VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Chmel dodává pivu hořkost, plnost a aroma

Ústí nad Labem - Bez chmele se žádné pivo neobejde. Jde o surovinu, která se nedá při jeho vaření ničím nahradit. Jarmila Kühlweinová je obchodní manažerkou prodeje této výjimečné rostliny pro mok s pěnou.

15.4.2014
SDÍLEJ:

Natočit si půllitr piva měla možnost obchodní manažerka Jarmila Kühlweinová, jejíž profesí je prodej chmele.Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Právě na chmelnici vznikají první kroky k výrobě zlatavého moku, než si ho může pivař vychutnat ze svého štucu nebo mazáku.

Co je chmel?
Chmel otáčivý je mnoholetá,vytrvalá rostlina z čeledi konopovitých, která vydrží v půdě 20 i více let. Jestli se rozhodnete ho pěstovat, vyžaduje hodně péče a lásky.
Jedná se o rostlinu dvoudomou, to znamená, že existují zvlášť samčí a zvlášť samičí rostliny. Pěstují se pouze samičí rostliny. Jejich květenstvím jsou chmelové hlávky, které obsahují žlutý prášek tzv. lupulin. To je přesně ta látka, která dává pivu hořkost, ale lupulin se skládá z mnoha pivovarsky cenných látek, například silic, které pak určí, do jaké skupiny chmel zařazujeme. Náš Žatecký poloraný červeňák patří do skupiny „jemných" aromatických chmelů a můžeme hrdě říct, že je to nejlepší aromatický chmel, což potvrzují pivovary po celém světě.

Jak dlouho trvá jeho pěstování?
Založení chmelnice spočívá ve výsadbě chmelové sadby do předem postavené chmelové konstrukce. Do plné plodnosti se rostliny dostávají zpravidla až druhým rokem po výsadbě. Dobrý výnos chmelových hlávek dává chmel po dobu cca patnácti, maximálně dvaceti let. S nástupem zimního období každoročně odumírají všechny nadzemní orgány, révy s pazochy a listy. Přežívá pouze kořenový systém, takzvaná babka. Z ní pak na jaře chmel opět vyroste.

Proč je tolik důležitý pro výrobu piva?
Chmel má konzervační účinky a hlavně výrazný vliv na senzorické vlastnosti piva. Je to surovina, která dává pivu hořkou chuť a nejen to, zajišťuje charakteristické aroma i plnost chuti piva. V České republice se pěstuje několik odrůd chmele, nejdůležitější však je Žatecký poloraný červeňák. Jeho předností je jemné ušlechtilé aroma, které je způsobeno optimální skladbou chmelových silic. Když chcete vyrobit pivo, které má příjemnou až lahodnou hořkost, tak se bez Žateckého poloraného červeňáku neobejde.

Odkud je chmel, ze kterého se vaří piva Zlatopramen a Březňák?
Ze žatecké oblasti. Žatecká chmelařská oblast má dvě renomované polohy, které se nazývají „Podlesí" a „Údolí Zlatého potoka". Zde se pěstuje ten nejjakostnější chmel a právě z polohy „Podlesí" jsme v letošním roce dodávali chmel i pro pivovar Velké Březno.

Starší ročníky zažily chmelové brigády. Existuje ještě něco takového v dnešní době?
Samozřejmě ano. I když jsme se snažili co nejvíce jeho pěstování zmechanizovat, je to rostlina, která vyžaduje hodně lidské ruční práce, takže brigádníků na jarní práce ve chmelnicích a pro sklizeň chmele je potřeba stále hodně. Jejich počet je však ve srovnání s minulostí podstatně menší. Pěstitelé chmele většinou využívají služeb pracovních agentur a místních zdrojů pracovních sil. V některých případech mají uzavřené smlouvy i se školami.

Chmel se již většinou dodává v podobě granulí nebo lisovaný. Lidé mají pořád obavy, že chmel v tomto stavu není čistě přírodní. Jak to je, můžete to vysvětlit?
Jsou to obavy zcela liché a jak chmel lisovaný tak granulovaný je čistě přírodní produkt. Lisovaný hlávkový chmel je usušený chmel zbavený příměsí (např. listů, zbytků rév) a slisovaný do tzv. hranolů. U chmelových granulí jsou chmelové hlávky pouze mechanicky zpracovány, rozemlety a pak slisované do formy granulí. V žádném případě se nejedná o chemické zpracování. Lisovaný chmel už dnes používá velmi málo pivovarů. Forma granulí je mnohem výhodnější z pohledu nižších nákladů na přepravu, skladování a samozřejmě i lepší manipulaci a dávkování při výrobě piva.

Podle vašich webových stránek je chmel bezpečně vystopovatelný od svého vzniku až po přidání do piva. K čemu je to dobré?
Například i k tomu, že jsem Vám mohla přesně říct, z jaké lokality je chmel přímo pro konkrétní piva Zlatopramen a Březňák. Kvalitní chmel hraje při výrobě piva významnou roli. Pokud by se při dodávce chmele do pivovaru zjistil jakýkoliv problém s kvalitou, je nutné jednoznačně určit, kde a jak k tomuto problému došlo. Pro nás jako dodavatele je důležité zejména to, když je zákazník spokojený s kvalitou a vůní konkrétního dodaného chmele a na základě toho se snažíme jim dodávat chmel vždy ze stejných lokalit.
Proto je chmel již od okamžiku sklizně u pěstitele, až po zpracování a zabalení sledován důmyslným systémem evidence. Lze tak vysledovat původ chmele dodaného pivovaru.

Otázka čtenářů: Kolik je potřeba chmelových hlávek na jedno pivo?
Zajímalo to i nás, jako chmelaře, a často se na to ptáme pivovarů při našich vzájemných setkáních. Opravdu hodně obecně lze říct, že přibližně 3 hlávky na 1 půllitr 10 stupňového piva. Myslím, že tohle je spíše dotaz na sládky z pivovarů. Současný způsob chmelení totiž probíhá tak, že se počítá potřeba alfa hořkých kyselin na 1 hl mladiny. Dávkování chmele se liší v závislosti na receptuře piva. V českých pivovarech patří k nejvyšším na světě a pohybuje se od 6 - 10 g alfa kyselin na hektolitr. Více chmele, a to zejména aromatického, používají minipivovary.
Obsah alfa hořkých kyselin není stejný u všeho chmele, který se v dané sklizni vypěstuje a může být každý rok jiný i na stejné chmelnici. My se snažíme dodávat každému zákazníkovi chmel podle jeho požadavků, které jsou specifikovány ve smlouvě. Ke každé konkrétní dodávce obdrží analýzu dodaného zboží a na základě konkrétních parametrů pak technolog spočítá, kolik musí nasypat chmele, aby dosáhl požadovaného množství alfa hořkých kyselin na jednu várku dle předepsané receptury.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Petr Hájek, který pohovoří o varně. Ptát se jí můžete do středy na e mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 25. dubna, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Autor: Petr Sochůrek

15.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař, vedoucí směny 40 000 Kč Hledáme kuchaře, schopného vedoucího směny, který zvládne uvařit guláš a svíčkovou stejně dobře jako náš šéfkuchař, sestaví polední nabídky, navrhne sezónní změny do stálého jídelního lístku, případně i objedná zboží. Prostě někoho, kdo už něco v životě uvařil, dává do toho srdíčko a hledá místo, kde by mohl trochu uplatnit i svoje vlastní nápady. Vaříme českou kuchyni, na polední nabídky vaříme regionální kuchyni z celé Evropy. Naší specialitou jsou pokrmy z piva. Dělnické profese - Přijmu jeřábníka Praha 9 250 Kč Zavedená rodinná firma přijme jeřábníka na autojeřáb Tatra AD28. Jedná se zejména o ježdění Praha a středočeský kraj. Parkoviště jeřábu Praha Běchovice. Požaduji praxi,zkušenost, spolehlivost, flexibilitu a vstřícné jednání. Nástup možný ihned. Je možné i na krátkodobý i dlouhodobý pracovní poměr, možnost na IČO, i brigádně. Vhodné i pro důchodce nebo osoby, kteří chtějí dělat třeba méně dní v týdnu, záleží na domluvě. Plat 250 Kč/hod. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci - pilař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:29.6.2018.A:19.9.2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice.Požadavky: vyučení ve strojírenském oboru (i bez maturity), platný průkaz jeřábník, vazač, zkouška ZK 311 (autogen), praxe v obsluze strojní pily min. 1 rok, orientace v technických výkresech, samostatnost, pečlivost, schopnost přesné práce, fyzická zdatnost, praxe v obsluze VZV výhodou. Náplň práce: Obsluha strojní pily, vrtání, řezání profilů plamenem dle výrobní dokumentace, kontrola geometrie opracování, broušení dílů ruční bruskou, manipulace s jeřábem, vázání břemen., V případě dobré pracovní morálky a kvalitně odváděné práci možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, měsíční a čtvrtletní odměny, zvýhodněné hlasové a datové tarify pro mobilní telefony, odměna za inovaci či úsporu nákladů, od 1. 1. 2019 penzijní připojištění. Telefonický kontakt od 7:00 do 15:00. Osobní kontakt na výše uvedené adrese od 7:00 do 15:00 hodin.. Pracoviště: Lucco a.s., 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Lucie Žáková, +420 556 455 140. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Montáž lehké a těžké vzduchotechniky, stavba konstrukcí, stavební činnost., Práce na montážích v rámci ČR., Mzda podle praxe ve stavební činnosti a premie., Možnost poskytnutí zálohy na mzdy., Zaměstnavatel zajišťuje dopravu a ubytování., První kontakt nutno předem domluvit se zaměstnavatelem., Bližší podrobnosti podá pan Reindl Pavel na č.tel. 604 296 700, e-mail: pavel.reindl@seznam.cz. Pracoviště: Arep servis s.r.o. - pracoviště netolice, Na Horánku, č.p. 699, 384 11 Netolice. Informace: Pavel Reindl, +420 604 296 700.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Recept na zapékaný efedrin a zmlácení prodavačky pro pár cigaret: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 13. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT