Mrzí vás výsledek voleb?

Je to porážka, to samozřejmě. Vzhledem k tomu, jak jsme dopadli před čtyřmi lety, by byl úspěch, kdybychom pozici obhájili. To se nám ale nepodařilo, takže to je samozřejmě nepříjemné.

V čem vidíte chybu?
Lidé spíš vnímali sliby, které viděli na billboardech, a hlavně sliby, s kterými krajské zastupitelstvo nemá nic společného. Krajské zastupitelstvo těžko bude stavět dálnice, obchvaty silnic prvních tříd nebo zvyšovat mzdy nějakým nařízením. To jsou věci, které ovlivnit nemůže. My jsme hovořili o věcech, které jsou reálné a kraj je může ovlivnit. Lidem jsme nabídli náš účet za čtyři roky a ti ho ohodnotili na druhé místo.

Ze všech kandidátů v Ústeckém kraji jste ale dostal nejvíc preferenčních hlasů. Berete alespoň tohle jako malou výhru?
Je příjemné, že to lidé ocenili. Vždycky když někde něco vyhrajete, hezky se na to dívá.

Myslíte si, že vás hnutí ANO coby vítěz voleb osloví k povolebnímu vyjednávání?
Vyjednávání teprve začnou, řekl bych, že v pondělí. S některými stranami, které výrazně uspěly, jsme hovořili už před volbami. Bude to jen otázka vůle nejsilnějších stran, jestli spolu budou ochotny spolupracovat. Noty bude samozřejmě určovat vítězná strana. Důležité ovšem bude, aby se volební programy zúčastněných stran v základních věcech dokázaly prolínat a aby se navázalo na to, co se v kraji za ty čtyři roky udělalo.

Šli byste s vítězem do koalice?
Rádi bychom se i nadále podíleli na vedení kraje. Už před čtyřmi lety jsem byl pro širší koalici, uvidíme, jak to nyní dopadne. Třeba už nebude jen ze dvou stran.

Překvapilo vás něco na výsledcích voleb v kraji?
Koalice SPD a SPO, která je pátou stranou, jež se dostala do zastupitelstva, je určitě překvapením. Naopak jsem si myslel, že koalice Pirátů a Strany zelených bude mít větší šance. Nepříjemná je ovšem malá a stále klesající účast voličů. Když vidíme, jaké jsou volební účasti někde v zahraničí, nevím, jestli u nás mají strany špatné volební kampaně nebo čím voliče přitáhnout. Pokud v kraji funguje zdravotnictví, doprava a školství, je lidem úplně jedno, kdo je ve vedení. Když tohle funguje, lidé nemají důvod, aby k volbám chodili.