VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Kvasinky přeměňují cukry ze sladu na alkohol

Velké Březno - Po ukončení základní školy se rozhodla vyučit sladovnicí v pivovaru na učilišti v Plzni pro děčínský pivovar. Ten po letech zkrachoval a Jana Tulachová přišla o práci.

9.5.2014
SDÍLEJ:

U spilky. Vedoucí Jana Tulachová sbírá deku (pěnu) z kvašené várky.Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

„Když jsem hledala novou, tak krásnobřezenský pivovar nabíral lidi do skladu. Nikdo se mi na mou nabídku tehdy neozval. Až po několika měsících, už jsem to ani nečekala, se mi ozvali, že jim vypadla síla na spilce, zda bych nechtěla nastoupit," vypráví Tulachová. Dnes je z ní po sloučení krásnobřezenského a velkobřezenského pivovaru ve Velkém Březně vedoucí spilky.

Co je to spilka a jak vznikl její název?
Spilka je prostor, ve kterém v otevřených kádích kvasí mladina. Teplota ve spilce se pohybuje kolem deseti stupňů Celsia.
Názorů, jak název vznikl, je celá řada, například v angličtině slovo spill znamená rozlít a my pivo do kádí rozléváme.

Co se děje s pivem ve spilce?
Do spilky vstupuje zchlazená mladina, do které se přidají kvasinky. Ve spilce pak probíhá kvašení. Kvasinky zde přeměňují cukry ze sladu na alkohol, oxid uhličitý a teplo. Vzniklý meziprodukt nazýváme mladé pivo.

Jak dlouho trvá proces kvašení a co při něm vzniká?
Proces kvašení trvá zhruba sedm dní. Doba závisí i na tom, jak silné pivo kvasí.

U spilky. Vedoucí Jana Tulachová sbírá deku (pěnu) z kvašené várky.V jakých spilkách kvasí Březňák a Zlatopramen?
V pivovaru ve Velkém Březně máme celkem sedmadvacet kvasných kádí, z nichž větší část je uponová (tzn., že je vyrobena se speciální červené pryskyřice) a část je z nerezového plechu.

Otázka čtenáře: Proč nemá jedenáctka Zlatopramen kroužky na sklenici po vypití piva od pěny a je zcela čistá jak vymytá od jaru? V jablonecké restauraci, kam jsme chodili na pivo,říkali, že se jste asi přestali dávat nějaké přísady do piva. Dříve kroužky na sklenici zůstávaly a nyní i pěna za chvilku spadne. Myslíme si, že nemluví pravdu a je špatné pivo nebo nebo špatná údržba kolem pípy a nebo špatně umyté sklenice. V restaurace je cítit hodně po spáleném tuku. (Lihař Vl., Jablonec)

Na tvorbě pivní pěny a na tzv. kroužkování se podílí celá řada věcí. Jednou z nejdůležitějších je péče o pivní sklo, ale i způsob čepování.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Václav Krejčí, který pohovoří o sklepě. Ptát se ho můžete do středy na e mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanouotázku najdete v Deníku 23. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

…při stádiu nejbouřlivějšího kvašení je v jednom mililitru kvasící mladiny více než 40 milionů buněk?

…po vyprázdnění kvasné kádě musí být kvasná káď důkladně umyta do kádě musí vlézt operátor a důkladně ji ručně umýt?

…ve spilce je důležité dodržovat přísné bezpečnostní předpisy. Vznikající oxid uhličitý je totiž toxický a v minulosti došlo v pivovarech ke smrtelným úrazům. Proto je celý prostor spilky pivovaru Velké Březno důkladně odvětráván, v prostoru spilky jsou čidla oxidu uhličitého a zaměstnanci, kteří myjí kvasné kádě, musí využívat osobní detektory oxidu uhličitého.


Autor: Petr Sochůrek

9.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Programátor 18 000 Kč

Vývojáři softwaru Android developer. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Havelkova č.p. 90/6, Olomouc., Požadavky: Anglický jazyk., Prac. doba: 9.00 - 17.00 hod., Zam. výhody: stravenky, teambuilding., Kontakt je možný POUZE e-mailem a telefonicky od 9.00 - 16.00 hod.. Pracoviště: Altair services s.r.o., Havelkova, č.p. 90, 779 00 Olomouc 9. Informace: Marek Vávra, +420 702 137 487.

Doprava a logistika - Přijmeme skladníka 33 000 Kč

Přijmeme šikovného a zodpovědného skladníka do velkoobchodu zeleniny a potravin na přípravu zboží dle objednávek. Směnný provoz (8.5hod.). Mladý kolektiv, HPP, smlouva na dobu neurčitou, fyzicky náročná práce, příjemné prostředí, zaměstnanecké výhody. Plat až 33.000 Kč HM, možnost dalšího přivýdělku, prémií po zaučení a kariérního růstu.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci OBJEDNAVATEL/KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt po tel. domluvě paní Bidovská tel.: 736 223 939 nebo e-mail ucetni@makovy.cz. Požadavky: samostatnost, velmi dobrá znalost MS Office (Outlook, Excel, Word) a ČJ, dobré komunikační a organizační schopnosti, asertivita, schopnost denně řešit provozní záležitosti., Náplň práce: zajištění chodu kanceláře, organizace/evidence požadavků klientů, sjednávání pohřbů a objednávání služeb s tím spojených, komunikace se zákazníky, komunikace s dodavateli. , Nabízíme: práci na hlavní pracovní poměr, fixní plat + odměny, osobní ohodnocení, jednosměnný provoz + 2x sobota v měsíci (8:00-12:00 hod.), dotované stravování, 20 dnů dovolené. Pracoviště: Drozdovice 79, Prostějov. Pracoviště: Pavel makový-pohřební služba, s.r.o., Drozdovice, č.p. 1169, 796 01 Prostějov 1. Informace: Zdena Bidovská, +420 736 223 939.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 25 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zdravotnické vzdělání (lze bez nostrifikace), znalost ruštiny. Pracoviště: Devident s.r.o., Štěchovická, č.p. 1983, 100 00 Praha 10. Informace: Eduard Ivancevschi, +420 776 589 419.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19. července 2018

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Videosouhrn 19. července 2018

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dokázali to. Dva roky po neúspěšném finále mistrovství Evropy se francouzská parta probila k úspěchu. Tým Didiera Deschampse potvrdil v gólově bohatém finále roli papírového favorita a Chorvatsko porazil 4:2. Jejich výhra se však neobešla bez kontroverzí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT