„Původně jsem se učil pro děčínský pivovar. Jelikož jsem studoval na učilišti v Trmicích, chodili jsme na praxi do krásnobřezenského a velkobřezenského pivovaru. Nejvíce se mi líbilo tady ve Velkém Březně. Do vojny jsem pracoval v Děčíně a po jejím skončení nastoupil sem," říká Jan Anděl, dlouholetý zaměstnanec na filtraci.

Co je filtrace a jak je důležitá při vaření piva?
Při filtraci se oddělují z piva kvasinky, filtrované pivo se následně plní do přetlačných tanků, ze kterých jde pivo na stáčírny nebo do cisterny Orion. Touto cisternou se dostává pivo do našich tankových hospod.

Co obnáší celý proces filtrace?
V křemelinovém filtru se do vrstvy křemeliny (filtrační materiál) kvasinky zachytávají, dále máme na filtraci ještě filtr stabilizační, ve kterém se zachytávají látky, které mohou způsobit zákal piva.

Jaké filtry používáte při filtraci piva Zlatopramen a Březňák?
Svíčkový křemelinový filtr (ve filtru je 330 svíček, na kterých se křemelina zachytává) a svíčkový stabilizační filtr. Dále je součástí naší filtrace i oddělení přetlačných tanků. Máme jich v pivovaru 16 o celkové kapacitě přibližně 3 000 hektolitrů.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Miroslav Eisenhammer, který pohovoří o stáčírně lahví. Ptát se ho můžete do středy na e-mailu: breznak. ustecky@denik.cz.

Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 20. června, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste, že……Prostředek, který se používá na filtraci křemelina je hornina, která vznikla z usazených schránek rozsivek (jednobuněčné řasy)?
…Kapacita filtrace je 250hl/h (tzn. 50 000 piv/hodinu)?
…V letošním roce v pivovaru nainstalovali sběr odpadní křemeliny, aby zlepšili kvalitu odpadních vod?