Do pevnostního města Terezín se na konci týdne sjede přes 500 vojáků ze zhruba 40 historických spolků a šesti evropských zemí, jež reprezentují armády 18. století. Ústecký kraj je zařadil do svého Rodinného stříbra.

Příznivci vojenské historie si při Josefínských slavnostech přijdou na své. Oslavy jsou letos největší akcí na území ČR, konanou v rámci seriálu k 250 letům od vypuknutí sedmileté války.

V pátek 6. října od 19 hodin projde z Kavalíru 2 na Náměstí ČSA vojenský průvod. Velitel pevnosti podá hlášení starostce Haně Rožcové, ve kterém včetně všech náležitostí oznámí opatřením nutná k obraně města. Při této příležitosti bude připomenuta památka bývalého starosty Daniela Trapániho.

Sobotní program začíná v 11 hodin, kdy se v Kavalíru 2 otevře veřejnosti vojenské ležení a ukázky historických řemesel. Ve stejnou dobu mohou návštěvníci sledovat v jízdárně výcvik jezdců na koních a psů. V pravé poledne zahájí program v prostorách Retranchementu 5, do kterého pořadatelé zařadili atraktivní akustickou novinku - střelby z děl v opravených kasematech.

„Ve 14 hodin do areálu zavítá císařovna Marie Terezie s doprovodem a vyčká příchodu vojsk, která se po hlášení vydají přímo na bojiště. První ukázková bitva proběhne od 15 hodin v prostorách bývalého škvárového hřiště, v suchém příkopu před Bastionem 4. Zde se připravuje další akustický zážitek, kdy vedle střelby z kanonů a pušek vybuchne muniční sklad na straně obléhatelů,“ prozradil hlavní organizátor slavnosti Jiří Hofman.

Tak vypadaly Josefínské slavnosti loni: 

Fotogalerie: Josefínské slavnosti v sobotu

Fotogalerie: Josefínské slavnosti 2016 - pátek

a tak předloni:

Fotogalerie: Josefínské slavnosti 2015 - večerní bitva

Fotogalerie: Josefínské slavnosti - sobota dopoledne

Fotogalerie: Josefínské slavnosti 2015, páteční program

Diváci budou moci sledovat děj nejen z bastionu, ale poprvé i z prostoru pod ním. Zde se staví nová tribuna, a ti z návštěvníků, kteří se sem dostanou, se vlastně ocitnou v těsné blízkosti bojů. Hodinový program může shlédnout na 6 000 diváků.

„Vrcholem odpoledního doprovodného programu se stane losování vyplněných anketních lístků o prvoražený zlatý pětidukát Marie Terezie, který věnuje partner letošních oslav, společnost Český dukát,“ dodal ředitel pořádajícího sdružení Terezín – město změny Miloslav Kubíček.

Noční ukázka od 19 hodin slibuje nejen akustické, ale i světelné efekty. Spolu s vojáky se představí v boji 20 jezdců na koních a pálit se bude z dvaceti dělových hlavní. „Věřím, že při ukázkách pršet nebude. Pyrotechnici jsou připraveni i na mokrou alternativu a vojáci si střelný prach rovněž umí ochránit před vlhkem. Loni v Terezíně nepršelo, ale v neděli nás vypekl déšť při ukázkách bitvy u Lovosic,“ vzpomenul Jiří Hofman.