VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jak se Mr. Loupač dostal k vaření pro Obamu a Bushe

Kuchaře roku Patrika Bečváře (26) k vaření jako takovému nikdy nic netáhlo, ale přesto se stal mistrem ve svém oboru.

19.8.2014
SDÍLEJ:

Patrik Bečvář.Foto: TV Paprika

Jak se to přihodilo a proč se mu říká Mr. Loupač, se dozvíte v rozhovoru, který je vlastně celý o vaření.

Co nastartovalo vaši kuchařskou kariéru?
Nic extra mě k tomu nevedlo, končil jsem základku a rozhodoval jsem se, kam půjdu. Ani nevím proč, ale vyhrála gastronomie. Zalíbení a zábavu jsem si našel v tomto oboru až postupem času. Vaření se pro mě stalo velmi pestrou činností, kterou jsem si zamiloval, a to především díky tomu, že jsem se pohyboval tam, kde se vařila pěkná gastronomie.

Kterou práci jste na škole neměl rád?
Když je člověk v učení, začíná loupáním a krájením zeleniny. Postupem času jsem měl praxi ve francouzské restauraci, kde mi vždy dali obrovské gastro nádoby plné krevet a řekli mi, ať to všechno oloupu. Takže jsem je loupal i přes pět hodin. Navíc mi dali přezdívku Mr. Loupač krevet. (smích)

Dokázal byste říci, kolik jste jich za svůj život už oloupal?
Asi 6 753, nevím. (smích)

Je fakt těžké to odhadnout, ale bylo jich opravdu hodně.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Mám rád klasická česká jídla a „prasárny" jako je třeba hamburger. Když pořád vařím fajnová jídla, tak už toho mám občas po krk. Kdybych měl hlad, tak bych si to neuvařil. Kdysi jsem miloval svíčkovou, ale na praxi jsem se jí přejedl a od té doby nemám žádné nejoblíbenější jídlo.

Stravují se Češi zdravě, nebo také ujíždějí na fastfoodech?
Podle mě se lidé snaží kupovat české a čerstvé suroviny, a to třeba na farmářských trzích, které jsou teď velmi rozšířené. Je to super. Na druhou stranu bych řekl, že zde není tolik rodin, které se v neděli seberou a půjdou na společný oběd do lepší restaurace, kde si objednají nějaký gurmetský zážitek…

Patrik Bečvář.Myslíte, že má česká kuchyně pořád své místo na slunci?
Když k nám do restaurace přijdou cizinci, obvykle si dají kachnu. To je prostě šlágr. Myslím, že česká kuchyně je určitě populární. A to i přesto, že jsme prostě hodně knedlíkoví a omáčkoví. Cizinci knedlíky vůbec neznají a navíc je to pro ně těžké jídlo.
Hodně restaurací se snaží českou kuchyni modernizovat, nandají kachnu moderně a chtějí českou kuchyni oživit. Určitě si nemyslím, že by upadala na úkor jiných kuchyní. Každá země má prostě své specifické jídlo a tím se snaží prezentovat.

Jakou kuchyni máte rád?
Mám rád italskou kuchyni a těstoviny. Na druhou stranu nemám rád typickou českou kuchyni, a to především králíky a kachny. Je to těžké jídlo a navíc už od dětství mám k tomu odpor.

V čem si myslíte, že jste opravdu dobrý?
Asi ve fotbale. Hraju ho v Říčanech, ale teď už moc času na něj nemám.

A ohledně vaření?
Loupat krevety umím fakt luxusně. (smích)

Jaké to je, vařit třeba pro Bushe a Obamu?
Americká ambasáda oslovila Intercontinental, aby uvařil na ambasádě pro Obamu, tak pan Kubec sestavil tým a mně vybral náhodou taky. Nebyl jsem ani pod stresem, přišlo mi to normální, jelikož vždy vařím na sto procent. Mělo to ale svoje nezapomenutelné kouzlo, byla tam ochranka a jeho kuchař, který kontroloval všechna jídla a ochutnával je. Také se ptal, co a jak se vařilo. My jsme prostě vařili a on nás důsledně pozoroval. Ale musím říct, že to byl takový kliďas.
Pro Bushe jsem vařil tak tři až čtyři roky zpátky. To jsem ještě vařil v Obecním domě a právě tato restaurace byla oslovena, aby na Hrad přišel tým kuchařů uvařit oběd pro našeho prezidenta a Bushe. Tak jako Obama měl i Bush svého ochutnávače a kuchaře zároveň. Pamatuji si, že na Hradě to bylo o dost přísnější. V kufříku měl kuchař a ochutnávač v jedné osobě vlastní plechovku koly a láhev vína pro svého prezidenta. Navíc si z jídel brala vzorky hygiena, pro případ, že by se něco stalo.

Máte na svém kontě i kuchařskou show…
Ano, jde o kuchařskou show s Markétou Hrubešovou pro televizní stanici Paprika. Celé to natáčení byla pro mě nová zkušenost. Možná se tomu budu i dál věnovat. Markéta je skvělá parťačka, pomáhala mi a mnohdy mě i navedla, co zrovna říct…

A co veselá historka z natáčení?
Asi při posledním natáčení, když jsem připravoval hovězí líčka, tak jsem si je nachystal dopředu a poté připravené schoval. Když jsem je pak hledal, nikde nebyly. Někdo byl „velmi aktivní" a líčka buď vyhodil, nebo prostě snědl. Takže jsem musel na poslední chvíli vařit ještě jedny.

Autor: Ludmila Veselá

19.8.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka100 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilitu, bezúhonost, příjemné vystupování, - práce na PC (Excel, Word), výhodou znalost programu Pohoda , - nutné - řidičský průkaz skupina B, - praxe v oboru admistrativy je předností, znalost cizích jazyků (AJ nebo NJ) výhodou, Způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Gerhard Horejsek, .

2444 - Úředníci jinde neuvedení vedoucí provozu.22 000 Kč

Úředníci jinde neuvedení vedoucí provozu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: Maturita, technické vzdělání, nebo dlouhodobá praxe na podobné pozici. Schopnost samostatně a zodpovědně vykonávat popsané úkoly. Zkušenosti s vedením lidí. Zručnost. Schopnost základních oprav v rámci domu. Znalost práce s Word a Excel. Připravenost řešit havarijní situace i mimo základní pracovní dobu. Trestní bezúhonnost. Příjemné jednání a vystupování. Vztah k lidem s nemocí. Souznění se základní myšlenkou hospice. Náplň práce: Vedoucí provozu v hospici řídí provozní úsek - kuchyň, údržba, úklid a prádelna. Zajišťuje provozně technické revize, periodické kontroly (výtahy, vzduchotechnika, požární signalizace, Lapol, žebříky, hromosvody, plynová zařízení, elektrické spotřebiče a další). Spolupracuje s pracovníkem BOZP a PO na periodických školeních a dalších úkonech s bezpečností provozu souvisejících. Spolupracuje úzce s ostatními pracovníky středního managementu (vedoucí lékař, vrchní sestra, ekonom) tak, aby základní činnost hospice fungovala hladce a bez rizik. Má na starost vozový park (STK, běžná údržba). Nakupuje materiál a přístroje pro svůj úsek, eviduje záruční listy, vyřizuje reklamace. Občas veze hospicového pacienta na nějaké vyšetření, nebo vyřízení záležitostí. Vykonává další činnosti potřebné pro hladký průběh chodu hospice., výběrové řízení. Určitá flexibilita pracovní doby, 5 týdnů dovolené, obědy za zaměstnaneckou cenu. Jak se přihlásit: motivační dopis + životopis emailem, v týdnu od 26.3. bude probíhat. Pracoviště: Hospic sv. štěpána, z.s., Rybářské náměstí, č.p. 662, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Monika Marková, +420 416 733 185;604 118 985.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník20 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilita, zručnost, bezúhonnost, nutný řidičský průkaz skupiny B, řidičský průkaz na vysokozdvižný vozík, výhodou svářečské zkoušky, Skladník ve stavebninách - výdej stavebního materiálu, částečný úklid a údržba skladu, oprava palet, Způsob kontaktování zaměstnavatele: telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Radek Kauschitz, +420 602 405 023.

2465 - Pracovníci pro ruční mytí vozidel mytí aut.80 Kč

Pracovníci pro ruční mytí vozidel mytí aut. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilitu, bezúhonost, nutný řidičský průkaz skupina B, Způsob kontaktování zaměstnavatele: pouze zaslání životopusů e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Aleš Bubla, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zlatá Ester Ledecká
10

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

Videosouhrn Deníku – pátek 23. února 2018

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté v bitvě o finále padli s Ruskem. Zahrají si o olympijský bronz

/FOTOGALERIE/ Šance na medaili ještě žije, zlato z toho už ale nebude. Čeští hokejisté prohráli v semifinále olympijského turnaje s Ruskem 0:3 a budou tak bojovat o bronz. Ze strany národního týmu to nebyl špatný výkon, bohužel znovu vyhořel v koncovce. Svěřenci trenéra Josefa Jandače se v sobotu od 13:10 utkají s vítězem zápasu mezi Kanadou a senzací z Německa.

Opařené dítě, Štěpánkova nová role a marné skandování bělehradských: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 22. února 2018.

Bronzová Samková v Brně a 88letý násilník s paličkou na maso: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 21. února 2018.

Česko má další zlato. Vysloužil si ho v Koreji olympijský dům

/FOTOGALERIE/ Jedno zlato už česká výprava díky lyžařce a snowboardistce Ester Ledecké z Pchjongčchangu má. Česko se však dočkalo ještě dalšího prvenství. Tentokrát ovšem nikoli na sportovišti, ale mimo něj. Již tradičně v dějišti olympijských her otevírají své domy jednotlivé země. A výjimkou není ani Česká republika. Ta si za něj vysloužila od amerického listu The Boston Globe dokonce zlato.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT