Vencl se věnuje freedivingu, čili potápění na jeden nádech. V disciplíně statická apnoe slavil na domácím šampionátu zlato v roce 2017. Pod vodou umí vydržet až osm minut. Zúčastnil se i řady evropských a světových mistrovství, nejvíc se ale proslavil úspěšným útokem na zapsání do Guinnessovy knihy rekordů.

Za cíl si dal překonat rekord Dána Stiga Severinsena z roku 2013. Bez neopernu a čepice poctivě trénoval, aby před několika desítkami fanoušků a řadou novinářů předvedl parádní výkon, při kterém se tajil dech nejen samotnému rekordmanovi. Led měl požadovanou tloušťku 30 centimetrů, všechny náležitosti k ustanovení nového rekordu byly splněny.

Vencla přitom v tréninku brzdila pandemie koronaviru, kvůli omezením nemohl trénovat v bazénu, vybíral si proto především venkovní lokality.

„Nebylo to tak zlý!“ zakřičel muž, který je vyznavačem otužování, když se vynořil. „Nejdůležitější bylo zachovat chladnou hlavu, což v tomhle prostředí není úplně problém,“ smál na celé kolo šťastný hrdina.

„Jaký je rozdíl mezi bláznem a vizionářem?“ dostal pak otázku od jedno novináře. „Když se bláznovi podaří vizi naplnit, stává se uznávaným vizionářem. To je asi tak celé,“ měl Vencl znovu pusu od ucha k uchu.

V plánu má pokořit další rekordy. „Chci se potopit do padesátimetrové hloubky pod led bez neoprénu. Světový rekord je osmdesát metrů, ale s neoprénem,“ říká 40letý Tepličan směle, možná až troufale.