VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jak se Mr. Loupač dostal k vaření pro Obamu a Bushe

Kuchaře roku Patrika Bečváře (26) k vaření jako takovému nikdy nic netáhlo, ale přesto se stal mistrem ve svém oboru.

19.8.2014
SDÍLEJ:

Patrik Bečvář.Foto: TV Paprika

Jak se to přihodilo a proč se mu říká Mr. Loupač, se dozvíte v rozhovoru, který je vlastně celý o vaření.

Co nastartovalo vaši kuchařskou kariéru?
Nic extra mě k tomu nevedlo, končil jsem základku a rozhodoval jsem se, kam půjdu. Ani nevím proč, ale vyhrála gastronomie. Zalíbení a zábavu jsem si našel v tomto oboru až postupem času. Vaření se pro mě stalo velmi pestrou činností, kterou jsem si zamiloval, a to především díky tomu, že jsem se pohyboval tam, kde se vařila pěkná gastronomie.

Kterou práci jste na škole neměl rád?
Když je člověk v učení, začíná loupáním a krájením zeleniny. Postupem času jsem měl praxi ve francouzské restauraci, kde mi vždy dali obrovské gastro nádoby plné krevet a řekli mi, ať to všechno oloupu. Takže jsem je loupal i přes pět hodin. Navíc mi dali přezdívku Mr. Loupač krevet. (smích)

Dokázal byste říci, kolik jste jich za svůj život už oloupal?
Asi 6 753, nevím. (smích)

Je fakt těžké to odhadnout, ale bylo jich opravdu hodně.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Mám rád klasická česká jídla a „prasárny" jako je třeba hamburger. Když pořád vařím fajnová jídla, tak už toho mám občas po krk. Kdybych měl hlad, tak bych si to neuvařil. Kdysi jsem miloval svíčkovou, ale na praxi jsem se jí přejedl a od té doby nemám žádné nejoblíbenější jídlo.

Stravují se Češi zdravě, nebo také ujíždějí na fastfoodech?
Podle mě se lidé snaží kupovat české a čerstvé suroviny, a to třeba na farmářských trzích, které jsou teď velmi rozšířené. Je to super. Na druhou stranu bych řekl, že zde není tolik rodin, které se v neděli seberou a půjdou na společný oběd do lepší restaurace, kde si objednají nějaký gurmetský zážitek…

Patrik Bečvář.Myslíte, že má česká kuchyně pořád své místo na slunci?
Když k nám do restaurace přijdou cizinci, obvykle si dají kachnu. To je prostě šlágr. Myslím, že česká kuchyně je určitě populární. A to i přesto, že jsme prostě hodně knedlíkoví a omáčkoví. Cizinci knedlíky vůbec neznají a navíc je to pro ně těžké jídlo.
Hodně restaurací se snaží českou kuchyni modernizovat, nandají kachnu moderně a chtějí českou kuchyni oživit. Určitě si nemyslím, že by upadala na úkor jiných kuchyní. Každá země má prostě své specifické jídlo a tím se snaží prezentovat.

Jakou kuchyni máte rád?
Mám rád italskou kuchyni a těstoviny. Na druhou stranu nemám rád typickou českou kuchyni, a to především králíky a kachny. Je to těžké jídlo a navíc už od dětství mám k tomu odpor.

V čem si myslíte, že jste opravdu dobrý?
Asi ve fotbale. Hraju ho v Říčanech, ale teď už moc času na něj nemám.

A ohledně vaření?
Loupat krevety umím fakt luxusně. (smích)

Jaké to je, vařit třeba pro Bushe a Obamu?
Americká ambasáda oslovila Intercontinental, aby uvařil na ambasádě pro Obamu, tak pan Kubec sestavil tým a mně vybral náhodou taky. Nebyl jsem ani pod stresem, přišlo mi to normální, jelikož vždy vařím na sto procent. Mělo to ale svoje nezapomenutelné kouzlo, byla tam ochranka a jeho kuchař, který kontroloval všechna jídla a ochutnával je. Také se ptal, co a jak se vařilo. My jsme prostě vařili a on nás důsledně pozoroval. Ale musím říct, že to byl takový kliďas.
Pro Bushe jsem vařil tak tři až čtyři roky zpátky. To jsem ještě vařil v Obecním domě a právě tato restaurace byla oslovena, aby na Hrad přišel tým kuchařů uvařit oběd pro našeho prezidenta a Bushe. Tak jako Obama měl i Bush svého ochutnávače a kuchaře zároveň. Pamatuji si, že na Hradě to bylo o dost přísnější. V kufříku měl kuchař a ochutnávač v jedné osobě vlastní plechovku koly a láhev vína pro svého prezidenta. Navíc si z jídel brala vzorky hygiena, pro případ, že by se něco stalo.

Máte na svém kontě i kuchařskou show…
Ano, jde o kuchařskou show s Markétou Hrubešovou pro televizní stanici Paprika. Celé to natáčení byla pro mě nová zkušenost. Možná se tomu budu i dál věnovat. Markéta je skvělá parťačka, pomáhala mi a mnohdy mě i navedla, co zrovna říct…

A co veselá historka z natáčení?
Asi při posledním natáčení, když jsem připravoval hovězí líčka, tak jsem si je nachystal dopředu a poté připravené schoval. Když jsem je pak hledal, nikde nebyly. Někdo byl „velmi aktivní" a líčka buď vyhodil, nebo prostě snědl. Takže jsem musel na poslední chvíli vařit ještě jedny.

Autor: Ludmila Veselá

19.8.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 18 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: pracovní poměr na dobu neurčitou; ŘP skup. B,C; vyučení v oboru;, Nabízíme: pracovní oblečení; obuv; obědy. Pracoviště: Stavební huť slavonice, spol. s r.o., Nádražní, č.p. 298, 378 81 Slavonice. Informace: Petr Chadim, +420 777 038 493. Management - Objektový vedoucí ve zdravot. zař. 30 000 Kč Hledáme kolegu na pozici objektový vedoucí FM provozu ve zdravotnickém zařízení. Místo výkonu: Pardubice Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 16 500 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ZPRACOVATEL/KA MASA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce na 3 měsíce., Hlásit se e-mailem nebo předem telefonicky a osobně v pondělí a úterý v době od 8.00 do 14.00 hod.. Pracoviště: Proglo s.r.o.-002, Sousedská, č.p. 600, 460 01 Liberec 1. Informace: Iván Popovics, +420 776 042 233. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 17 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Po měsíci možný přechod na pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Náplň práce: hrubé stavby, zdění a omítky, fasády zámecké dlažby, obkladačské a sádrokartonářské práce, rekonstrukce stávajících budov nebo stavby na klíč. Požadavky: vyučení v oboru, v případě základního vzdělání praxe a znalost stavebních materiálů, spolehlivost, přesnost, samostatnost, časová flexibilita, zručnost., , Způsob kontaktu: předem telefonicky dohodnout schůzku nebo e-mailem. Pracoviště: Vít marek - č. těšín, Štefánikova, č.p. 6, 737 01 Český Těšín 1. Informace: Marek Vít, +420 774 826 040.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Recept na zapékaný efedrin a zmlácení prodavačky pro pár cigaret: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 13. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT