VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jak se Mr. Loupač dostal k vaření pro Obamu a Bushe

Kuchaře roku Patrika Bečváře (26) k vaření jako takovému nikdy nic netáhlo, ale přesto se stal mistrem ve svém oboru.

19.8.2014
SDÍLEJ:

Patrik Bečvář.Foto: TV Paprika

Jak se to přihodilo a proč se mu říká Mr. Loupač, se dozvíte v rozhovoru, který je vlastně celý o vaření.

Co nastartovalo vaši kuchařskou kariéru?
Nic extra mě k tomu nevedlo, končil jsem základku a rozhodoval jsem se, kam půjdu. Ani nevím proč, ale vyhrála gastronomie. Zalíbení a zábavu jsem si našel v tomto oboru až postupem času. Vaření se pro mě stalo velmi pestrou činností, kterou jsem si zamiloval, a to především díky tomu, že jsem se pohyboval tam, kde se vařila pěkná gastronomie.

Kterou práci jste na škole neměl rád?
Když je člověk v učení, začíná loupáním a krájením zeleniny. Postupem času jsem měl praxi ve francouzské restauraci, kde mi vždy dali obrovské gastro nádoby plné krevet a řekli mi, ať to všechno oloupu. Takže jsem je loupal i přes pět hodin. Navíc mi dali přezdívku Mr. Loupač krevet. (smích)

Dokázal byste říci, kolik jste jich za svůj život už oloupal?
Asi 6 753, nevím. (smích)

Je fakt těžké to odhadnout, ale bylo jich opravdu hodně.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Mám rád klasická česká jídla a „prasárny" jako je třeba hamburger. Když pořád vařím fajnová jídla, tak už toho mám občas po krk. Kdybych měl hlad, tak bych si to neuvařil. Kdysi jsem miloval svíčkovou, ale na praxi jsem se jí přejedl a od té doby nemám žádné nejoblíbenější jídlo.

Stravují se Češi zdravě, nebo také ujíždějí na fastfoodech?
Podle mě se lidé snaží kupovat české a čerstvé suroviny, a to třeba na farmářských trzích, které jsou teď velmi rozšířené. Je to super. Na druhou stranu bych řekl, že zde není tolik rodin, které se v neděli seberou a půjdou na společný oběd do lepší restaurace, kde si objednají nějaký gurmetský zážitek…

Patrik Bečvář.Myslíte, že má česká kuchyně pořád své místo na slunci?
Když k nám do restaurace přijdou cizinci, obvykle si dají kachnu. To je prostě šlágr. Myslím, že česká kuchyně je určitě populární. A to i přesto, že jsme prostě hodně knedlíkoví a omáčkoví. Cizinci knedlíky vůbec neznají a navíc je to pro ně těžké jídlo.
Hodně restaurací se snaží českou kuchyni modernizovat, nandají kachnu moderně a chtějí českou kuchyni oživit. Určitě si nemyslím, že by upadala na úkor jiných kuchyní. Každá země má prostě své specifické jídlo a tím se snaží prezentovat.

Jakou kuchyni máte rád?
Mám rád italskou kuchyni a těstoviny. Na druhou stranu nemám rád typickou českou kuchyni, a to především králíky a kachny. Je to těžké jídlo a navíc už od dětství mám k tomu odpor.

V čem si myslíte, že jste opravdu dobrý?
Asi ve fotbale. Hraju ho v Říčanech, ale teď už moc času na něj nemám.

A ohledně vaření?
Loupat krevety umím fakt luxusně. (smích)

Jaké to je, vařit třeba pro Bushe a Obamu?
Americká ambasáda oslovila Intercontinental, aby uvařil na ambasádě pro Obamu, tak pan Kubec sestavil tým a mně vybral náhodou taky. Nebyl jsem ani pod stresem, přišlo mi to normální, jelikož vždy vařím na sto procent. Mělo to ale svoje nezapomenutelné kouzlo, byla tam ochranka a jeho kuchař, který kontroloval všechna jídla a ochutnával je. Také se ptal, co a jak se vařilo. My jsme prostě vařili a on nás důsledně pozoroval. Ale musím říct, že to byl takový kliďas.
Pro Bushe jsem vařil tak tři až čtyři roky zpátky. To jsem ještě vařil v Obecním domě a právě tato restaurace byla oslovena, aby na Hrad přišel tým kuchařů uvařit oběd pro našeho prezidenta a Bushe. Tak jako Obama měl i Bush svého ochutnávače a kuchaře zároveň. Pamatuji si, že na Hradě to bylo o dost přísnější. V kufříku měl kuchař a ochutnávač v jedné osobě vlastní plechovku koly a láhev vína pro svého prezidenta. Navíc si z jídel brala vzorky hygiena, pro případ, že by se něco stalo.

Máte na svém kontě i kuchařskou show…
Ano, jde o kuchařskou show s Markétou Hrubešovou pro televizní stanici Paprika. Celé to natáčení byla pro mě nová zkušenost. Možná se tomu budu i dál věnovat. Markéta je skvělá parťačka, pomáhala mi a mnohdy mě i navedla, co zrovna říct…

A co veselá historka z natáčení?
Asi při posledním natáčení, když jsem připravoval hovězí líčka, tak jsem si je nachystal dopředu a poté připravené schoval. Když jsem je pak hledal, nikde nebyly. Někdo byl „velmi aktivní" a líčka buď vyhodil, nebo prostě snědl. Takže jsem musel na poslední chvíli vařit ještě jedny.

Autor: Ludmila Veselá

19.8.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Samostatná účetní 33 000 Kč

Samostatná účetní. Náplň práce: samostatné vedení účetnictví obchodní společnosti působící v oblasti kultury, zpracování DPH, zpracování roční účetní závěrky, mzdová agenda, komunikace s úřady.

Cestovní ruch a hotelnictví - Recepční v hotelu 30 000 Kč

Nabízíme práci recepční v malém hotelu v Praze. Klidná práce v klidném prostředí na denní směny. Práce obsahuje zajištění služeb pro hotelové hosty, zajištění odbavení při ubytování a odjezdu, vedení evidence v hotelovém systému.

Gastronomie - Runner, výpomoc 27 000 Kč

Restaurace Želivárna obsadí pozici runnera, směny dle domluvy, trhačky, dopolední, večerní, plat 27.000 Kč, práce na DPP, HPP, zavolejte, stavte se a dozvíte se více, případně zašlete kontakt na email a budme Vás kontaktovat, děkujeme.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 16 800 Kč

Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16800 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Pracoviště: Nádražní č.p. 106, Litovel. Nástup možný ihned. Pracovní poměr na 1 rok (zkušební doba 3 měsíce), možnost prodloužení pracovního poměru., Hrubá mzda: 16.800 Kč + 20% prémie. 40 hod. (pondělí - pátek, 8hod./den). Pracovní doba: 6.00 - 14.30 včetně zákonné přestávky., Znalost čtení výrobních výkresů. Praxe v oboru 1 rok., Zam. výhody: Příspěvek na stravování., Kontakt je možný POUZE telefonicky v pracovní dny, 8.00 - 14.00 hod.. Pracoviště: Hopax s.r.o., Nádražní, č.p. 106, 784 01 Litovel. Informace: Josef Pavlík, +420 602 714 875.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22. června 2018

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Peruánská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
9

Kráska z Peru, Austrálie nebo Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny C

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Sloni na špacíru, jak se chová jídlo a hvězdný Ringo Starr: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. června 2018.

Krásná žena z Orientu, Ruska či Uruguaye? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny A

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT