VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Jaká je ideální teplota vína a kdy dekantovat?

Severní Čechy - Pokud si chcete vychutnat kvalitní víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Dimír Šťastný

Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá je vhodné před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína.

Obecně při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučují odborníci také zvážit jejich dekantaci.

Víno se pak tzv. rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně.

Červená vína

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon láhve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné dekantovat, u velkých těžkých vín dekantujte i několik hodin předem.

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladicí nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. „Dekantace, neboli opatrné přelití vína z láhve do karafy, aby se víno oddělilo od případných usazenin a zároveň se provzdušnilo, se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C," vysvětluje odborník Filip Jantač z Global Wines.

Fortifikovaná červená a bílá vína
- Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry.

- Bílá vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu.

- Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi.

Autor: Redakce

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní instrumentář 16 900 Kč Zubní instrumentáři Zdravotní sestra, zubní instrumentář/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice. , Nástup možný HNED. , Přijmeme zdravotní sestřičku do ordinace, praxe v oboru výhodou. Nutné odpovídající vzdělání všeobecná zdravotní sestra., Místo je vhodné i pro absolventy. , První kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Mudr. marcel pekárek - stomatologická s.r.o. - pracoviště, Lidmily Malé, č.p. 656, 530 12 Pardubice 12. Informace: Filip Pekárek, . Informační technologie - Informační technologie Programátor 35 000 Kč Vývojáři softwaru. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Kontaktní osoba: pan Mezník, tel: 602 278 776, email: meznik@jjsolutions.cz, , První kontakt uchazeče emailem nebo telefonicky po-pá 10-15 hod., , Ukrajinský jazyk výhodou. Pracoviště: Jj solutions s.r.o. - místo výkonu práce na strži 1702/65, praha 4, Na strži, č.p. 1702, 140 00 Praha 4. Informace: Meznik, +420 602 278 776. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 19 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řízení chodu kanceláře, zpracovávání účetních dokladů. Požadavky: řidičský průkaz skupiny B, německý jazyk, ukončené středoškolské vzdělání. Zaměstnanecké benefity: stravenky. Bližší informace p. Boháčová telefonicky, profesní životopis zaslat na e-mail, osobní kontakt: Po-Čt 6:00-15:00, Pá 6:00-12:00. Vhodné i pro OZP/OZZ.. Pracoviště: Erka metaltec s.r.o., U Pískovny, č.p. 3177, 671 81 Znojmo 5. Informace: Jana Boháčová, +420 725 605 840. Gastronomie - Pizzař/pizzař/pizzař/pizzař/pizzař 2 000 Kč Připoj se k našemu týmu! Spolehlivé pizzaře s praxí, kteří se nebojí práce hledáme pro naší novou provozovnu v Hloubětíně. Kontaktuj nás na tel. viz níže

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT