„Začínáme se sériovou výrobou přístroje, který na začátku března vůbec neexistoval," uvedl Denner. Třebíčský podnik se zapojil do společného projektu vedeného Karlem Roubíkem z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze, dobrovolníků z iniciativy COVIDCZ19 a dalších technologických firem. Na výrobu ventilátoru se podle údajů MICo vybralo v crowdfundingové kampani přes 14 milionů korun. Další miliony poslaly firmy.

Za prioritu označil Denner minulý týden dodávku 500 přístrojů pro Česko, firma na ně podle něj má i všechny potřebné díly. Do konce května plánuje MICo sestavit dalších 1500 plicních ventilátorů. Jednatel očekává, že se z plicních ventilátorů stane strategický výrobek v mezinárodním měřítku.

Poptávky z celého světa

„Již dnes evidujeme poptávky z celého světa na 5000 až 6000 přístrojů a očekávám, že zájem ještě poroste," uvedl jednatel v dnešní tiskové zprávě. Zájemci jsou podle něj například z Jordánska, Ukrajiny nebo Estonska. "Bude-li to situace vyžadovat, jsme připraveni na výrobu až několika desítek tisíc přístrojů ročně," uvedl.

Za jeden z největších problémů označil jednatel omezené množství potřebných dílů na volném trhu. Jedním z důvodů jsou podle něj limitované dodávky zboží ze zahraničí, ale také skupování součástek firmami z celého světa, a také zájem překupníků, kteří se snaží na krizi vydělat.

Zkraje bude v Třebíči sestavovat ventilátory každý den 20 zaměstnanců, stejný počet lidí bude mít na starosti zajišťování výroby včetně zásobování, uvedl Michal Kuneš z firmy Dawell, která patří do MICo Group. Nastoupit podle něj mohou další pracovníci.