Nad tímto krokem se rozmýšlela dlouho. Nakonec Robertu Šlachtovu kývla, protože po odchodu od policie cítila velké zklamání. „Přivezli jsme ze zahraničí typologii pachatelů, přivezli jsme systém ViCLAS, který používá celá západní Evropa, ale před půl rokem byl zrušen. To znamená, že to, co jsme tady budovali 20 let, tak se vytratilo a policisté s tím nemohou pracovat,“ vysvětlila své pohnutky.

Systém ViCLAS se používá pro profilování největších zločinců a díky týmu Jiřiny Hofmanové se v minulosti podařilo dopadnout pachatele opravdu ošklivých trestných činů. „Byla bych ráda, kdyby se to, co se mi nepodařilo podpořit po té služební linii, tak bych chtěla podpořit politicky,“ doplnila.

V současné době vyučuje na Vysoké škole podnikání a práva, ke je odborným garantem bakalářského studia kriminalistiky. Ráda se tedy v politice zaměřila právě na vzdělávání.

Odchod do politiky bylo pro Jiřinu Hofmanovou velmi těžké. „Kam šlápnete, tam je mina. Ale chtěla jsem, aby tu byla slušnost, protože se mi zdá, že si každý jde po krku,“ řekla s tím, že příliš nepočítala s tím, že by se do sněmovny ze čtvrtého místa na kandidátce dostala.

Hodlá nicméně pro Přísahu dál pracovat. „Jsem přesvědčena, že komunikace s občany nemůže končit volbami. Musíme s nimi mluvit i po volbách. Nelíbí se mi, že lidé akorát nadávají na politiku, ale nepřiloží ruku k dílu,“ věří.

Nicméně práci ve svém oboru, i když už jako civilistka, stále sleduje a stále by svoji odbornoé znalosti policistům předala. Má k tomu i osobní důvody. „Před mnoha lety jsem se setkala s maminkou, jejíž dceru zavraždil pachatel, který ji dva roky pronásledoval. Tehdy jsem té mamince slíbila, že udělám vše proto, aby se osud její dcery neopakoval, dodala.