VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když nás „honí mlsná", má to své důvody

V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.

9.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Kyselá chuť podporuje dobré trávení a snižuje nadýmání, slaná očišťuje tělo a zvyšuje smyslové touhy, pálivá čistí krev a podporuje funkci horních a dolních cest dýchacích, hořká chuť pomáhá organismus detoxikovat. Sladká chuť zase regeneruje organismus při slabosti a vyčerpání. Jak nejlépe vyhovíte svému tělu?

Jaro

Čerstvé bylinky, kořenová zelenina a výhonky

Jaro se nese ve znamení chuti na kyselé, zvýšené potřeby vitaminu C a nenasycených mastných kyselin. Kyselá chuť podporuje funkci jater, povzbuzuje chuť k jídlu a reguluje trávicí procesy.

Játra se na jaře nejlépe regenerují a uvolňují potravinami zelené barvy. Z rostlin je významně posilují polníček, medvědí česnek a zelené natě zejména kerblík, řeřicha, pažitka a petrželka, které pomáhají tělu trávit tuky a podporují krvetvorbu. Mimo to přinášejí zvláště jemné a aromatické potěšení a zároveň poskytují imunitnímu systému kyselinu listovou, cenné vitaminy a minerály.

Energetické zásoby jsou doplňovány jednoduchými a složitými cukry, které se metabolizují na glykogen. Najdete je především v čerstvé zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci nebo naklíčeném obilí.

Léto

Pestrá a dlouhotrvající sklizeň ovoce a zeleniny

Léto je především obdobím zvýšené aktivity srdeční a oběhové činnosti. Vyvolává potřebu hořké chuti, dostatku tekutin, kvalitních tuků, vitaminů, minerálů a lehčí stravy. Hořká chuť snižuje napětí v organismu, usnadňuje trávení a podporuje chuťové vlastnosti potravin. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. Hořká chuť ráno stimuluje funkci žaludku a podporuje tvorbu trávicích enzymů, v poledne srdce a tenké střevo a večer posiluje krevní oběh.

Hořké reguluje vylučování tekutin z organismu, ředí krev, zlepšuje trávení, dobře působí na činnost srdce. Trávicí orgány pracují v létě intenzivněji. Jejich funkci podporují cukry tvořící energetické zásoby ve svalech a játrech. Zdrojem jsou obiloviny, nejlépe celozrnné výrobky. Mezi doporučované potraviny patří kořenová zelenina, z ovoce jsou vhodné především druhy, které vyrostly v našem zeměpisném pásmu.

Podzim

Sezonní ovoce a zelenina

Tato roční doba je charakteristická zvýšenou aktivitou plic a tlustého střeva, což vyvolává potřebu pikantní, ostré a kořeněné chuti. Tu získáte z cibule, česneku, pažitky, řeřichy, celeru a černé ředkve. Vhodná je i chuť sladká, slaná a kyselá. Skvělá je dýně, červená řepa a další zelenina. Jako příloha se hodí rýže, zejména natural, vzhledem k obsahu cenných minerálů a vitaminů především skupiny B.

Při vaření používejte kmín, majoránku, dobromysl a další koření.

Zima

Potraviny podporující imunitu

V zimě převažuje potřeba slané chuti a tělo si žádá zvýšené množství minerálů. V tomto období jsou nejvíce aktivovány ledviny a močový měchýř. Slaná chuť odpovídá za vylučování potu a žaludečních šťáv.

Dobrou slanou chuť získáte z mořské soli, mořských ryb, ale i z kořenové zeleniny. Jako výborné dochucovadlo poslouží česnek a čerstvé zelené rostlinky v květináči, především petrželka. Má výraznou chuť a skrývá v sobě obrovský potenciál v podobě látek posilujících imunitu a působících antioxidačně. Podporuje tvorbu trávicích šťáv a povzbuzuje činnost žlučníku i jater a tím pomáhá strávit tučná jídla.

Autor: Redakce

9.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – 16.–17. prosince 2017

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Ilustrační foto
14

V severních Čechách hrozí tvorba náledí a zmrazků

Čekají nás Vánoce na blátě. Na Štědrý den bude až pět stupňů nad nulou

Severní Čechy - V noci bude mrznout, ale přes den se zřejmě průměr nejvyšších teplot v Česku udrží další čtyři týdny nad nulou. Na Štědrý den může teplota přes den dosáhnout až plus pěti stupňů Celsia. Má pršet, nebo padat déšť se sněhem. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a krátkodobé předpovědi ústavu.

FOTO: Skauti přivezli Betlémské světlo rychlíkem z Kolína

Litoměřice - Do Litoměřic a následně do celého Ústeckého kraje opět po roce dorazilo Betlémské světlo. Vlakem z Kolína ho přivezli skauti a na Litoměřickém nádraží ho převzali jejich kolegové ze skautského střediska Radobýl.

Vánoční Drážďany lákají tisíce Čechů. Riziko terorismu a vyšší ceny jim nevadí

Dresden - V saské metropoli je všude slyšet čeština. I někteří stánkaři mají nabídku v naší mateřštině.

Yvetta Blanarovičová: Postižení je krutá rána osudu, u dětí o to smutnější

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Benefiční adventní koncerty Centropolu a Nadačního fondu Energie pomáhá jsou zpět v Ústí. Na prvním v kostele sv. Vojtěcha hrál houslista Jaroslav Svěcený s přáteli, druhý tamtéž pobaví i pomůže v neděli 17. prosince od 19 hodin. Potěší vystoupením muzikálové zpěvačky i herečky Yvetty Blanarovičové na společném koncertě se sborem Ústecké Bambini. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT