VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

7.4.2014
SDÍLEJ:

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let.Foto: Pribina

Letos je tomu už 60 let, kdy si první labužníci mohli vychutnat tvarohovo smetanový dezert vyrobený podle této jedinečné české receptury. Víte ale, proč Pribináček opravdu vznikl a co všechno musel překonat?

Výživa pro děti

Psal se rok 1923, když v Přibyslavi vzniklo mlékařské družstvo. Tehdy se zabývalo výhradně výrobou sýrů. Až v roce 1947, kdy děti v poválečném období potřebovaly skutečně hodnotnou výživu plnou vápníku, přišly mlékárny s novinkou. S čerstvým vydatným mléčným dezertem. Tehdy si jej zákazníci odnášeli domů v kelímcích s názvy Eva, Bivoj nebo Mocca.

Pramen zdraví z Posázaví

Protože šlo nejen o kvalitní, ale pro děti také velmi chutný zdroj výživy, jeho spotřeba prudce rostla. Tehdejší ředitel závodu společně se svojí manželkou však na vylepšení technologie jeho výroby neustále pracovali, až vznikla dnes tak oblíbená pochoutka z tvarohu a smetany. Zlomovým se stal rok 1954, kdy receptura dospěla do podoby, jak ji známe nyní.

Dezert byl překřtěn na Pribináček a začala se psát, dnes již šedesátiletá historie této legendární značky. V té době vznikl také slogan Pramen zdraví z Posázaví, který je s Pribináčkem dodnes neodmyslitelně spjat.

„Už tenkrát byl Pribináček vytvořen tak, aby měl chuť, kterou mají děti rády a zároveň jim dodal energii," říká jednatel společnosti TPK Oldřich Obermaier s tím, že tehdy existovalo 16 různých příchutí, a to včetně zeleninové.

Vzniká konkurence

Pribináček byl sice velmi žádaným zbožím, ale často také nedostatkovým. Rozvoz z Přibyslavi do vzdálenějších koutů republiky totiž limitovala jeho krátká trvanlivost a objednávek stále přibývalo. Proto netrvalo dlouho a úřady nařídily Pribině, aby jeho recepturu předala i ostatním mlékárnám v tehdejším Československu a dokonce i zaškolila jejich zaměstnance. Tak jednoduše se tehdy konkurence dostala k naprosto jedinečnému výrobnímu tajemství. Navzdory tomu zůstává právě Pribináček dodnes symbolem dezertů pro děti.

Ať žijí duchové!

Pribináček inspiroval také tvůrce filmu Ať žijí duchové. Vzpomínáte na scénku, kdy se děti dožadují u Lubomíra Lipského alias vedoucího samoobsluhy Jouzy knihy stížností, protože „nejsou Pribiňáky"? Když přidaly ještě píseň Jaroslava Uhlíře Pramen zdraví z Posázaví, v níž opěvují zmíněné výrobky mléčné, nemohla si společnost Pribina přát lepší reklamu. „Tehdy nás navíc stála jen několik kartonů Pribináčku na natáčení," dodává Oldřich Obermaier.

2014: Rok oslav

Šedesáté narozeniny jsou důvodem k velké oslavě. A právě pro ty, kteří si chtějí zavzpomínat na své dětství, připravil Pribináček překvapení: „V rámci oslav jsme se rozhodli přijít na trh s limitovanou edicí dvou nových příchutí pro dospělé, kteří si Pribináček pamatují ze svého dětství," prozradil Jan Dietl s tím, že obě novinky Káva a Karamel budou k dostání pouze v letošním narozeninovém roce.

Více o přichystaných soutěžích se dozvíte na www.pribinacek.cz.

Autor: Ludmila Veselá

7.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zdravotnictví - Sociální pracovník 22 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme zaměstnance na pozici sociálního pracovníka. Směny: 8 hodinové pouze denní.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 30 000 Kč

Svářeči SVÁŘEČ CO2 180 KČ / HOD. ČISTÉHO - PRAHA - HORNÍ POČERNICE ( ubytování zajištěno). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 38000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: PŘIJMEME SVÁŘEČE PRO VÝZNAMNÝ PODNIK V PRAZE 20 ( Horní Počernice), NÁSTUP IHNED, MOŽNOST UBYTOVÁNÍ, Od 170,-/hod. čistého, , NÁPLŇ PRÁCE: , SVAŘOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ METODOU Co2, , , POŽADUJEME:, - PRAXI V OBORU, - ORIENTACI VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI, - PRŮKAZ SVÁŘEČE EN 135 , - SPOLEHLIVOST, , NABÍZÍME, - SMLOUVU NA HPP, ČI NA ŽL, - MOŽNOST UBYTOVÁNÍ , - MOŽNOST ZÁLOH, - MOŽNOST PŘESČASŮ, , PLAT:, Na HPP 180,-/hod. čistého, Na ŽL od 220,-/hod. čistého, , V případě zájmu volejte či pište na tel: 777 743 051 nebo zasílejte své životopisy na email : plzen@markmont.eu a nebo nás kontaktujte osobně na adrese: Markmont s.r.o. – Poděbradova 2842/1, Plzeň – Avalon Business centrum. Pracoviště: Markmont s.r.o. - plzeň, Poděbradova, č.p. 2842, 301 00 Plzeň 1. Informace: Nikola Paldusová, +420 777 743 051.

Gastronomie - Kuchař restaurant Pětistovka 30 000 Kč

Kuchař/ka Kuchař/ka 500 restaurant - na hlavní pracovní poměr hledáme kuchaře-kuchařku do naší restaurace přímo na metru Hradčanská. Český majitel, férové jednání samozřejmostí. Krátký/dlouhý týden 9.00-23.00hod., možné služby navíc s výplatou ihned. Plat 30.000 Kč.

Gastronomie - Kuchař - grilař 33 000 Kč

Plzeňská restaurace v Praze 4 přijme kuchaře - grilaře, krátký/dlouhý týden. Nástupní plat 33.000 Kč + tips.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 20. dubna 2018

Hrůzné nálezy z popelnic a tři tisíce pokut v jednom dni: zhlédněte videa dne

Videosouhrn 19. dubna 2018

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Těžký život rodin. Každá dvanáctá si nemůže dovolit jíst obden maso

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA, ANKETA/ Třetina českých domácností by nezvládla zaplatit neočekávaný výdaj deset tisíc korun. Nejhůře se životem protloukají samoživitelky a samostatně žijící důchodci. Ve srovnání s ostatními státy Evropy ale chudoba Čechy nedrtí.

Raději srazit nevinného než se vzdát a gangsterka v Ústí: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. dubna 2018.

Tajné natáčení Formana, marný pokus o rekord a profesionální zabiják: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. dubna 2018.

Záchrana zhroucené tratě a Dittrichovy hrobky a Jantar pro umělce: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT