Získal ocenění v kategorii sportovní fotografie, kde, jak sám říká, „není úplně doma“. Přesto se to povedlo, a to za snímek stíhaček na letecké přehlídce RAF Red Arrows v anglickém Bournemouthu.

„Líbila se mi rychlost a hra s barvami, kterou na nebi stíhačky předváděly, mělo to šťávu. Obecně dávám svým snímkům jiskru a duši, a hlavně se snažím zachytit životní momenty takové, jaké skutečně jsou, ale aby byly zajímavé,“ říká Pavelka.

close Fotografie Jana Pavelky. info Zdroj: Jan Pavelka zoom_in

Bydlí paralelně na severu Čech a v Anglii, kde se fotografováním živí. Právě ze zahraničí pak pochází i jeho nejslavnější fotografie hráče Realu Madrid Cristiana Ronalda. Populárního fotbalového útočníka fotil Pavelka v Londýně na premiéře jeho filmu.

ZA UMĚLCE SE NEPOVAŽUJE

Pavelka sám sebe představuje jako komerčního fotografa, nikoliv umělce. Nefotí jen celebrity, ale i reportáže, modelky, auta či krajinu. „Prakticky se nebráním ničemu, co má smysl zvěčnit. Nejsem vyloženě zaměřený na jednu věc,“ říká energický a věčně optimistický fotograf.

Unikátní jsou pak jeho fotografie z lékařského prostředí. Zúčastnil se mnohých operací se světově uznávanými lékaři. Zájemci si je mohou prohlédnout na webu topmedicalphotos.com.

„Stejně jako lékař musí i fotograf postupovat s chirurgickou přesností, aby byl výsledek co nejlepší! Zákrok se zdařil, pořízené fotografie jsou mou soukromou chloubou,” uvádí Pavelka.

Specializuje se ještě na jednu významnou oblast lidských životů. Fotí svatby, na které si ho prý mohou kdykoli objednat i zákazníci z Čech. „Přestože větší část roku bydlím v Anglii, často létám do Čech právě kvůli focení svateb. Mám moc rád vychytávání momentů a číhání zpovzdálí na ten správný snímek,” popisuje Pavelka.

Jeho fotky jsou k vidění rovněž na Instagramu, můžete ho podpořit sledováním profilu „THISISJANPAVELKA“. „Jsem vždycky moc rád, když se lidem mé fotky líbí natolik, že mě osloví a chtějí se mnou spolupracovat,“ dodává Pavelka.