Jsou sportovní odvětví, v jejichž řídících funkcích je žena ojedinělým úkazem, ale na druhou stranu jsou druhé, kde se přítomnost zástupkyň něžnějšího pohlaví přímo nabízí. A tím je třeba aerobik. „Jsme estetickou sportovní disciplínou, takže převaha žen je jasná,“ usmívá se prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Jana Havrdová.

Přesto, že se tomuto odvětví věnuje i několik mužů, ve vedení svazu žádného nenajdete. „Co se týče kluků v aerobiku, tak probíhá celosvětová krize. Náš svaz vedou samé ženy. Mezinárodní svaz pod sebe sdružuje také hip-hop, v němž je více mužských na organizačních pozicích. V Česku však spadá pod tanec, nikoli pod nás,“ vysvětluje Havrdová.

Při jednání o spolupráci či financování například s ministerstvem a dalšími orgány občas narazí na kolegyni, která vede nějaký svaz či sportovní organizaci. „Zajímavou osobností je určitě starostka Sokola Hana Moučková,“ zdůrazňuje. „Když se ale sejdeme například na České unii sportu, tak jde ale většinou o chlapy,“ doplňuje.

Nabízí se otázka: v čem je přínosné, když svaz řídí žena? „Máme jiný pohled na věc. Dokážeme skloubit více věcí dohromady, jelikož se vedle práce staráme ještě o potomky a rodinu,“ míní matka tří dětí.