VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Chmel dodává pivu hořkost, plnost a aroma

Ústí nad Labem - Bez chmele se žádné pivo neobejde. Jde o surovinu, která se nedá při jeho vaření ničím nahradit. Jarmila Kühlweinová je obchodní manažerkou prodeje této výjimečné rostliny pro mok s pěnou.

15.4.2014
SDÍLEJ:

Natočit si půllitr piva měla možnost obchodní manažerka Jarmila Kühlweinová, jejíž profesí je prodej chmele.Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Právě na chmelnici vznikají první kroky k výrobě zlatavého moku, než si ho může pivař vychutnat ze svého štucu nebo mazáku.

Co je chmel?
Chmel otáčivý je mnoholetá,vytrvalá rostlina z čeledi konopovitých, která vydrží v půdě 20 i více let. Jestli se rozhodnete ho pěstovat, vyžaduje hodně péče a lásky.
Jedná se o rostlinu dvoudomou, to znamená, že existují zvlášť samčí a zvlášť samičí rostliny. Pěstují se pouze samičí rostliny. Jejich květenstvím jsou chmelové hlávky, které obsahují žlutý prášek tzv. lupulin. To je přesně ta látka, která dává pivu hořkost, ale lupulin se skládá z mnoha pivovarsky cenných látek, například silic, které pak určí, do jaké skupiny chmel zařazujeme. Náš Žatecký poloraný červeňák patří do skupiny „jemných" aromatických chmelů a můžeme hrdě říct, že je to nejlepší aromatický chmel, což potvrzují pivovary po celém světě.

Jak dlouho trvá jeho pěstování?
Založení chmelnice spočívá ve výsadbě chmelové sadby do předem postavené chmelové konstrukce. Do plné plodnosti se rostliny dostávají zpravidla až druhým rokem po výsadbě. Dobrý výnos chmelových hlávek dává chmel po dobu cca patnácti, maximálně dvaceti let. S nástupem zimního období každoročně odumírají všechny nadzemní orgány, révy s pazochy a listy. Přežívá pouze kořenový systém, takzvaná babka. Z ní pak na jaře chmel opět vyroste.

Proč je tolik důležitý pro výrobu piva?
Chmel má konzervační účinky a hlavně výrazný vliv na senzorické vlastnosti piva. Je to surovina, která dává pivu hořkou chuť a nejen to, zajišťuje charakteristické aroma i plnost chuti piva. V České republice se pěstuje několik odrůd chmele, nejdůležitější však je Žatecký poloraný červeňák. Jeho předností je jemné ušlechtilé aroma, které je způsobeno optimální skladbou chmelových silic. Když chcete vyrobit pivo, které má příjemnou až lahodnou hořkost, tak se bez Žateckého poloraného červeňáku neobejde.

Odkud je chmel, ze kterého se vaří piva Zlatopramen a Březňák?
Ze žatecké oblasti. Žatecká chmelařská oblast má dvě renomované polohy, které se nazývají „Podlesí" a „Údolí Zlatého potoka". Zde se pěstuje ten nejjakostnější chmel a právě z polohy „Podlesí" jsme v letošním roce dodávali chmel i pro pivovar Velké Březno.

Starší ročníky zažily chmelové brigády. Existuje ještě něco takového v dnešní době?
Samozřejmě ano. I když jsme se snažili co nejvíce jeho pěstování zmechanizovat, je to rostlina, která vyžaduje hodně lidské ruční práce, takže brigádníků na jarní práce ve chmelnicích a pro sklizeň chmele je potřeba stále hodně. Jejich počet je však ve srovnání s minulostí podstatně menší. Pěstitelé chmele většinou využívají služeb pracovních agentur a místních zdrojů pracovních sil. V některých případech mají uzavřené smlouvy i se školami.

Chmel se již většinou dodává v podobě granulí nebo lisovaný. Lidé mají pořád obavy, že chmel v tomto stavu není čistě přírodní. Jak to je, můžete to vysvětlit?
Jsou to obavy zcela liché a jak chmel lisovaný tak granulovaný je čistě přírodní produkt. Lisovaný hlávkový chmel je usušený chmel zbavený příměsí (např. listů, zbytků rév) a slisovaný do tzv. hranolů. U chmelových granulí jsou chmelové hlávky pouze mechanicky zpracovány, rozemlety a pak slisované do formy granulí. V žádném případě se nejedná o chemické zpracování. Lisovaný chmel už dnes používá velmi málo pivovarů. Forma granulí je mnohem výhodnější z pohledu nižších nákladů na přepravu, skladování a samozřejmě i lepší manipulaci a dávkování při výrobě piva.

Podle vašich webových stránek je chmel bezpečně vystopovatelný od svého vzniku až po přidání do piva. K čemu je to dobré?
Například i k tomu, že jsem Vám mohla přesně říct, z jaké lokality je chmel přímo pro konkrétní piva Zlatopramen a Březňák. Kvalitní chmel hraje při výrobě piva významnou roli. Pokud by se při dodávce chmele do pivovaru zjistil jakýkoliv problém s kvalitou, je nutné jednoznačně určit, kde a jak k tomuto problému došlo. Pro nás jako dodavatele je důležité zejména to, když je zákazník spokojený s kvalitou a vůní konkrétního dodaného chmele a na základě toho se snažíme jim dodávat chmel vždy ze stejných lokalit.
Proto je chmel již od okamžiku sklizně u pěstitele, až po zpracování a zabalení sledován důmyslným systémem evidence. Lze tak vysledovat původ chmele dodaného pivovaru.

Otázka čtenářů: Kolik je potřeba chmelových hlávek na jedno pivo?
Zajímalo to i nás, jako chmelaře, a často se na to ptáme pivovarů při našich vzájemných setkáních. Opravdu hodně obecně lze říct, že přibližně 3 hlávky na 1 půllitr 10 stupňového piva. Myslím, že tohle je spíše dotaz na sládky z pivovarů. Současný způsob chmelení totiž probíhá tak, že se počítá potřeba alfa hořkých kyselin na 1 hl mladiny. Dávkování chmele se liší v závislosti na receptuře piva. V českých pivovarech patří k nejvyšším na světě a pohybuje se od 6 - 10 g alfa kyselin na hektolitr. Více chmele, a to zejména aromatického, používají minipivovary.
Obsah alfa hořkých kyselin není stejný u všeho chmele, který se v dané sklizni vypěstuje a může být každý rok jiný i na stejné chmelnici. My se snažíme dodávat každému zákazníkovi chmel podle jeho požadavků, které jsou specifikovány ve smlouvě. Ke každé konkrétní dodávce obdrží analýzu dodaného zboží a na základě konkrétních parametrů pak technolog spočítá, kolik musí nasypat chmele, aby dosáhl požadovaného množství alfa hořkých kyselin na jednu várku dle předepsané receptury.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Petr Hájek, který pohovoří o varně. Ptát se jí můžete do středy na e mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 25. dubna, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Autor: Petr Sochůrek

15.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchařka, kuchař, pomocná kuchařka 25 000 Kč

Hledáme šikovné kuchaře či kuchařky a pomocné síly pro nově zrekonstruovaný menší Hotel ProFamily TOP ve Štěpanické Lhotě na Benecku. Rodinný hotel s kapacitou 60 osob je zaměřen na týdenní turnusy škol v přírodě a rodiny s dětmi. Právě otevíráme! Čeká nás vymyslet nové menu a směřování restaurace. Nástup dle dohody.

Cestovní ruch a hotelnictví - Recepční v hotelu 30 000 Kč

Nabízíme práci recepční v malém hotelu v Praze. Klidná práce v klidném prostředí na denní směny. Práce obsahuje zajištění služeb pro hotelové hosty, zajištění odbavení při ubytování a odjezdu, vedení evidence v hotelovém systému.

Výroba - Výroba Montážní dělník 21 500 Kč

Montážní dělníci elektronických zařízení Montážní dělník ve skladu (M/Ž). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21500 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Co bude Vaší prací?, - převzetí a kontrola materiálu, - přesun a příprava materiálu na pracoviště, - přidávání kabelů, dokumentů , - polepení krabic štítky , - scannování , - balení palet na balíčce , , Co byste měli nabídnout VY?, - ochotu směnovat - denní, noční 12h směny., - zodpovědnost, spolehlivost, samostatnost., A pokud máte praxi ve skladu, máte výhodu!, , Co u nás získáte?, - mobilní tarify za velmi výhodné ceny pro Vás i Vaše blízké , - podporu fit života - Foxconn Fitness, Multisport program , - další vzdělávání , - slevy u obchodníků , - min. 6.000,- ročně v průměru příspěvek na penzijní připojištění., - prémii za doporučení nového zaměstnance 10 tisíc., - stabilní práci a stálý příjem., - dotované stravování., - 3000,- ročně na benefity, - 5 týdnů dovolené., , A kdo jsme my?, Jusda Europe poskytuje skladové a logistické služby. Je schopna zajistit pro zákazníky kompletní rešení na míru. Logistické centrum se nachází v Černé za Bory u Pardubic, skladovací prostory v Pardubicích-Drozdicích a v Kutné Hoře., , Chcete vědět víc? Kontaktujte naší personalistku!, Jitka Chudobová, Zelená linka: 800 29 29 29, mobil: +420 734 644 431, e-mail: prace@jusda.cz. Pracoviště: Jusda europe s.r.o. - provozovna holandská, Holandská, č.p. 36, 530 02 Pardubice 2. Informace: Jitka Chudobová, +420 466 056 543.

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 24 100 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Kontrolor kvality ve skladu (M/Ž). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24100 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Co u nás získáte?, Dotované stravenky., 3000,- ročně na benefity., 5 týdnů dovolené., Mobilní tarify za velmi výhodné ceny pro Vás i Vaše blízké., Foxconn Fitness, Multisport program, Další vzdělávání , Slevy u obchodníků, min. 6.000,- ročně v průměru příspěvek na penzijní připojištění., Prémii za doporučení nového zaměstnance 10 tisíc., , Co bude Vaší prací?, zodpovědnost za kvalitu přípravy zboží pro zákazníka , zodpovědnost za kvalitu materiálu ve skladu , dohlížení na správné zaskladňování a vyskladňování palet , reporting de požadavků nadřízeného, práce v programu SAP, příprava dokumentace, skladová evidence, , Co byste měli nabídnout VY?, znalost práce na PC (MS Office), ochota pracovat ve směnném provozu – 12h směny, zkušenost ze skladu výhodou, zkušenost s kontrolou kvality výhodou, znalost programu SAP výhodou, zodpovědnost, samostatnost, , Chcete vědět víc? Kontaktujte naší personalistku!, Jitka Chudobová, Zelená linka: 800 29 29 29, mobil: +420 734 644 431, e-mail: prace@jusda.cz. Pracoviště: Jusda europe s.r.o. - provozovna holandská, Holandská, č.p. 36, 530 02 Pardubice 2. Informace: Jitka Chudobová, +420 466 056 543.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den záchranářů 2018 v Litoměřicích
74

FOTO: Takový byl letošní Den záchranářů Ústeckého kraje

Videosouhrn 15. června 2018

Zmar tisíce opilostí, Havířov v květu a Třebíč v UNESCO: zhlédněte videa dne

Náklaďáky na hraně převrácení a policisté hasící požár pokojíčku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 13. června 2018.

Kroupy jako pingpongové míčky a cizí kamion, co přerazil závory: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 12. června 2018.

Dopadení Batmana v Praze a zátah na ochranku, která loupila: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. června 2018.

Nadávky, sporný policejní zákrok a Poupata s chlupatýma nohama: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 10. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT