VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Když svatba, tak samozřejmě s Březňákem

Severní Čechy - Tereza Odstrčilová, jedna ze čtyř laborantek velkobřezenského pivovaru, patřícího společnosti Heineken, se příští sobotu vdává.

11.7.2014
SDÍLEJ:

Laborantka Tereza Odstrčilová.Foto: archiv Heineken

Svatbu bude mít na zámku v Děčíně a svatebčané budou pít pivo Březňák. Zkušená analytička, která na přírodovědné fakultě ústecké univerzity J. E. Purkyně vystudovala toxikologii a analýzu škodlivin, totiž o tomto pivu ví všechno.

Než se půllitr Březňáku dostane k zákazníkovi, absolvuje desítky kontrolních měření. „V laboratořích kontrolujeme správnost jeho parametrů ve všech fázích výroby. Od vstupních surovin (voda, slad, chmel, kvasnice) přes meziprodukty (mladina, mladé pivo, nefiltrované pivo atd.) až po finální produkt," říká Tereza Odstrčilová. „A kontrolujeme každou šarži. To znamená každou várku na varně, káď ve spilce, ležácký tank ve sklepě, u lahví nebo u sudů je šarže jeden přetlačný tank."

Základními sledovanými parametry piva jsou stupňovitost, obsah alkoholu, barva, čirost a pH. Hodnota pH se odečte za méně než minutu, speciální rozbory trvají několik hodin až dní. Mikrobiální, při nichž se na živných mediích kontroluje, jestli vzorky nejsou kontaminované mikroby, trvají i 11 dní. Vedle analytické a mikrobiální kontroly probíhá ve všech fázích i senzorická kontrola, tj. smysly čichem, chutí, zrakem, hmatem.

„Měření jsou pro každého sládka důležitá proto, že má dokonalou zpětnou vazbu o své práci a má výrobu piva neustále pod kontrolou. V každé chvíli si tak může být jistý, že na konci celého procesu dostane spotřebitel kvalitní pivo," říká vedoucí kvality a laboratoře Jiřina Poláková. Specifikou piv z Velkého Března Zlatopramen a Březňák je kvašení v otevřených kádích. Otevřené kádě umožňují vyrábět pivo klasickou původní technologií, jejíž kouzlo spočívá v tom, že průběh kvašení můžeme přímo vidět, ovlivňovat ho. Na druhou stranu je důležité ve spilce přísně dodržovat hygienu a čistotu. „Kvůli zvýšení ochrany produktu ve spilce jsme v roce 2011 zrušili exkurze do spilky (nyní je možné vidět spilku pouze přes okno) a hygienická pravidla ve spilce zpřísňujeme i nadále," vysvětluje Jiřina Poláková. „V celém pivovaru máme zavedený systém kontrol a pravidel pro bezpečnost potravin. Jeho dodržováním zajišťujeme, že výrobky jsou zdravotně nezávadné, bezpečné, nemáme žádnou reklamaci výrobku na HACCP."

Co je panel degustátorů?Tak jako každý člověk má jinou DNA, má každá značka piva jiné parametry. S parametrizací piva se v Česku začalo na konci 19. století.
Znamená to, že každá značka má svůj vlastní analytický popis. Důležitá je ale i kontrola chuti a vůně. Panel degustátorů tvoří v pivovaru Velké Březno vybraní zaměstnanci, kteří jsou speciálně školení na ochutnávání piva a rozpoznávání „cizích příchutí", které se běžně v pivu mohou vyskytnout. Degustátoři pravidelně ochutnávají piva a kontrolují, zda se chuť a vůně a další parametry jako plnost, říz atd. piva nemění.

Za letošní pololetí vyhodnotili v pivovaru Velké Březno kolem 8500 vzorků. Nejvíce rozborů se uskuteční na finálních produktech. Rozborů na finálním produktu je celá řada, nejdůležitější je tzv. stupňovitost původní mladiny. Stupně nebo procenta, které se na pivu uvádějí (např. 11%), což je množství extraktu (cukru ze sladu) obsažené ve 100 ml mladiny. Z této stupňovitosti se totiž počítá spotřební daň, kterou pivovar musí zaplatit státu. Neméně důležitý je již zmiňovaný obsah alkoholu, pH a barva, ale i hořkost, zákal, pěnivost. Kontroluje se mikrobiální čistota, trvanlivost.

Jaké faktory ovlivňují životnost piva?Trvanlivost piva je dána zpracováním: nejkratší je u nefiltrovaného piva, filtrací se trvanlivost prodlouží až na 21 dní, pasterované pivo vydrží až 6 měsíců. Pivo se může zkazit mikrobiálně zkysne a zakalí se, vlivem stáří se také v pivu objevuje koloidní zákal (zákal, který není způsoben mikroby), zároveň se do piva i přes uzavřenou korunku postupně dostává kyslík, který pivo oxiduje pivo získává nepříjemnou oxidační příchuť.
Nejvíce životnost ovlivňuje teplota skladování, výrazně pivu škodí i sluneční světlo.

Laboratoř pivovaru Velké Březno je moderně zařízená, vybavení je v hodnotě několika milionů korun. Některé menší pivovary takové vybavení laboratoře nemají, proto si musejí některé rozbory dělat externě a je obtížné případný problém odhalit včas. Výhodou začlenění pivovaru Velké Březno do Heinekenu je „kruhová kontrola". Znamená, že jednou měsíčně tu dostanou pivo z centrály, na kterém udělají všechny rozbory.

„Na výsledcích potom kontrolujeme, zdali měříme vše správně. V posledním roce se nám daří shodnout se s centrálou na 100 %," říká Tereza Odstrčilová. Je si jistá vysokým standardem kvality.

Co znamená, že pivo se kontroluje šokem?Stabilita piva, je míněna koloidní stabilita, je doba, než se pivo zakalí reakcí látek v pivu obsažených. Kontroluje se pomocí šokové zkoušky. Takový test trvá 7 dní, při nichž je pivo v termostatu při 57°C a poté se na 1 den zchladí na 0°C. Podle změřeného zákalu se dá odhadnout stabilita (trvanlivost) piva. Není to pasterizace, při které se pivo zahřívá na několik vteřin na teplotu asi 72°C a následně rychle zchladí. Pasterizací se zajišťuje mikrobiální čistota piva.

Autor: Redakce

11.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka100 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilitu, bezúhonost, příjemné vystupování, - práce na PC (Excel, Word), výhodou znalost programu Pohoda , - nutné - řidičský průkaz skupina B, - praxe v oboru admistrativy je předností, znalost cizích jazyků (AJ nebo NJ) výhodou, Způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Gerhard Horejsek, .

2444 - Úředníci jinde neuvedení vedoucí provozu.22 000 Kč

Úředníci jinde neuvedení vedoucí provozu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: Maturita, technické vzdělání, nebo dlouhodobá praxe na podobné pozici. Schopnost samostatně a zodpovědně vykonávat popsané úkoly. Zkušenosti s vedením lidí. Zručnost. Schopnost základních oprav v rámci domu. Znalost práce s Word a Excel. Připravenost řešit havarijní situace i mimo základní pracovní dobu. Trestní bezúhonnost. Příjemné jednání a vystupování. Vztah k lidem s nemocí. Souznění se základní myšlenkou hospice. Náplň práce: Vedoucí provozu v hospici řídí provozní úsek - kuchyň, údržba, úklid a prádelna. Zajišťuje provozně technické revize, periodické kontroly (výtahy, vzduchotechnika, požární signalizace, Lapol, žebříky, hromosvody, plynová zařízení, elektrické spotřebiče a další). Spolupracuje s pracovníkem BOZP a PO na periodických školeních a dalších úkonech s bezpečností provozu souvisejících. Spolupracuje úzce s ostatními pracovníky středního managementu (vedoucí lékař, vrchní sestra, ekonom) tak, aby základní činnost hospice fungovala hladce a bez rizik. Má na starost vozový park (STK, běžná údržba). Nakupuje materiál a přístroje pro svůj úsek, eviduje záruční listy, vyřizuje reklamace. Občas veze hospicového pacienta na nějaké vyšetření, nebo vyřízení záležitostí. Vykonává další činnosti potřebné pro hladký průběh chodu hospice., výběrové řízení. Určitá flexibilita pracovní doby, 5 týdnů dovolené, obědy za zaměstnaneckou cenu. Jak se přihlásit: motivační dopis + životopis emailem, v týdnu od 26.3. bude probíhat. Pracoviště: Hospic sv. štěpána, z.s., Rybářské náměstí, č.p. 662, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Monika Marková, +420 416 733 185;604 118 985.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník20 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilita, zručnost, bezúhonnost, nutný řidičský průkaz skupiny B, řidičský průkaz na vysokozdvižný vozík, výhodou svářečské zkoušky, Skladník ve stavebninách - výdej stavebního materiálu, částečný úklid a údržba skladu, oprava palet, Způsob kontaktování zaměstnavatele: telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Radek Kauschitz, +420 602 405 023.

2465 - Pracovníci pro ruční mytí vozidel mytí aut.80 Kč

Pracovníci pro ruční mytí vozidel mytí aut. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilitu, bezúhonost, nutný řidičský průkaz skupina B, Způsob kontaktování zaměstnavatele: pouze zaslání životopusů e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Aleš Bubla, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zlatá Ester Ledecká
10

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

Videosouhrn Deníku – pátek 23. února 2018

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté v bitvě o finále padli s Ruskem. Zahrají si o olympijský bronz

/FOTOGALERIE/ Šance na medaili ještě žije, zlato z toho už ale nebude. Čeští hokejisté prohráli v semifinále olympijského turnaje s Ruskem 0:3 a budou tak bojovat o bronz. Ze strany národního týmu to nebyl špatný výkon, bohužel znovu vyhořel v koncovce. Svěřenci trenéra Josefa Jandače se v sobotu od 13:10 utkají s vítězem zápasu mezi Kanadou a senzací z Německa.

Opařené dítě, Štěpánkova nová role a marné skandování bělehradských: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 22. února 2018.

Bronzová Samková v Brně a 88letý násilník s paličkou na maso: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 21. února 2018.

Česko má další zlato. Vysloužil si ho v Koreji olympijský dům

/FOTOGALERIE/ Jedno zlato už česká výprava díky lyžařce a snowboardistce Ester Ledecké z Pchjongčchangu má. Česko se však dočkalo ještě dalšího prvenství. Tentokrát ovšem nikoli na sportovišti, ale mimo něj. Již tradičně v dějišti olympijských her otevírají své domy jednotlivé země. A výjimkou není ani Česká republika. Ta si za něj vysloužila od amerického listu The Boston Globe dokonce zlato.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT