VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Když svatba, tak samozřejmě s Březňákem

Severní Čechy - Tereza Odstrčilová, jedna ze čtyř laborantek velkobřezenského pivovaru, patřícího společnosti Heineken, se příští sobotu vdává.

11.7.2014
SDÍLEJ:

Laborantka Tereza Odstrčilová.Foto: archiv Heineken

Svatbu bude mít na zámku v Děčíně a svatebčané budou pít pivo Březňák. Zkušená analytička, která na přírodovědné fakultě ústecké univerzity J. E. Purkyně vystudovala toxikologii a analýzu škodlivin, totiž o tomto pivu ví všechno.

Než se půllitr Březňáku dostane k zákazníkovi, absolvuje desítky kontrolních měření. „V laboratořích kontrolujeme správnost jeho parametrů ve všech fázích výroby. Od vstupních surovin (voda, slad, chmel, kvasnice) přes meziprodukty (mladina, mladé pivo, nefiltrované pivo atd.) až po finální produkt," říká Tereza Odstrčilová. „A kontrolujeme každou šarži. To znamená každou várku na varně, káď ve spilce, ležácký tank ve sklepě, u lahví nebo u sudů je šarže jeden přetlačný tank."

Základními sledovanými parametry piva jsou stupňovitost, obsah alkoholu, barva, čirost a pH. Hodnota pH se odečte za méně než minutu, speciální rozbory trvají několik hodin až dní. Mikrobiální, při nichž se na živných mediích kontroluje, jestli vzorky nejsou kontaminované mikroby, trvají i 11 dní. Vedle analytické a mikrobiální kontroly probíhá ve všech fázích i senzorická kontrola, tj. smysly čichem, chutí, zrakem, hmatem.

„Měření jsou pro každého sládka důležitá proto, že má dokonalou zpětnou vazbu o své práci a má výrobu piva neustále pod kontrolou. V každé chvíli si tak může být jistý, že na konci celého procesu dostane spotřebitel kvalitní pivo," říká vedoucí kvality a laboratoře Jiřina Poláková. Specifikou piv z Velkého Března Zlatopramen a Březňák je kvašení v otevřených kádích. Otevřené kádě umožňují vyrábět pivo klasickou původní technologií, jejíž kouzlo spočívá v tom, že průběh kvašení můžeme přímo vidět, ovlivňovat ho. Na druhou stranu je důležité ve spilce přísně dodržovat hygienu a čistotu. „Kvůli zvýšení ochrany produktu ve spilce jsme v roce 2011 zrušili exkurze do spilky (nyní je možné vidět spilku pouze přes okno) a hygienická pravidla ve spilce zpřísňujeme i nadále," vysvětluje Jiřina Poláková. „V celém pivovaru máme zavedený systém kontrol a pravidel pro bezpečnost potravin. Jeho dodržováním zajišťujeme, že výrobky jsou zdravotně nezávadné, bezpečné, nemáme žádnou reklamaci výrobku na HACCP."

Co je panel degustátorů?Tak jako každý člověk má jinou DNA, má každá značka piva jiné parametry. S parametrizací piva se v Česku začalo na konci 19. století.
Znamená to, že každá značka má svůj vlastní analytický popis. Důležitá je ale i kontrola chuti a vůně. Panel degustátorů tvoří v pivovaru Velké Březno vybraní zaměstnanci, kteří jsou speciálně školení na ochutnávání piva a rozpoznávání „cizích příchutí", které se běžně v pivu mohou vyskytnout. Degustátoři pravidelně ochutnávají piva a kontrolují, zda se chuť a vůně a další parametry jako plnost, říz atd. piva nemění.

Za letošní pololetí vyhodnotili v pivovaru Velké Březno kolem 8500 vzorků. Nejvíce rozborů se uskuteční na finálních produktech. Rozborů na finálním produktu je celá řada, nejdůležitější je tzv. stupňovitost původní mladiny. Stupně nebo procenta, které se na pivu uvádějí (např. 11%), což je množství extraktu (cukru ze sladu) obsažené ve 100 ml mladiny. Z této stupňovitosti se totiž počítá spotřební daň, kterou pivovar musí zaplatit státu. Neméně důležitý je již zmiňovaný obsah alkoholu, pH a barva, ale i hořkost, zákal, pěnivost. Kontroluje se mikrobiální čistota, trvanlivost.

Jaké faktory ovlivňují životnost piva?Trvanlivost piva je dána zpracováním: nejkratší je u nefiltrovaného piva, filtrací se trvanlivost prodlouží až na 21 dní, pasterované pivo vydrží až 6 měsíců. Pivo se může zkazit mikrobiálně zkysne a zakalí se, vlivem stáří se také v pivu objevuje koloidní zákal (zákal, který není způsoben mikroby), zároveň se do piva i přes uzavřenou korunku postupně dostává kyslík, který pivo oxiduje pivo získává nepříjemnou oxidační příchuť.
Nejvíce životnost ovlivňuje teplota skladování, výrazně pivu škodí i sluneční světlo.

Laboratoř pivovaru Velké Březno je moderně zařízená, vybavení je v hodnotě několika milionů korun. Některé menší pivovary takové vybavení laboratoře nemají, proto si musejí některé rozbory dělat externě a je obtížné případný problém odhalit včas. Výhodou začlenění pivovaru Velké Březno do Heinekenu je „kruhová kontrola". Znamená, že jednou měsíčně tu dostanou pivo z centrály, na kterém udělají všechny rozbory.

„Na výsledcích potom kontrolujeme, zdali měříme vše správně. V posledním roce se nám daří shodnout se s centrálou na 100 %," říká Tereza Odstrčilová. Je si jistá vysokým standardem kvality.

Co znamená, že pivo se kontroluje šokem?Stabilita piva, je míněna koloidní stabilita, je doba, než se pivo zakalí reakcí látek v pivu obsažených. Kontroluje se pomocí šokové zkoušky. Takový test trvá 7 dní, při nichž je pivo v termostatu při 57°C a poté se na 1 den zchladí na 0°C. Podle změřeného zákalu se dá odhadnout stabilita (trvanlivost) piva. Není to pasterizace, při které se pivo zahřívá na několik vteřin na teplotu asi 72°C a následně rychle zchladí. Pasterizací se zajišťuje mikrobiální čistota piva.

Autor: Redakce

11.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Cestovní ruch a hotelnictví - Hledáme recepční 17 000 Kč Menší rodinný penzion v Praze Holešovicích hledá recepční na poloviční úvazek. Pracovní doba 7.30-20.00. Práce občas i o víkendu. Nástup možný ihned. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 14 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech ŠVADLENY, ŠIČKY - DPP, DPČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: I ABSOLVENTI. Osobní kontakt denně v době 7:00-14:00 hod. paní Přibylová, tel. 603 519 140 nebo 582 345 634. Jednoduché šití, možnost zaučení. Rodinná firma, příjemný kolektiv, vítána osobní návštěva. Zajímavá práce. Požadavky: pracovitost, flexibilita. PD: Po-Pá 6:00-14:00 hod. (možnost úpravy začátku pracovní doby). Pracoviště: Vrahovická 41, Prostějov. Pracoviště: Bepos trading s.r.o., Vrahovická, č.p. 4412, 796 01 Prostějov 1. Informace: Milena Přibylová, +420 582 345 634,603 519 140. Ochrana a ostraha - Strážný/strážná 17 000 Kč Strážný/strážná, kontrola objektů , kontrola osob vstupujících do objektu, zapisování a výdej karet , zamezení vstupu neoprávněným osobám , pravidelné obchůzky budov Gastronomie - Kuchař/ka na krátký/dlouhý týden 30 000 Kč Do nové restaurace "Stodola Herink" v Herinku u Průhonic, přijmeme kuchaře nebo kuchařku na krátký/dlouhý týden. Nabízíme 30.000 Kč/měsíc čistého, vše na výplatní pásce, bonusy a benefity, přátelské prostředí a práci v nově a skvěle vybavené kuchyni s nejmodernějšími technologiemi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 20.–21. října 2018

Sražení policistky, hrad pod palbou: a sumec albín: prohlédněte si videa víkendu

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 15. a 16. října 2018.

Stromy pro Olgu Havlovou a pomník pro dávno padlého nepřítele: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 14. října 2018.

Dělat věci jinak se vyplatí. A u erotických pomůcek to platí také

Přední česká produktová designérka Anna Marešová získala za svůj vibrátor z kolekce Whoop.de.doo mezinárodní cenu Red Dot a za Venušiny kuličky Národní cenu za design. Dnes se svým týmem pracuje na nové pražské výletní tramvaji T3 Coupé.

AKTUALIZOVÁNO

ODS zvítězila v senátních volbách, lidovci i ANO propadli. Debakl ČSSD

/FOTOGALERIE, SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Deset zástupců ODS míří do Senátu. Opětovně zde usedne například populární teplický primátor Jaroslav Kubera, naopak propadl šéf lidovců Pavel Bělobrádek či exministr kultury Daniel Herman. Neuspěly také vládní strany ANO a ČSSD, které pošlou do horní komory po jednom zástupci. Vítězství z prvního kola stvrdil v Praze Pavel Fischer, do Senátu zamíří i další z neúspěšných kandidátů na post prezidenta Marek Hilšer. Ve hře bylo celkem 27 křesel.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT