou podobně jako česká vláda spíše zadlužení, než by si šetřili? Pak za ta špatná rozhodnutí vlády i ČNB zaplatíme všichni dost vysokou cenu.