VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jak Markéta pašovala do Francie buřty...

Severní Čechy - Markéta Hrubešová je známá nejen jako skvělá herečka, ale i jako výborná kuchařka. Informace o rodině si pečlivě střeží. Nám se však podařilo několik exkluzivních zajímavosti z Markétina soukromí získat.

6.11.2014
SDÍLEJ:

Markéta Hrubešová je známá i jako výborná kuchařka. Foto: archiv M. Hrubešové.

Jaké máte v souvislosti s jídlem a vařením vzpomínky z dětství?
Moje vzpomínky na dětství jsou spojeny se skvělým jídlem. Naše milovaná babička byla prostě fantastická kuchařka. Chuť jejích koláčů, buchet, svíčkové, zvěřiny i úplně obyčejného chleba s máslem a sýrem jsou pro mne nezapomenutelné. A i když teď už sama vařím, pořád se podvědomě vracím ve své chuťové paměti k těm jejím jídlům a snažím se, aby chutnala stejně.

Máte nějaké zážitky ohledně vaření nebo obecně jídla spojené s rodinou?
Zážitků mám samozřejmě spousty. Když se vracím do svých vzpomínek, je pro mne skoro nepochopitelné, jak to mohla tenkrát ta naše zlatá babička všechno zvládnout. A navíc s naprostým klidem a přehledem.
Jsme poměrně početná rodina, a tak se nás mnohdy u babičky a dědy v Kroměříži sešlo u stolu neočekávaně třeba i deset až dvanáct. Nicméně babička dovedla během chvíle vykouzlit ta nejlepší jídla, která jsem kdy jedla. Navíc z úplně jednoduchých ingrediencí a hlavně s úsměvem. O to se přesně sama snažím, aby u stolu byli všichni v pohodě.

Jsou recepty, které se u vás předávají z generace na generaci?
Dodnes lituji, že jsem si babiččiny recepty nepsala nebo jí alespoň více nekoukala „pod ruku". Naštěstí jsem v knihkupectví natrefila na knížku „Maminko, vyprávěj o vaření" od autorky Moniky Kopřivové, jejíž knížky dobře znám. Knížka je určena na zaznamenávání rodinných receptů a příběhů spojených s vařením, proto jsem ji hned pořídila s tím, že ji moje mamča dostane jako dárek.
Mám doma takový malý skvost. Kuchařku psanou švabachem, kterou moje babička dostala od své maminky, jež se učila kdysi vařit ve Vídni. Opatruji ji jako oko v hlavě a pro radost i ze zajímavosti si v ní občas čtu. Ale až mamča vyplní knížku „Maminko, vyprávěj o vaření", bude to ještě větší poklad, protože naše babička upravovala některé recepty podle sebe, a to už si dnes pamatuje pouze mamča.

Dodržovali jste v souvislosti s jídlem nějaké rodinné tradice na Vánoce nebo během dalších svátků?
Vánoce by mohly být samostatnou knížkou o dovednosti naší babičky. Už někdy v listopadu začala pomalu chystat cukroví, které pak během svátků mizelo raketovou rychlostí. To ale ostatně všechna její jídla. Babi to ale ani trochu nevadilo, ba naopak. Všechny ty kakaové salámky, pusinky, kokosové kuličky a také neuvěřitelně dobré vanilkové rohlíčky… Prostě mňamka největší.
A pak 24. prosince babička připravila celé štědrovečerní menu. Úplně sama. A dělala to tak každý rok. Snažili jsme se alespoň oloupat brambory do salátu, ale pravidelně nás vyháněla ven z kuchyně, ať jdeme raději na jesličky. Jen rybí polévku nikdy nevařila. U nás vždycky byla bramboračka s houbami, které jsme všichni nasbírali během léta na chalupě.

Co nejlepšího umí uvařit vaše maminka? Co vám od ní nejvíce chutná?
Maminka (teď už tedy taky babička) vaří bezkonkurenční zelí k vepřovému nebo špenát. Takový ten klasický s vajíčkem. To si ostatně všichni už objednávají předem. A taky vánoční bramborový salát, jak ho dělala babička. Musím si napsat recept!
Taky vaří ne příliš obvyklou chlebovou polévku. Tu nám vařila od malinka a je senzační. Stejně tak její buřtguláš. Všechno tohle dělá tak skvěle, že se ani neodvažuji tyto pokrmy napodobovat.

A co nějaké veselé rodinné příhody?
Jednou jsme jely s maminkou na jih Francie, a protože našim francouzským přátelům maminka slíbila právě onen skvělý buřtguláš, všechny potřebné suroviny vezla z Prahy. Zkuste totiž koupit kdekoli na světě naše neodolatelné špekáčky. Nicméně kufry se na letišti někde zatoulaly, a tak nám je přivezli až druhý den ráno. S tím, že je celníci v Nice museli zkontrolovat kvůli možnému riziku převážení drog.
Dodnes se směji představě, jak na letišti přímořského letoviska nevěřícně zírají na buřtíky, majoránku a cibuli.

Máte s vařením spojený nějaký úsměvný příběh?
Vařím v podstatě každý den, takže příběhů je spousta a asi si také pořídím nějakou vzpomínkovou knížku, kam bych je mohla všechny zaznamenat. S vařením a jídlem mám spojeny ty nejhezčí okamžiky, ať už jsou to naše rodinné oslavy, setkání přátel a kamarádů anebo různé svátky. Ale všichni vědí, že i naší běžnou večeři chystám s láskou a péčí.
Co se týče úsměvných příběhů, tak jich je taky spousta. I když některé by mohly sloužit spíš jako odstrašující příklad toho, co v kuchyni nikdy nedělat. Třeba jak jsem si celou dlaní sáhla na rozžhavenou sklokeramickou desku, nebo při sekání ledu probodla dlaň.
Ale z kuchařských faux pas byl asi nejhorší nevymytý písek ze špenátu. Na to tedy nezapomenu nikdy.

Nějaký zážitek spojený s dcerou a jídlem?
Nikdy nezapomenu na to, jak jsem své holčičce během prvních dětských jídel připravila „jen" mrkvičku a brambůrek. Chtěla jsem být „osvícená" maminka a trochu odlehčit jídelníček. Tehdy byl dcerušce asi rok a půl a bezelstně se na mě podívala a řekla: „A maso nebude?" Myslím, že to přesně vystihuje náš vztah k jídlu. Jídlo je prostě dobrota.

Autor: Ludmila Veselá

6.11.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Práce v celé ČR, Místo na zaučení, Způsob prvního kontaktu zájemce o volné pracovní místo se zaměstnavatelem - telefonický kontakt nebo e-mailem:, - Reindl Pavel, tel.: 604 296 700, e-mail: pavel.reindl@seznam.cz. Pracoviště: Arep servis s.r.o. - pracoviště netolice, Na Horánku, č.p. 699, 384 11 Netolice. Informace: Pavel Reindl, +420 604 296 700. Gastronomie - Kuchař - kuchařka 30 000 Kč Kuchaře/ku s praxí přijmeme pro naší provozovnu v Malešicích, jedná se o závodní stravování. Pracovní doba po-pá, 6.00-15.00hod. Platové podmínky 27.000 Kč až 30.000 Kč/měs. čistého. Požadujeme praxi, spolehlivost, samostatnost a bezúhonnost. Volejte, prosím, pouze v pracovní dobu 6.00-15.00 hodin na uvedený tel: Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 12 300 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci, stavební práce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12300 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Náplň práce: stavební práce v rámci celúé ČR, Osobní návštěva možná v sídle firmy každou středu od 12 do 13 hod. , telefonicky se hlásit v době od 8-16 hod.. Pracoviště: Gamdakstav s.r.o., Lazy I, č.p. 4285, 760 01 Zlín 1. Informace: Gamdak stav s.r.o., +420 604 216 802. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů ZÁMEČNÍCI, PRACOVNÍCI VÝROBY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt: předem telefonicky či e-mailem: michaela.krejcova@lindner-group.com domluvit schůzku, Pracovní doba: , 1. směna od 5.30-13.45 , 2.směna od 14.00-22.25 , , Zaměstnanecké výhody: Stravenky, příspěvek na dovolenou a Vánoce.. Pracoviště: Lindner türen - fassaden s r.o. - 001, Karlovarská, č.p. 1415, 363 01 Ostrov nad Ohří. Informace: Michaela Krejčová, +420 353 105 043.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Recept na zapékaný efedrin a zmlácení prodavačky pro pár cigaret: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 13. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT