Deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem přidali triumf k sobotnímu stříbru na kilometru a jsou nejúspěšnější lodí pořadatelské země. Vítězství na neolympijské distanci slavili i kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál.

Dvojnásobný mistr Evropy Fuksa obhájil v Račicích loňské prvenství a získal druhou medaili po sobotním bronzu. Soupeře deklasoval, cílem projel s více než dvousekundovým náskokem před Rusem Michailem Pavlovem, třetí skončil Michal Kudla z Polska. „Vyhrát doma je asi vrchol všeho, závod byl jenom můj. Pětistovku mám radši (než kilometr), od první chvíle mi sedí víc a je jen škoda, že už není olympijská," řekl v televizním rozhovoru Fuksa, který slaví povedený návrat mezi elitu po zranění kolena.

Velký náskok více než celé lodi jej překvapil. „Koukal jsem, že nikdo nejede, sám jsem se úplně divil, několikrát jsem se díval, jestli se nepletu. A nepletl jsem se, tak jsem si dovolil v cíli trochu zvolnit."

Také Dostál, loňský juniorský mistr světa do 23 let z kilometrového závodu, zvítězil suverénně a v elitním seriálu zvítězil poprvé na singlkajaku. O 898 tisícin za sebou nechal Australana Kennyho Wallaceho, který ovládl pětistovku vloni. „Poslední stovku jsem byl ale tuhej, koukal jsem po soupeřích a naštěstí mě nedojeli. Doma je vítězství vždycky hezčí než v cizině," řekl Dostál. Na rozdíl od sobotního závodu netaktizoval. „Do pětistovky jdu většinou tak, že to pořádně narvu. Říkám si, že to bude strašně bolet jen posledních třicet vteřin, že se to dá nějak zvládnout," dodal 21letý kajakář.

Domácí vodáci vybojovali sedm medailí. Výčet doplňuje bronzová čtyřkanoe Lukáš Koranda, Lukáš Hájek, Tomáš Janda a Radek Miškovský na kilometru. Sbírku uzavřela v závodě na pětikilometrové trati druhým místem kajakářka Anna Kožíšková.