VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jak bylinky nejlépe uchovat? Třeba jako odvar či macerát

Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.

29.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: mediaservis

Jak tedy rostliny a jejich části, které všeobecně nazýváme drogami, co nejlépe uchovat? Pro inspiraci přinášíme několik osvědčených způsobů.

Nálevy

Droga se přelije vroucí vodou, za občasného promíchání se nechá 5 až 15 minut luhovat a poté se výluh scedí. Využívá se zpravidla u květů, listů a natí.

Odvary

Droga se 10 až 15 minut vaří ve vodě, poté se nechá 15 minut stát a následně se scedí. Užívá se zejména u kořenů, plodů a kůr drog, jejichž obsahové látky se teplem nemění.

Sirupy

Sirupy v původním pojetí jsou koncentrované cukerné roztoky obsahující rostlinné šťávy nebo extrakty z drog. Cukr v těchto přípravcích má zejména význam konzervační a ochucovací.

Léčivá vína

Připravují se přídavkem drog či čerstvých bylin do vína.

Maceráty

Droga se přelije studenou či vlažnou vodou a nechá se luhovat po dobu půl hodiny až 12 hodin (většinou 6 až 8 hodin). Poté se výluh scedí. Jedná se o způsob přípravy používaný zejména u slizových drog.

Extrakty

Jde o zahuštěné výtažky rostlin získané extrakcí drogy různými rozpouštědly (voda, líh apod.). Extrakty mohou být tekuté až suché (získané úplným odpařením rozpouštědla).

Tinktury

Připravují se nejčastěji macerací drogy lihem. U běžných drog se používá na jeden váhový díl drogy pět váhových dílů lihu. Jemně řezaná či mletá droga se nasype do nádoby, zalije se lihem a následně se protřepává. Po jedno až dvoutýdenní maceraci se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu ustát. Čirý roztok se slije, zbytek se zfiltruje, oba výluhy se smísí a doplní lihem na původní množství. Výhodou tinktur je jejich stálost a vyšší obsah účinných látek.

Nejčastěji pěstované bylinky
- Pažitka je plná vitaminů B a C, ale je to také zdrojem vápníku, draslíku či sodíku apod. Podporuje trávení a má také protizánětlivé účinky. Čerstvá má v kuchyni široké uplatnění, dá se jí posypat chléb s máslem či dochutit polévka, přidává se do salátů, dresinků či jiných pochutin, jimž propůjčuje lehce cibulové aroma.

- Snad ještě širší využití v kuchyni má petržel, která různé pokrmy nejen dochutí, ale také ozdobí. V léčitelství je velmi oblíbená pro svou schopnost snížení krevního tlaku, pozitivní vliv na trávení a účinku na střevní parazity. Má údajně i afrodiziakální účinky.

- Mezi velmi oblíbené bylinky patří dnes bazalka, která svou chutí výborně doplňuje pokrmy s rajčaty a sýry, ale také saláty či těstoviny. Rovněž v lékařství je ceněna, neboť má schopnost blahodárně ovlivnit trávení a také psychiku při nervozitě či úzkostných stavech. Může také napomoci odkašlávání a působí protizánětlivě.

- Mezi dnes již trochu opomíjené bylinky patří kerblík, který dokáže výborně dochutit polévky, omáčky i maso. V lidové medicíně se využívá při očistných jarních kúrách, při nichž napomáhá tělu zbavit se škodlivin a pročišťuje krev.

- Častým pokladem domácích zahrádek je i máta, známá svou schopností ulevit od žaludečních a střevních potíží. V kuchyni se uplatní především při přípravě osvěžujících nápojů či lahodného čaje.

Rakytník: Hojí rány a pomáhá při infekcích

Plody rakytníku jsou vhodné ke zlepšení zdravotního stavu u pacientů po infekčních chorobách i po chirurgických zákrocích.

Mají baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie, salmonelózy, stimulují zažívání a zlepšují vylučování trávicích enzymů a žluči. Při bolestech žaludku báječně zabírá už jen „obyčejný" čaj.

Rakytník má blahodárný vliv na žaludek. Šťáva z plodů i extrakt totiž významně ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Léčivý olej

Pokud na bolesti žaludku trpíte častěji, pak byste měli rozhodně sáhnout po rakytníkovém oleji. A proč právě po něm? Žaludeční stěna u zdravého jedince je chráněna jakýmsi ochranným obalem. Ten produkuje hlen a tím chrání stěny našich útrob před škodlivými vlivy nikotinu, alkoholu, léků, stresu nebo také před nebezpečnou bakterií Helicobakter pylori (která může být původcem i žaludečních vředů). Pokud na tento ochranný obal vnější agresoři neustále útočí, pak je jen otázkou času, kdy se už onen „obal" sám chránit nestačí. Ten se pak naruší a důsledkem jsou pak bolesti žaludku, pálení žáhy a v krajním případě třeba právě i žaludeční vředy. Rakytníkový olej, který obsahuje vzácnou cennou omega-7 mastnou kyselinu, dokáže tento ochranný obal ochránit a dokonce i obnovit jeho zdevastovanou strukturu. Rakytník navíc podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů. Podobný účinek má i na sliznici pohlavního ústrojí.

Antibiotika a rakytník

Při užívání antibiotik je známo, že je třeba tělu dodávat i probiotické bakterie. Jinak může dojít k narušení žaludeční flóry.

Probiotické bakterie tomu mají zamezit. Jestli chcete být ale dvojnásob chráněni, pak při užívání antibiotik užívejte také rakytník (ideálně opět olej, případně šťávu nebo džus). Měli byste tak vypít jednu čajovou lžičku před podáním léku. Pak si můžete být opravdu jisti, že váš žaludek užívání antibiotik zvládne na jedničku.

Více na: www.mojebylinky.cz

Autor: Ludmila Veselá

29.9.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, praxe v oboru; platný svářečský průkaz CO2, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050 - pan Jiří Pitner. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050. Doprava a logistika - Skladník 24 000 Kč Skladník Náplň práce: vykládání a nakládání kamionů a kontejnerů, kompletace objednávek, komisaření, vychystání objednávek, příprava k expedici. Gastronomie - Cukráře/ky 24 000 Kč Do všech provozoven Ovocného Světozoru přijmeme na plný úvazek cukráře/ky. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 12. Poznámka: Práce v celé ČR, Místo na zaučení, Způsob prvního kontaktu zájemce o volné pracovní místo se zaměstnavatelem - telefonický kontakt nebo e-mailem:, - Reindl Pavel, tel.: 604 296 700, e-mail: pavel.reindl@seznam.cz. Pracoviště: Arep servis s.r.o. - pracoviště netolice, Na Horánku, č.p. 699, 384 11 Netolice. Informace: Pavel Reindl, +420 604 296 700.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Recept na zapékaný efedrin a zmlácení prodavačky pro pár cigaret: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 13. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT