VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Kvasinky přeměňují cukry ze sladu na alkohol

Velké Březno - Po ukončení základní školy se rozhodla vyučit sladovnicí v pivovaru na učilišti v Plzni pro děčínský pivovar. Ten po letech zkrachoval a Jana Tulachová přišla o práci.

9.5.2014
SDÍLEJ:

U spilky. Vedoucí Jana Tulachová sbírá deku (pěnu) z kvašené várky.Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

„Když jsem hledala novou, tak krásnobřezenský pivovar nabíral lidi do skladu. Nikdo se mi na mou nabídku tehdy neozval. Až po několika měsících, už jsem to ani nečekala, se mi ozvali, že jim vypadla síla na spilce, zda bych nechtěla nastoupit," vypráví Tulachová. Dnes je z ní po sloučení krásnobřezenského a velkobřezenského pivovaru ve Velkém Březně vedoucí spilky.

Co je to spilka a jak vznikl její název?
Spilka je prostor, ve kterém v otevřených kádích kvasí mladina. Teplota ve spilce se pohybuje kolem deseti stupňů Celsia.
Názorů, jak název vznikl, je celá řada, například v angličtině slovo spill znamená rozlít a my pivo do kádí rozléváme.

Co se děje s pivem ve spilce?
Do spilky vstupuje zchlazená mladina, do které se přidají kvasinky. Ve spilce pak probíhá kvašení. Kvasinky zde přeměňují cukry ze sladu na alkohol, oxid uhličitý a teplo. Vzniklý meziprodukt nazýváme mladé pivo.

Jak dlouho trvá proces kvašení a co při něm vzniká?
Proces kvašení trvá zhruba sedm dní. Doba závisí i na tom, jak silné pivo kvasí.

U spilky. Vedoucí Jana Tulachová sbírá deku (pěnu) z kvašené várky.V jakých spilkách kvasí Březňák a Zlatopramen?
V pivovaru ve Velkém Březně máme celkem sedmadvacet kvasných kádí, z nichž větší část je uponová (tzn., že je vyrobena se speciální červené pryskyřice) a část je z nerezového plechu.

Otázka čtenáře: Proč nemá jedenáctka Zlatopramen kroužky na sklenici po vypití piva od pěny a je zcela čistá jak vymytá od jaru? V jablonecké restauraci, kam jsme chodili na pivo,říkali, že se jste asi přestali dávat nějaké přísady do piva. Dříve kroužky na sklenici zůstávaly a nyní i pěna za chvilku spadne. Myslíme si, že nemluví pravdu a je špatné pivo nebo nebo špatná údržba kolem pípy a nebo špatně umyté sklenice. V restaurace je cítit hodně po spáleném tuku. (Lihař Vl., Jablonec)

Na tvorbě pivní pěny a na tzv. kroužkování se podílí celá řada věcí. Jednou z nejdůležitějších je péče o pivní sklo, ale i způsob čepování.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Václav Krejčí, který pohovoří o sklepě. Ptát se ho můžete do středy na e mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanouotázku najdete v Deníku 23. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

…při stádiu nejbouřlivějšího kvašení je v jednom mililitru kvasící mladiny více než 40 milionů buněk?

…po vyprázdnění kvasné kádě musí být kvasná káď důkladně umyta do kádě musí vlézt operátor a důkladně ji ručně umýt?

…ve spilce je důležité dodržovat přísné bezpečnostní předpisy. Vznikající oxid uhličitý je totiž toxický a v minulosti došlo v pivovarech ke smrtelným úrazům. Proto je celý prostor spilky pivovaru Velké Březno důkladně odvětráván, v prostoru spilky jsou čidla oxidu uhličitého a zaměstnanci, kteří myjí kvasné kádě, musí využívat osobní detektory oxidu uhličitého.


Autor: Petr Sochůrek

9.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Služby - Úklid servisu 17 000 Kč

Do společnosti Auto Jarov hledáme nové kolegy/kolegyně na pozici pracovník/pracovnice úklidu. Náplní práce je zajištění čistoty autosalonů a sociálního zařízení. Pracuje se na směny po-pá ranní: od 6:00h. - 14:30h. a 1x do týdne odpolední: od 6:00h.-18:00h. a 1x sobota do měsíce: od 7:00h. - 14:00h.

Gastronomie - Kuchaře/kuchařku 33 000 Kč

Restaurace v Praze-Uhříněvsi přijme kuchaře - kuchařku, na HPP a dlouhodobou spolupráci. Nabízíme základní plat 33.000 Kč + odměny, dlouhý/krátký týden. Požadujeme: pracovitost, samostatnost, pečlivost, čistotu. Jsme česká restaurace s pivovarem.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: ZZ, Pracoviště: Ostrava, - zateplování fasád , - práce se skelnou vatou, - práce ve výškách, Kontakt: telefonicky 9,00 - 15,00h, osobně - každou středu od 8,00 do 11,00 na Serafinova 359/6, Ostrava. Pracoviště: Borbely stav s.r.o., Serafinova, č.p. 359, 719 00 Ostrava 19. Informace: Vasyl Chonka, +420 775 405 747.

Administrativa - Sekretářka 20 000 Kč

Sekretářka. Náplň práce: administrativní činnost v pojišťovací kanceláři, nabídky pojistných smluv, telefonní a osobní komunikace se stávajícími klienty, pochůzky po úřadech. Praxe v pojišťovnictví nebo bankovnictví.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19. dubna 2018

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Těžký život rodin. Každá dvanáctá si nemůže dovolit jíst obden maso

Raději srazit nevinného než se vzdát a gangsterka v Ústí: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. dubna 2018.

Tajné natáčení Formana, marný pokus o rekord a profesionální zabiják: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. dubna 2018.

Záchrana zhroucené tratě a Dittrichovy hrobky a Jantar pro umělce: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. dubna 2018.

Debakl Komety, bitva u Veveří a mladí virtuosové z Trutnova: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 14. až 15. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT