VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Když svatba, tak samozřejmě s Březňákem

Severní Čechy - Tereza Odstrčilová, jedna ze čtyř laborantek velkobřezenského pivovaru, patřícího společnosti Heineken, se příští sobotu vdává.

11.7.2014
SDÍLEJ:

Laborantka Tereza Odstrčilová.Foto: archiv Heineken

Svatbu bude mít na zámku v Děčíně a svatebčané budou pít pivo Březňák. Zkušená analytička, která na přírodovědné fakultě ústecké univerzity J. E. Purkyně vystudovala toxikologii a analýzu škodlivin, totiž o tomto pivu ví všechno.

Než se půllitr Březňáku dostane k zákazníkovi, absolvuje desítky kontrolních měření. „V laboratořích kontrolujeme správnost jeho parametrů ve všech fázích výroby. Od vstupních surovin (voda, slad, chmel, kvasnice) přes meziprodukty (mladina, mladé pivo, nefiltrované pivo atd.) až po finální produkt," říká Tereza Odstrčilová. „A kontrolujeme každou šarži. To znamená každou várku na varně, káď ve spilce, ležácký tank ve sklepě, u lahví nebo u sudů je šarže jeden přetlačný tank."

Základními sledovanými parametry piva jsou stupňovitost, obsah alkoholu, barva, čirost a pH. Hodnota pH se odečte za méně než minutu, speciální rozbory trvají několik hodin až dní. Mikrobiální, při nichž se na živných mediích kontroluje, jestli vzorky nejsou kontaminované mikroby, trvají i 11 dní. Vedle analytické a mikrobiální kontroly probíhá ve všech fázích i senzorická kontrola, tj. smysly čichem, chutí, zrakem, hmatem.

„Měření jsou pro každého sládka důležitá proto, že má dokonalou zpětnou vazbu o své práci a má výrobu piva neustále pod kontrolou. V každé chvíli si tak může být jistý, že na konci celého procesu dostane spotřebitel kvalitní pivo," říká vedoucí kvality a laboratoře Jiřina Poláková. Specifikou piv z Velkého Března Zlatopramen a Březňák je kvašení v otevřených kádích. Otevřené kádě umožňují vyrábět pivo klasickou původní technologií, jejíž kouzlo spočívá v tom, že průběh kvašení můžeme přímo vidět, ovlivňovat ho. Na druhou stranu je důležité ve spilce přísně dodržovat hygienu a čistotu. „Kvůli zvýšení ochrany produktu ve spilce jsme v roce 2011 zrušili exkurze do spilky (nyní je možné vidět spilku pouze přes okno) a hygienická pravidla ve spilce zpřísňujeme i nadále," vysvětluje Jiřina Poláková. „V celém pivovaru máme zavedený systém kontrol a pravidel pro bezpečnost potravin. Jeho dodržováním zajišťujeme, že výrobky jsou zdravotně nezávadné, bezpečné, nemáme žádnou reklamaci výrobku na HACCP."

Co je panel degustátorů?Tak jako každý člověk má jinou DNA, má každá značka piva jiné parametry. S parametrizací piva se v Česku začalo na konci 19. století.
Znamená to, že každá značka má svůj vlastní analytický popis. Důležitá je ale i kontrola chuti a vůně. Panel degustátorů tvoří v pivovaru Velké Březno vybraní zaměstnanci, kteří jsou speciálně školení na ochutnávání piva a rozpoznávání „cizích příchutí", které se běžně v pivu mohou vyskytnout. Degustátoři pravidelně ochutnávají piva a kontrolují, zda se chuť a vůně a další parametry jako plnost, říz atd. piva nemění.

Za letošní pololetí vyhodnotili v pivovaru Velké Březno kolem 8500 vzorků. Nejvíce rozborů se uskuteční na finálních produktech. Rozborů na finálním produktu je celá řada, nejdůležitější je tzv. stupňovitost původní mladiny. Stupně nebo procenta, které se na pivu uvádějí (např. 11%), což je množství extraktu (cukru ze sladu) obsažené ve 100 ml mladiny. Z této stupňovitosti se totiž počítá spotřební daň, kterou pivovar musí zaplatit státu. Neméně důležitý je již zmiňovaný obsah alkoholu, pH a barva, ale i hořkost, zákal, pěnivost. Kontroluje se mikrobiální čistota, trvanlivost.

Jaké faktory ovlivňují životnost piva?Trvanlivost piva je dána zpracováním: nejkratší je u nefiltrovaného piva, filtrací se trvanlivost prodlouží až na 21 dní, pasterované pivo vydrží až 6 měsíců. Pivo se může zkazit mikrobiálně zkysne a zakalí se, vlivem stáří se také v pivu objevuje koloidní zákal (zákal, který není způsoben mikroby), zároveň se do piva i přes uzavřenou korunku postupně dostává kyslík, který pivo oxiduje pivo získává nepříjemnou oxidační příchuť.
Nejvíce životnost ovlivňuje teplota skladování, výrazně pivu škodí i sluneční světlo.

Laboratoř pivovaru Velké Březno je moderně zařízená, vybavení je v hodnotě několika milionů korun. Některé menší pivovary takové vybavení laboratoře nemají, proto si musejí některé rozbory dělat externě a je obtížné případný problém odhalit včas. Výhodou začlenění pivovaru Velké Březno do Heinekenu je „kruhová kontrola". Znamená, že jednou měsíčně tu dostanou pivo z centrály, na kterém udělají všechny rozbory.

„Na výsledcích potom kontrolujeme, zdali měříme vše správně. V posledním roce se nám daří shodnout se s centrálou na 100 %," říká Tereza Odstrčilová. Je si jistá vysokým standardem kvality.

Co znamená, že pivo se kontroluje šokem?Stabilita piva, je míněna koloidní stabilita, je doba, než se pivo zakalí reakcí látek v pivu obsažených. Kontroluje se pomocí šokové zkoušky. Takový test trvá 7 dní, při nichž je pivo v termostatu při 57°C a poté se na 1 den zchladí na 0°C. Podle změřeného zákalu se dá odhadnout stabilita (trvanlivost) piva. Není to pasterizace, při které se pivo zahřívá na několik vteřin na teplotu asi 72°C a následně rychle zchladí. Pasterizací se zajišťuje mikrobiální čistota piva.

Autor: Redakce

11.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 500 Kč

Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů Výrobce bramborových lupínků. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:30.4.2018.A:23.5.2018. Místo výkonu práce Vrchy. Náplň práce: Jedná se o výrobu bramborových a zeleninových lupínků. Požadujeme: nejlépe vyučen (výuční list u motivovaného pracovitého uchazeče není podmínkou), potravinářský průkaz, manuální zručnost, spolehlivost a chuť pracovat. Pracovní poměr je na dobu určitou s možností prodloužení.VHODNÉ I PRO ABSOLVENTY. Nástup možný ihned. Životopisy zasílejte na uvedený mail, nebo zaměstnavatele kontaktujte telefonicky.. Pracoviště: Čišecká vladěna, 742 45 Fulnek 1. Informace: Vladěna Číšecká, +420 724 345 464.

Řemeslné práce - Strojírenský dělník/dělnice 15 000 Kč

Náplň práce bude: montáž speciálních čidel pro měření teploty. Ruční montáž čidel, lepení součástek. Obsluha montážního přípravku. Ukládání výrobků do přepravních krabic. Požadujeme: dokončené základní vzdělání. Praxe v oblasti práce se strojem výhodou. Manuální zručnost. Dobrý zdravotní stav, dobrý zrak. Ochota vzdělávat se. Nabízíme: Práci na HPP. Platové ohodnocení od 15.000 Kč. Jednosměnný pracovní provoz. Možnost přesčasů. Zaškolení a další vzdělávání. Stravenky. Příspěvek na životní a penzijní pojištění. 5 týdnů dovolené. Nástup možný ihned. Místo výkonu práce: Kladno.

Gastronomie - Kuchař Český Krumlov 35 000 Kč

Kuchař Malá restaurace se zahrádkou (Český Krumlov) přijme kuchaře, jednoduché jídla, hotovky, česká kuchyně. Brigádně na léto, případně do konce roku s možností prodloužení dle dohody. Nástup ihned.

Výroba - Cnc Operátor 170 Kč

Hledáme brigádníky na pozici ohraňovacího nebo děrovacího lisu s místem výkonu práce v Pelhřinove, nástup možný ihned. Náplň práce: Zpracovávat plech a plechové díly dle zakázek . Obsluhovat plně automatizované lisy značky Trumpf. Obsazovat stroje ohraňovacími a děrovacími nástroji . Pracovat s měřidly a výkresovou dokumentací . Kontrolovat vyrobené díly . Požadujeme: vyučení ve strojírenském oboru . Orientaci v technické dokumentaci a práce s měřidly . Základní znalost práce s počítačem . Samostatnost a smysl pro detail . Flexibilita (práce ve směnném provozu). Předchozí praxe je výhodou . Nabízíme: Možnost práce na HPP . Práci v moderním prostrědí (směnný provoz) . Pečlivé zaškolení a přijemný kolektiv . Odborné vzdělávaní v oboru a možnost učit se novým věcem . 175 Kč/hod. CNC operátor ohraňovacích lisů . 170 Kč/hod. CNC operátor děrovacích lisů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22.–23. května 2018

Přepisování dějin a honičky na Pardubicku a Porta v novém hávu: videa dne

Videosouhrn 21. května 2018

Trojitá zlodějská bezostyšnost a uzamčení Beskyd před uhlobarony: videa dne

Šlechtična versus štokr a prohra siláka s malotraktorem: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 19. až 20. května 2018.

Slovanská epopej v Brně a proč už nepotřebujeme žádné další zákony: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 18. května 2018.

Odhalování podzemního labyrintu a s pepřovým sprejem proti revizorům: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 17. května 2018.

AKTUALIZOVÁNO

Češi padli ve čtvrtfinále s USA. Sen o semifinále rozmetal Kane

/FOTOGALERIE, ANKETA/ Šest let od poslední medaile, tři roky od posledního semifinále. Taková byla čísla před čtvrtfinále letošního mistrovství světa. A nelichotivá série českých hokejistů se opět prodloužila. Americký kapitán Kane ukázal svou extratřídu a poslal svůj tým mezi nejlepší čtyřku při výhře 3:2.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT