VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Když svatba, tak samozřejmě s Březňákem

Severní Čechy - Tereza Odstrčilová, jedna ze čtyř laborantek velkobřezenského pivovaru, patřícího společnosti Heineken, se příští sobotu vdává.

11.7.2014
SDÍLEJ:

Laborantka Tereza Odstrčilová.Foto: archiv Heineken

Svatbu bude mít na zámku v Děčíně a svatebčané budou pít pivo Březňák. Zkušená analytička, která na přírodovědné fakultě ústecké univerzity J. E. Purkyně vystudovala toxikologii a analýzu škodlivin, totiž o tomto pivu ví všechno.

Než se půllitr Březňáku dostane k zákazníkovi, absolvuje desítky kontrolních měření. „V laboratořích kontrolujeme správnost jeho parametrů ve všech fázích výroby. Od vstupních surovin (voda, slad, chmel, kvasnice) přes meziprodukty (mladina, mladé pivo, nefiltrované pivo atd.) až po finální produkt," říká Tereza Odstrčilová. „A kontrolujeme každou šarži. To znamená každou várku na varně, káď ve spilce, ležácký tank ve sklepě, u lahví nebo u sudů je šarže jeden přetlačný tank."

Základními sledovanými parametry piva jsou stupňovitost, obsah alkoholu, barva, čirost a pH. Hodnota pH se odečte za méně než minutu, speciální rozbory trvají několik hodin až dní. Mikrobiální, při nichž se na živných mediích kontroluje, jestli vzorky nejsou kontaminované mikroby, trvají i 11 dní. Vedle analytické a mikrobiální kontroly probíhá ve všech fázích i senzorická kontrola, tj. smysly čichem, chutí, zrakem, hmatem.

„Měření jsou pro každého sládka důležitá proto, že má dokonalou zpětnou vazbu o své práci a má výrobu piva neustále pod kontrolou. V každé chvíli si tak může být jistý, že na konci celého procesu dostane spotřebitel kvalitní pivo," říká vedoucí kvality a laboratoře Jiřina Poláková. Specifikou piv z Velkého Března Zlatopramen a Březňák je kvašení v otevřených kádích. Otevřené kádě umožňují vyrábět pivo klasickou původní technologií, jejíž kouzlo spočívá v tom, že průběh kvašení můžeme přímo vidět, ovlivňovat ho. Na druhou stranu je důležité ve spilce přísně dodržovat hygienu a čistotu. „Kvůli zvýšení ochrany produktu ve spilce jsme v roce 2011 zrušili exkurze do spilky (nyní je možné vidět spilku pouze přes okno) a hygienická pravidla ve spilce zpřísňujeme i nadále," vysvětluje Jiřina Poláková. „V celém pivovaru máme zavedený systém kontrol a pravidel pro bezpečnost potravin. Jeho dodržováním zajišťujeme, že výrobky jsou zdravotně nezávadné, bezpečné, nemáme žádnou reklamaci výrobku na HACCP."

Co je panel degustátorů?Tak jako každý člověk má jinou DNA, má každá značka piva jiné parametry. S parametrizací piva se v Česku začalo na konci 19. století.
Znamená to, že každá značka má svůj vlastní analytický popis. Důležitá je ale i kontrola chuti a vůně. Panel degustátorů tvoří v pivovaru Velké Březno vybraní zaměstnanci, kteří jsou speciálně školení na ochutnávání piva a rozpoznávání „cizích příchutí", které se běžně v pivu mohou vyskytnout. Degustátoři pravidelně ochutnávají piva a kontrolují, zda se chuť a vůně a další parametry jako plnost, říz atd. piva nemění.

Za letošní pololetí vyhodnotili v pivovaru Velké Březno kolem 8500 vzorků. Nejvíce rozborů se uskuteční na finálních produktech. Rozborů na finálním produktu je celá řada, nejdůležitější je tzv. stupňovitost původní mladiny. Stupně nebo procenta, které se na pivu uvádějí (např. 11%), což je množství extraktu (cukru ze sladu) obsažené ve 100 ml mladiny. Z této stupňovitosti se totiž počítá spotřební daň, kterou pivovar musí zaplatit státu. Neméně důležitý je již zmiňovaný obsah alkoholu, pH a barva, ale i hořkost, zákal, pěnivost. Kontroluje se mikrobiální čistota, trvanlivost.

Jaké faktory ovlivňují životnost piva?Trvanlivost piva je dána zpracováním: nejkratší je u nefiltrovaného piva, filtrací se trvanlivost prodlouží až na 21 dní, pasterované pivo vydrží až 6 měsíců. Pivo se může zkazit mikrobiálně zkysne a zakalí se, vlivem stáří se také v pivu objevuje koloidní zákal (zákal, který není způsoben mikroby), zároveň se do piva i přes uzavřenou korunku postupně dostává kyslík, který pivo oxiduje pivo získává nepříjemnou oxidační příchuť.
Nejvíce životnost ovlivňuje teplota skladování, výrazně pivu škodí i sluneční světlo.

Laboratoř pivovaru Velké Březno je moderně zařízená, vybavení je v hodnotě několika milionů korun. Některé menší pivovary takové vybavení laboratoře nemají, proto si musejí některé rozbory dělat externě a je obtížné případný problém odhalit včas. Výhodou začlenění pivovaru Velké Březno do Heinekenu je „kruhová kontrola". Znamená, že jednou měsíčně tu dostanou pivo z centrály, na kterém udělají všechny rozbory.

„Na výsledcích potom kontrolujeme, zdali měříme vše správně. V posledním roce se nám daří shodnout se s centrálou na 100 %," říká Tereza Odstrčilová. Je si jistá vysokým standardem kvality.

Co znamená, že pivo se kontroluje šokem?Stabilita piva, je míněna koloidní stabilita, je doba, než se pivo zakalí reakcí látek v pivu obsažených. Kontroluje se pomocí šokové zkoušky. Takový test trvá 7 dní, při nichž je pivo v termostatu při 57°C a poté se na 1 den zchladí na 0°C. Podle změřeného zákalu se dá odhadnout stabilita (trvanlivost) piva. Není to pasterizace, při které se pivo zahřívá na několik vteřin na teplotu asi 72°C a následně rychle zchladí. Pasterizací se zajišťuje mikrobiální čistota piva.

Autor: Redakce

11.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Specialista financí 180 Kč

Zprostředkovatelé finančních transakcí a finanční makléři Obchodní manažer - investiční specialista. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 180 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: První kontakt: telefonicky nebo e-mailem (životopisy zasílat na info@hysperiagroup.cz), , Společnost HYSPERIA GROUP, s.r.o. vyhlašuje výběrové řízení na pozici obchodního manažera. Naše společnost se zabývá energeticky soběstačnými domy, kde bude mít v rámci pozice obchodní manažer na starosti prodej RD na klíč, spolupráci s realitními makléři, vyjednávání developerských projektů a prodej firemních dluhopisů pro jejich realizaci, tedy financování. Zkušenosti s obchodem a obdobnou pozicí podmínkou! Požadujeme obchodního ducha, nadšení a ochotu pracovat, časovou flexibilitu, samostatnost., , Zaměstnanecké výhody: Firemní bonusy, motivační ohodnocení. Možnost služebního vozu, mobilního telefonu, notebooku., , Místo výkonu práce: HYSPERIA GROUP, s.r.o. 1. Máje 71, 664 84 Zastávka. Pracoviště: Hysperia group s.r.o. - 01, 1. máje, č.p. 71, 664 84 Zastávka u Brna. Informace: Petr Kutílek, +420 721 505 072.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč

Zámečníci strojů Zámečník/ce - brusič/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice:zámečník/ce - brusič/ka, Co Vás na této pozici čeká?, - broušení svárů rozvaděčových skříní, - zámečnické práce, - jednosměnný provoz, Očekáváme, že budete mít:, - vzdělání min. SOU - strojírenského směru, - znalost technické dokumentace, - manuální zručnost, - aktivní přístup k práci, flexibilitu, spolehlivost, Získáte u nás:, - Zázemí ryze české firmy (pracoviště v Příbrami)., - Příjemnou firemní kulturu, u nás se lidé cítí dobře., - váš rozvoj se postaráme., - dobré a šikovné zaměstnance nepřicházíme - nabízíme stabilizační příspěvek., - Další benefity (penzijní připojištění a Sick Day po 5 letech, jazykové kurzy, příspěvek na kulturní a sportovní akce)., Nástup možný ihned na dobu urřitou ( možnost prodloužení )., Mzda: od 19 000,- Kč., Kontakt:Batelková Barbora Ing., tel.: 318 493 696, 318 493 611, e-mail: batelkova.barbora@sencopb.eu, Msto výkonu práce:SENCO Příbram spol. s r.o., Plynárenská č.p. 292, Příbram I. Pracoviště: Senco příbram spol. s r.o., Plynárenská, č.p. 292, 261 01 Příbram 1. Informace: Barbora Batelková, +420 326 534 396,734 153 567.

Gastronomie - Kuchaře a pizzaře 28 000 Kč

Restaurace DiCarlo, K Hrnčířům 96, Praha 4 - Šeberov přijme kuchaře a pizzaře na krátký/dlouhý týden, možno i po vyučení - rádi zaučíme. Nástupní plat 30.000 Kč + prémie. Tel.:

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 32 000 Kč

Zámečníci strojů STROJNÍ ZÁMEČNÍK 210 KČ / HOD. ČISTÉHO. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 32000 kč, mzda max. 38000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: PŘIJMEME ZAMĚSTNANCE NA POZICI STROJNÍHO ZÁMEČNÍKA, , , POŽADUJEME:, - vyučení ve strojním oboru výhodou , - praxe ve strojním oboru , -Manuální zručnost, -Orientaci ve výkresové dokumentaci , , NABÍZÍME, - Smlouvu na HPP, - Dlouhodobou spolupráci ve stabilním podniku, - Možnost záloh , - V případě potřeby ubytování v Plzni , , Plat: , 210,-/hod. čisého, , Nástup IHNED, , V případě zájmu volejte či pište na tel: 777 743 051 nebo zasílejte své životopisy na e-mail : plzen@markmont.eu, , Poděbradova 1, Plzeň – V přízemí budovy Avalon centrum - MARKMONT S.R.O.. Pracoviště: Markmont s.r.o. - plzeň, Poděbradova, č.p. 2842, 301 00 Plzeň 1. Informace: , .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 13. srpna 2018

Požár v Kutné Hoře a veřejné záchodky místo hudby pro Třebíč: videa dne

Videosouhrn 11.–12. srpna 2018

Sovětské metro opět v akci a tragický pád dvouplošníku: zhlédněte videa víkendu

Pád nymburské lávky a vystrašená vlčice v ovčí ohradě: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 3. srpna 2018.

Skořápkáři na Karlově mostě v akci a sprejování jako zábava: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 2. srpna 2018.

Patnáct falešných bomb ve Frýdku-Místku a tragédie na přejezdu: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 1. srpna 2018.

Dopadení rozbíječe brýlí a pátrání po migrantech s drony: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 31. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT