V lovosickém hotelu Lev, kde se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků KS, je jako jediní vyzpovídali zástupci Litoměřického Deníku, který je od premiérového ročníku KS nejobjektivnějším zpravodajem KS. Nový ročník startuje v lednu.

Kdy jste začali věřit, že letos zvítězíte?

Petr Cmunt: Seriál Král Středohoří jsem bral zpočátku něco jako zpestření letních prázdnin, protože závodů na severu Čech, odkud pocházím, bylo málo, ale to bylo už v roce 2014. Loni už jsem se závodů v seriálu účastnil pravidelně a celkově jsem vyhrál. Chtěl jsem vítězství obhájit a to se mi povedlo. Věřím, že když se tomu nějaký ten čas budete sportu věnovat, dáte do toho energii, po čase se vám musí vrátit a tohle byla taková moje druhá odměna.

Kateřina Ježková: V prvenství jsem začala věřit a rozhodla se pro něj při závěrečném vyhlášení Krále Středohoří v roce 2015, kdy jsme si s Péťou Cmuntem slíbili příští tanec krále a královny na večírku. A pak už jen pevná víra po celý seriál, nadšení, radost a povedlo se.

V jaké disciplíně jste asi nejlepší?

P. C.: Začal jsem dříve s atletikou, ale „odjakživa" mě bavilo jezdit na kole. Je to rychlejší, podíváte se do vzdálenějších míst a navíc u toho podstatnou dobu i sedíte. Před pár měsíci jsem začal aktivně plavat, ale díky mému omezení z toho žádná olympiáda nebude. Nejsilnější jsem, když skloubím běh a kolo dohromady a ještě víc mi sedí kopce, takže takový horský duatlon. Je skvělá volba.

K. J.: Upřímně se nepovažuji ani za běžce, cyklistku ani triatlonistku. Sport je můj život a když mi slouží zdraví, dokážu být silná ve všech disciplínách. Dokážu závod vyhrát, což se letos povedlo ve všech směrech, i přes větší zdravotní komplikace.

Odkdy seriál Král Středohoří registrujete?

P. C.: Už v roce 2014 jsem se pár závodů zúčastnil a myslím i vyhrál kategorii do 18 let, ale aktivně se ho zúčastňuji teprve druhou sezonu. Seriál sleduji v podstatě dva poslední roky.

K. J.: V roce 2015 jsem se účastnila pár jeho akcí v rámci tréninku a zpestření. Rok 2016 jsem odzávodila už celý a musím říct, že se stal mou srdeční záležitostí.

Který závod je váš nejoblíbenější?

P. C.: Ten multiseriál je pestrý. V létě se těším na Házmburský triatlon, po prázdninách pak na Přestvlckého vlka ten je úžasný. Ale Oparenské okruhy jsou díky věkovým intervalům a dopolednímu běhu v Uštěku, kterého se před Oparnem účastním, velice výživné. Ale baví mě třeba i takový silniční duatlon Krušnoman nebo horský duatlon Koutyman na Moravě.

K. J. : Všechny závody poháru byly super. Líbily se mi a každý byl svým způsobem jedinečný. V tom je kouzlo Krále. Musím ale podotknout, že nejvíce jsem si užila běh i triatlon Hostěnice. Skvělá atmosféra, organizace, sluníčko, pohoda, poté vítězství a traťový rekord. Kluci, děláte to dobře.

Jste zapojeni i do jiných seriálů?

P. C.: Král Středohoří není jediným seriálem, kterého se zúčastním, proto musím pečlivě zapisovat do kalendáře všechny termíny závodů a kolikrát se mi sejdou i tři za víkend. Dalo by se tedy říct, že trénuji především na startovní čáře. Na severu Čech se rád podívám na seriál Lužický Horal, Haven Mtb series, Ústí Mtb Cup, Peklo severu, ale účastním se i závodů z termínovky Czech triatlon series a běhů Run czech a Run Tour. Za ten rok se toho holt trochu nasčítá.

K. J.: Jak už jsem zmínila, sport je můj život. Ale jako závodník v tomto směru běh, kolo, triatlon jsem poměrně nováček. Nesoustředím se jedním směrem určitých pohárů, organizací nebo závodů. Užívám si běhání a vše si vybírám tak, aby mi dělalo radost, bavilo mne, popřípadě motivovalo i ostatní. Mám to v plánu do i budoucna.

Kdo byl vaším největším konkurentem?

P. C.: Kromě sportu mám i další koníčky, jako např. vyřezávání a přítelkyni, takže můj volný čas si musím trochu upravit. Jak jsem říkal, že trénuji především závody, budu muset moji taktiku trochu upravit a věnovat se sportu víc, protože na příští sezony budu v novém týmu a chtěl bych více zabrousit do triatlonových vod. Letos měl však naběháno můj kamarád Zdeněk Pinc, ten má obrovské odhodlání a píli, která mi chybí a letos byl hlavně v běhu největším soupeřem a zároveň motivacÍ. Proto mu patří velký dík.

K. J.: Největším konkurentem bylo mé vlastní tělo, které ve velké celoroční zátěži řeklo stop a já musela bojovat nejvíce sama se sebou. Zároveň musím říct, že všichni závodníci mají můj obdiv a úctu kvůli své síle, vytrvalosti a výborným kvalitám. Zdravé závodění a konkurence je dobrá, ale nejtěžší je vždy překonat sám sebe a svou hlavu, i když tělo nemůže.

Budete obhajovat vítězství i za rok?

P. C.: Díval jsem se už na termínovku, Král Středohoří 2017 bude prý bohatší o další dva závody, se kterými jsem se ještě nesetkal a chtěl bych se na ně podívat. Navíc seriál začne už v lednu, tam ještě žádné závody nemám, takže to nakonec dopadne tak, že se mi po lidech ze Středohoří zasteskne a při té příležitosti si zazávodíme a budeme se snažit vyhrávat.

K. J.: Příští rok se pokusím obhájit vítězství. A to s pokorou. Jak k ostatním závodníkům, tak i ke zdraví, které víme, my všichni sportovci, je velice křehké.

Změnili byste něco na KS?

P. C.: Král Středohoří je úžasná věc. Závody, závodníci, pořadatelé. Jen jsem loni jel závod Kolmo kolem komína, který bych v termínovce Krále také rád viděl. Kromě toho mi tam chybí i silniční závod něco jako Za pěnivou Důvou, ale jinak organizaci chválím.

K. J: Na celém seriálu bych neměnila nic. Asi kromě rovnoměrnějšímu rozložení všech závodů do celého roku. Organizovat jen jeden z takových závodů je ovšem obrovská práce a neodvažuji si cokoliv hodnotit a velké díky patří tedy všem organizátorům za jejich čas, úsilí a nadšení.

Jaké nejbližší akce vás čekají v novém roce?

P. C.: Tradičně jsem se dříve účastnil Silvestrovského a hned i Novoročního běhu v Doksech, kde byl třeba i Kreisinger, ale po Novém roce budou moji první akcí nejspíš až Opárenské okruhy, protože budu celé vánoční svátky trávit s rodinou a v dílně. A na Silvestra a Nový rok půjdu do music baru Luxor v Lípě, takže na Nový rok budu nejspíš nepoužitelnej.

K. J.: Neplánuji žádné velké závody a akce. Svátky s rodinou a kamarády.

Oba vítězové nezapomněli ani na Deník: „Dík za podporu. Chtěl bych ale i poděkovat týmu Benny Invest za podporu, týmu Haven, Cyklofantoci za servis kol a hlavně rodičům za to, že můžu dělat to, co mě baví. Všem přeji zdraví a spokojenost. „I já bych chtěla poděkovat všem, kteří byli hnací silou, podporou, rodině, přátelům. A také obrovské díky patří skvělému týmu na rehabilitační klinice Rehkat Děčín a Jílové, protože ti mi pomohli k velkému návratu zpět do silného těla," dodala Kateřina Ježková.