VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Sbírat byliny v přírodě? To je dobrodružství jako lov na tygra

Ústí nad Labem - Tvrdí to Jana Vlková, autorka unikátní Květinové kuchařky.

8.4.2015
SDÍLEJ:

JANA VLKOVÁ, jejíž vášní je dobré jídlo, napsala unikátní českou Květinovou kuchařku.Foto: Smart Press

Netradiční, humorná, inspirativní, vpravdě voňavá a zasvěceně nápaditá.

Taková je nová knížka „Květinová kuchařka" od Jany Vlkové, blogerky a expertky na jedlé kvítí a býlí. Knížku vydalo úspěšné kulinářské nakladatelství Smart Press v lednu 2015, ale až nyní na jaře, kdy se příroda probouzí a vše se začíná zelenat, přichází její čas.

Neodolali jsme a udělali s Janou Vlkovou video rozhovor. Snad pobaví a inspiruje i vás.

Třešeň je vzácnost

Jano, vaše kniha je rozdělena na herbář a receptovou část. Jsou v herbáři i rostliny, které rostou jen den či pár dnů v roce?
Ano, třešeň. Roste sice celý rok, ale její listy jsou použitelné jen pár dní v roce. Jsou takovou vzácností, že se do kuchařky ani nedostaly. Budete-li si chtít udělat likér z třešňových listů, inspirujte se receptem na broskvový likér. Listy broskvoní jsou totiž k dostání delší dobu.

Které rostliny jsou pro vás nejcennější?
Určitě mařinka, jako Pražačka ji nemám v dosahu. Potřebuje světlé listnaté lesy, k takovým se Pražák nedostane. Musí vyjet a vědět kam.

Sběr bychom mohli považovat i za velkou lásku. Označila byste některé jídlo za afrodisiakum?
Mám tam rosol s letními květy a myslím si, že to je krásné tou barvou. Je to afrodiziakální jídlo, pokud si to tak představíte.

Je velké dobrodružství, sbírat v přírodě potřebné ingredience?
Je to nesmírné dobrodružství. Skoro jako lov na tygra.

Zlatý hřeb je dort

Je zde nějaký pokrm, do kterého jste se sama zamilovala?
Do dortu Pavlova, to je monumentální krásný ženský dort. Je zlatým hřebem mé Květinové kuchařky, dostal nejvíc stránek a dva obrázky.

Dělíte jídla mezi ty, kde jsou květy, listy či hlízy „jen" vonnou ingrediencí a kde jsou naopak hlavní součástí pokrmu?
Ne. Ten přechod je úplně plynulý.

Tvoří Květinovou kuchařku bez výjimky jen jídla a suroviny u nás dostupné?
Rozhodně, rozhodně ano.

S volnou rukou

A byla to jakási podmínka, nutnost pro vznik knihy?
(úsměv) Já jsem žádnou podmínku od nakladatele nedostala. Dal mi volnou ruku a byla to krásná práce, při které jsem si mohla dělat, co jsem chtěla.

Je některý z receptů pro vás cenný v tom smyslu, že je opravdu lahodný a zdědila jste ho po předcích?
Ořechový likér, ten je z kuchařky z roku 1885.

Dobře se najíst, ale nepřecpat se, to se člověku hned zlepší nálada. Ale máte v knize i jídlo, po kterém bude člověk opravdu sytý?
No samozřejmě. Takovým je třeba Kuře v seně.

Je někdo, kdo vám při psaní knihy fandil a těšil se. A naopak někdo, kdo vám ji rozmlouval?
Všichni mají poděkování v úvodní části kuchařky. Ti co mě zrazovali, mají poděkování za zdravou skepsi, která mě taky posilovala.

Pupalku přirovnáváte k „použitým kondomům". Proč?
Odkvetlou pupalku… Ona tak totiž i vypadá. A připomíná nám tak pomíjivost krásného okamžiku.

Autor: Radek Strnad

8.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 16 500 Kč

Svářeči Svářeč kovů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 24500 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173, e-mail: tumova@ostroj.cz., Požadujeme: výbornou znalost čtení technických výkresů podmínkou, svářečské oprávění EN ISO 9606-1 135 P FW FM2 S t,12,0 PF ml a vyšší (FM3, FM4), EN ISO 9606-1 135 P BW FM2 S t,12,0 PF ss nb a vyšší (FM3, FM4), praxe s drážkováním svárů pro UT drážkovací elektrodou výhodou., Náplň práce: provádí samostatné svařování dílců a úpravu po svařování, provádí samostatné čtení a činnosti dle technické dokumentace, provádí nahřívání dílců., Pracoviště: Těšínská č.p. 1586/66, Opava. Počet hodin týdně: 37,5 hod. Pracovní smlouva na dobu určitou 1 rok. Nabízíme: Odměnu za pracovní přínos v závislosti na hospodářském výsledku, týden dovolené navíc, závodní stravování, očkování proti chřipce, příspěvek na penzijní připojištění po 1 roce v zaměstnaneckém poměru, příspěvek na letní dětský tábor nebo lyžařský výcvik, poukázky na zdravotní prevenci, sportovní a kulturní aktivity, sportovní a společenské akce společnosti.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 120 Kč

Strojírenští kovodělníci STROJÍRENSKÝ DĚLNÍK - ŘEZÁRNA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173, 731 607 906, e-mail: tumova@ostroj.cz, Vyučení ve strojírenském oboru výhodou, dobrý zdravotní stav, práce na zaučení na řezárně, jeřábnický průkaz a vazačské osvědčení výhodou, samostatnost a flexibilita. , Pracoviště Opava, nástup ihned., Náplň práce: dělení materiálu dle technologického postupu, identifikace materiálu na dílně, koordinace toku materiálu na dílně, odepisování operací na dílně.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 16 350 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník, operátor (M/Ž). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16350 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Jusda Europe poskytuje skladové a logistické služby pro celý region EMEA. Je schopna zajistit pro zákazníky kompletní rešení na míru. Logistické centrum se nachází v Černé za Bory u Pardubic, skladovací prostory v Pardubicích-Drozdicích a v Kutné Hoře., , Co bude Vaší prací?, Zajištění zaskladnění, vyskladnění a zpracování zakázek dle expedičních příkazů., Uzavírání zakázek pro finální nakládku., Práce na baličce, páskování palet., Provádění inventur., , Co byste měli nabídnout VY?, Ochotu směnovat - denní, noční 12h směny., Zodpovědnost, spolehlivost, samostatnost., A pokud máte praxi ve skladu, máte výhodu!, , Co u nás získáte?, Stabilní práci a stálý příjem., Dotované stravování., 3000,- ročně na benefity (Jděte do kina, zaplaťte v lékárně, přihlaste se na jazykový kurz, a nebo si vyberte něco úplně jiného...)., 5 týdnů dovolené., Mobilní tarify za velmi výhodné ceny pro Vás i Vaše blízké (Třeba neomezené volání a 10GB dat za skvělou cenu)., Podporu fit života - Foxconn Fitness (vstup za 30Kč na lekce i do fitka), Multisport program (příspěvek na fitko, plavání nebo třeba saunu...)., Další vzdělávání (např. Odborné kurzy, kurzy práce na PC, kurz focení, a další)., Slevy u obchodníků (Cestujte pohodlně a levněji s LeoExpress, nakupte elektroniku se slevou, a další...)., Min. 6.000,- ročně v průměru příspěvek. Pracoviště: Logistic service centre - areál starzone, Staročernská, č.p. 227, 530 02 Pardubice 2. Informace: Jitka Chudobová, +420 466 056 543.

Gastronomie - Práce v malém 4* hotelu 20 000 Kč

Pomocný kuchař/ka, pokojská, obsluha restaurace pro malý boutique hotel v Mariánských Lázních.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den záchranářů 2018 v Litoměřicích
74

FOTO: Takový byl letošní Den záchranářů Ústeckého kraje

Videosouhrn 15. června 2018

Zmar tisíce opilostí, Havířov v květu a Třebíč v UNESCO: zhlédněte videa dne

Náklaďáky na hraně převrácení a policisté hasící požár pokojíčku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 13. června 2018.

Kroupy jako pingpongové míčky a cizí kamion, co přerazil závory: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 12. června 2018.

Dopadení Batmana v Praze a zátah na ochranku, která loupila: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. června 2018.

Nadávky, sporný policejní zákrok a Poupata s chlupatýma nohama: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 10. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT