VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

O vínech: jak je dělíme a pár zajímavostí

Praha - Slovo víno, stejně jako jeho varianty v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína „vinum".

10.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Červené, bílé nebo růžové?

Nejklasičtější dělení vín je na bílá, červená a růžová.

Bílé víno může být vyrobeno nejen z bílých, ale i z růžových, červených nebo modrých hroznů. Při výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny.

Bílým vínům vyrobeným z modrých hroznů říkáme klaret.

Růžové víno (neboli rosé) se vyrábí z modrých hroznů krátkým nakvášením se slupkami cca max. 14 hodin.

Červené víno je vyrobeno pouze z modrých hroznů, protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách, a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Rmut se nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína.

Červené víno tak obsahuje ve vyšší míře třísloviny a údajně léčivou látku resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. Dva decilitry červeného vína obsahují 600 mikrogramů resveratrolu.

Jak dělíme vína podle obsahu cukru?

Suché víno má nejvýše 4 g zbytkového cukru na litr, polosuché 4,112 g, polosladké 12,145 g a sladké min. 45 g.

U sektů používáme ve vztahu k obsahu cukru jiné dělení: Brut nature (přírodně tvrdé) má méně než 3 g cukru na litr (přičemž cukr nebyl dodán); extra brut (zvláště tvrdé) 06 g; brut (tvrdé) méně než 12 g; extra sec neboli extra dry (zvláště suché) 1217 g; sec (suché) 1732 g; demi-sec (polosuché) 3250 g a doux (sladké) více než 50 g cukru.

Ovocná vína

Víno je rovněž možné vyrábět z dalších druhů ovoce, případně bylin. V těchto případech je název doplněn přívlastkem, např. „ovocné víno". Známé je jablečné víno či víno švestkové, které se vyrábí tradičně v Asii.

Historie a současnost vinné révy

Réva vinná je jednou z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem. Původ kulturních odrůd není zcela jednoznačně vysvětlen; spekuluje se sice, že vznikla šlechtěním lesní divoké révy vinné, avšak někteří autoři toto zpochybňují a její vznik odvozují od dnes již vyhynulých třetihorních druhů.

Réva se využívá i jako koření v kombinaci s malým množstvím vína. Z révy se vyrábí kvasný vinný ocet, vhodný do jarních salátů a také oblíbené hrozinky či sultánky.

Nejstarší exemplář révy na světě

V roce 2004 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů podle historicky dochovaných pramenů, dobových kreseb a analýz vzorků úředně nejstarší exemplář révy vinné na světě. Je to takzvaná „Stara trta", kterou můžeme najít ve slovinském Mariboru na nábřeží u řeky Dravy. Její věk se odhaduje na více než 440 let.

Roste na jižní straně průčelí jednoposchoďové budovy. Kmen s průměrem 25 cm se ve výšce dvou metrů rozděluje na vodorovné vedení a její větve mají délku přes 15 m. Je to původní červená odrůda, je velmi plodná a je odolná proti nemocem a škůdcům.

Zpracoval Jan Kratochvíl

Autor: Redakce

10.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, praxe v oboru; platný svářečský průkaz CO2, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050 - pan Jiří Pitner. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050. Doprava a logistika - Skladník 24 000 Kč Skladník Náplň práce: vykládání a nakládání kamionů a kontejnerů, kompletace objednávek, komisaření, vychystání objednávek, příprava k expedici. Gastronomie - Cukráře/ky 24 000 Kč Do všech provozoven Ovocného Světozoru přijmeme na plný úvazek cukráře/ky. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 12. Poznámka: Práce v celé ČR, Místo na zaučení, Způsob prvního kontaktu zájemce o volné pracovní místo se zaměstnavatelem - telefonický kontakt nebo e-mailem:, - Reindl Pavel, tel.: 604 296 700, e-mail: pavel.reindl@seznam.cz. Pracoviště: Arep servis s.r.o. - pracoviště netolice, Na Horánku, č.p. 699, 384 11 Netolice. Informace: Pavel Reindl, +420 604 296 700.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Recept na zapékaný efedrin a zmlácení prodavačky pro pár cigaret: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 13. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT