VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jak bylinky nejlépe uchovat? Třeba jako odvar či macerát

Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.

29.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: mediaservis

Jak tedy rostliny a jejich části, které všeobecně nazýváme drogami, co nejlépe uchovat? Pro inspiraci přinášíme několik osvědčených způsobů.

Nálevy

Droga se přelije vroucí vodou, za občasného promíchání se nechá 5 až 15 minut luhovat a poté se výluh scedí. Využívá se zpravidla u květů, listů a natí.

Odvary

Droga se 10 až 15 minut vaří ve vodě, poté se nechá 15 minut stát a následně se scedí. Užívá se zejména u kořenů, plodů a kůr drog, jejichž obsahové látky se teplem nemění.

Sirupy

Sirupy v původním pojetí jsou koncentrované cukerné roztoky obsahující rostlinné šťávy nebo extrakty z drog. Cukr v těchto přípravcích má zejména význam konzervační a ochucovací.

Léčivá vína

Připravují se přídavkem drog či čerstvých bylin do vína.

Maceráty

Droga se přelije studenou či vlažnou vodou a nechá se luhovat po dobu půl hodiny až 12 hodin (většinou 6 až 8 hodin). Poté se výluh scedí. Jedná se o způsob přípravy používaný zejména u slizových drog.

Extrakty

Jde o zahuštěné výtažky rostlin získané extrakcí drogy různými rozpouštědly (voda, líh apod.). Extrakty mohou být tekuté až suché (získané úplným odpařením rozpouštědla).

Tinktury

Připravují se nejčastěji macerací drogy lihem. U běžných drog se používá na jeden váhový díl drogy pět váhových dílů lihu. Jemně řezaná či mletá droga se nasype do nádoby, zalije se lihem a následně se protřepává. Po jedno až dvoutýdenní maceraci se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu ustát. Čirý roztok se slije, zbytek se zfiltruje, oba výluhy se smísí a doplní lihem na původní množství. Výhodou tinktur je jejich stálost a vyšší obsah účinných látek.

Nejčastěji pěstované bylinky
- Pažitka je plná vitaminů B a C, ale je to také zdrojem vápníku, draslíku či sodíku apod. Podporuje trávení a má také protizánětlivé účinky. Čerstvá má v kuchyni široké uplatnění, dá se jí posypat chléb s máslem či dochutit polévka, přidává se do salátů, dresinků či jiných pochutin, jimž propůjčuje lehce cibulové aroma.

- Snad ještě širší využití v kuchyni má petržel, která různé pokrmy nejen dochutí, ale také ozdobí. V léčitelství je velmi oblíbená pro svou schopnost snížení krevního tlaku, pozitivní vliv na trávení a účinku na střevní parazity. Má údajně i afrodiziakální účinky.

- Mezi velmi oblíbené bylinky patří dnes bazalka, která svou chutí výborně doplňuje pokrmy s rajčaty a sýry, ale také saláty či těstoviny. Rovněž v lékařství je ceněna, neboť má schopnost blahodárně ovlivnit trávení a také psychiku při nervozitě či úzkostných stavech. Může také napomoci odkašlávání a působí protizánětlivě.

- Mezi dnes již trochu opomíjené bylinky patří kerblík, který dokáže výborně dochutit polévky, omáčky i maso. V lidové medicíně se využívá při očistných jarních kúrách, při nichž napomáhá tělu zbavit se škodlivin a pročišťuje krev.

- Častým pokladem domácích zahrádek je i máta, známá svou schopností ulevit od žaludečních a střevních potíží. V kuchyni se uplatní především při přípravě osvěžujících nápojů či lahodného čaje.

Rakytník: Hojí rány a pomáhá při infekcích

Plody rakytníku jsou vhodné ke zlepšení zdravotního stavu u pacientů po infekčních chorobách i po chirurgických zákrocích.

Mají baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie, salmonelózy, stimulují zažívání a zlepšují vylučování trávicích enzymů a žluči. Při bolestech žaludku báječně zabírá už jen „obyčejný" čaj.

Rakytník má blahodárný vliv na žaludek. Šťáva z plodů i extrakt totiž významně ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Léčivý olej

Pokud na bolesti žaludku trpíte častěji, pak byste měli rozhodně sáhnout po rakytníkovém oleji. A proč právě po něm? Žaludeční stěna u zdravého jedince je chráněna jakýmsi ochranným obalem. Ten produkuje hlen a tím chrání stěny našich útrob před škodlivými vlivy nikotinu, alkoholu, léků, stresu nebo také před nebezpečnou bakterií Helicobakter pylori (která může být původcem i žaludečních vředů). Pokud na tento ochranný obal vnější agresoři neustále útočí, pak je jen otázkou času, kdy se už onen „obal" sám chránit nestačí. Ten se pak naruší a důsledkem jsou pak bolesti žaludku, pálení žáhy a v krajním případě třeba právě i žaludeční vředy. Rakytníkový olej, který obsahuje vzácnou cennou omega-7 mastnou kyselinu, dokáže tento ochranný obal ochránit a dokonce i obnovit jeho zdevastovanou strukturu. Rakytník navíc podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů. Podobný účinek má i na sliznici pohlavního ústrojí.

Antibiotika a rakytník

Při užívání antibiotik je známo, že je třeba tělu dodávat i probiotické bakterie. Jinak může dojít k narušení žaludeční flóry.

Probiotické bakterie tomu mají zamezit. Jestli chcete být ale dvojnásob chráněni, pak při užívání antibiotik užívejte také rakytník (ideálně opět olej, případně šťávu nebo džus). Měli byste tak vypít jednu čajovou lžičku před podáním léku. Pak si můžete být opravdu jisti, že váš žaludek užívání antibiotik zvládne na jedničku.

Více na: www.mojebylinky.cz

Autor: Ludmila Veselá

29.9.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 000 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol učitel/ka Aj 1., 2. stupeň ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 34000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: kvalifikace pro (1.) , 2. stupeň ZŠ, Aj aktivní. Pracoviště: Základní škola břečťanová - 001, Břečťanová, č.p. 2919, 106 00 Praha 106. Informace: Miroslav Buchar, +420 272 651 063,739 030 737. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 28 000 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol Učitel/ka pro 1. a 2. stupeň ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme VŠ vzdělání, pedagogickou způsobilost v souladu se zák. č. 563/2004 Sb., v platném znění., , Nabízíme:, možnost tvůrčí práce, , podpoříme další vzdělávání a osobní růst,, velmi dobré platové ohodnocení,, studujícím vytvoříme podmínky pro jejich studium., , , Životopisy zasílejte na výše uvedenou emailovou adresu.. Pracoviště: Základní škola, kladno, pařížská 2249, Pařížská, č.p. 2249, 272 01 Kladno 1. Informace: Yvona Vítková, +420 702 184 381. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 22 500 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol Učitel/ka pro 2. stupeň ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nutnost splnění kvalifikačních předpokladů dle školského zákona č. 561/2004 Sb.ve znění pozdějších předpisů, možnost doplnění kvalifikace v průběhu pracovního poměru (aprobace nerozhoduje, výhodou je ČJ, NJ, TV), speciální pedagogika nutná (možnost doplnění studia v rámci DVPP). Dále požadujeme kladný vztah k dětem, odolnost vůči stresu, ochotu se dále vzdělávat. , Práce v příjemném pracovním kolektivu, vhodné i pro absolventy, možnost nástupu dle domluvy, pracovní poměr na dobu určitou, později možnost práce na dobu neurčitou., Životopis zasílejte na email: skola@ddsslany.cz.. Pracoviště: Ddš, svp,zš a šj dobřichovice, prac. ddš slaný, Tomanova, č.p. 1361, 274 01 Slaný 1. Informace: Jana Adamčíková, +420 778 532 634. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 25 470 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol učitel/ka TV + výchova ke zdraví nebo dílny. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25470 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště: Základní škola Rokycany, ulice Míru 64., Požadavky: aprobace: TV + výchova ke zdraví nebo dílny /technická výchova/, přírodní vědy., Odměňování dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb., ve znění pozdějších předpisů, platová třída 11 - 12. Rozpětí plat.třídy 11 (od 25470,- Kč - 30760,- Kč), rozpětí plat.třídy 12 (od 26020,- Kč - 33930,- Kč). Plat uveden při plném pracovním úvazku, plat. rozpětí dle odpracovaných let., Kontakt: Šlégrová Hana Mgr. Ph.D., tel.: 371 722 490, e-mail: reditel@zsulmirurokycany.cz. Pracoviště: Základní škola rokycany, ulice míru 64, příspěvková organizace, Míru, č.p. 64, 337 01 Rokycany 1. Informace: Hana Šlégrová, +420 371 722 490.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 7.–9. prosince 2018

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Videosouhrn 3.–5. prosince 2018

Ohně pekelné i nepekelné, strach z malých letadel a dobrotivá Smrtka: videa dne

Přepadení herny se samopalem a přivítání Plekance na domácím ledě: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 1. až 2. prosince 2018.

Shazování mužských ozdob a oblázky za zavražděné děti z Lidic: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 28. až 30. listopadu 2018.

Pojďte zpívat koledy, čas se blíží

Ve středu 12. prosince, přesně s úderem 18. hodiny, se po celém Česku rozezpívají tisíce zpěváků, kteří si zazpívají pět koled. Akce Česko zpívá koledy, kterou pořádají tradičně regionální Deníky, je opět po roce tu.

Apolenka v plamenech a velká soutěž zelňaček: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 26. a 27. listopadu 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT