VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Toulky Zahradou Čech (3): Zážitkové putování aneb Kam na výlet

Litoměřicko - Dobré, zdravé, kreativně připravené i prezentované jídlo se poslední dobou stalo životním stylem. Gastronomická revoluce zasáhla i Zahradu Čech. Dá se tu báječně jíst, skvěle pít, je tu prostě možné dělat si jídlem radost, a nevnímat ho jen jako palivo pro tělo.

17.6.2016
SDÍLEJ:

Žehnání Biskupskému pivovaru U sv. ŠtěpánaFoto: Foto: Deník/Karel Pech

La Karotka
Nedaleko litoměřického náměstí zve k mimořádnému zážitku jedna z nejlepších vegetariánských restaurací v Česku. V La Karotce vám přinesou jídlo, které je prezentované v duchu současných trendů a vypadá nesmírně lákavě a skvěle chutná. Ať si tu dáte hummus, carpaccio z červené řepy, tapas, některou z výtečných polévek, gratinovaný kozí sýr, grilovaný camembert, thajské nudle, sushi nebo lasagne, bude vám blaze a nádherně lehko.

Biskupský pivovar
Máte-li ale přeci jen nezvladatelnou chuť na maso, zvolte Biskupský pivovar. Najdete ho nedaleko gotického hradu a budete příjemně překvapeni pohostinným interiérem v lehké nostalgii po dobách první republiky. Jídlo je velmi dobré – třeba takové konfitované kachní stehno, flank steak, zvěřinový guláš nebo tažená krkovička – k tomu pěkně zdejší dvanáctku Štěpána nebo jedenáctku Děkana…

Radniční sklípek
Přímo na náměstí nás čeká další gastronomicky velmi zdatná restaurace. V jedinečném prostředí litoměřického městského podzemí vás až zaskočí pestrá a četná nabídka salátů. Hodně tu dají na regionální zdroje, takže si můžete pochutnat na steaku z mladého býčka z nedaleké farmy, křehkém jehněčím na česneku, jemném tataráku, grilované vepřové…

Káva s párou nebo Kávovna?
Kousek za náměstím objevíte zvenčí nenápadnou Kávovnu s vlídnou obsluhou, domáckým prostředím, dvorečkem a především, pečlivě vybíranou kávou z nejrůznějších českých pražíren. Pod městskými parkány, v budově někdejší železniční zastávky, zase sídlí Káva s párou, interiérově dotažená kavárna s vlastní cukrářskou výrobnou. Až tu budete, opovažte se neochutnat něco z dobrot pečených támhle za těmi dveřmi…

Cukrovar
Jen o kousek dál po proudu Labe, na kraji Lovosic, v budově bývalého cukrovaru, který dal novému komplexu jméno, čeká restaurace, v níž si budete připadat jako někde ve stylové kovárně. Dejte si tu třeba flank steak s dýňovým pyré, domácí burger, kuřecí steak v tandoori koření anebo vepřová žebra v indonéském stylu.

Perlová voda
V Kostelci nad Ohří snadno najdete rozsáhlý moderní komplex, který vznikl z barokního statku. Ve zdejší restauraci s minipivovarem vaří lahodný spodně kvašený ležák Lanýž. Pod menu je podepsána jedna z českých gastronomických legend, chef Pavel. Osobně jsem zamilován do hovězí dušené pečeně na černém rybízu podle receptu páně Schejbalovy babičky z nedaleké Budyně nad Ohří.

Čokolatérie Třebenice
Úhledný domek na třebenickém náměstí voní už na dálku, aby ne, je po střechu plný báječné čokolády, kterou tu vyrábějí s láskou a péčí. Ostatně – můžete se o tom sami přesvědčit, do výrobny jedinečných lanýžků je možné nahlédnout prosklenou stěnou. Vyzkoušejte všechny příchutě, nadchnou vás. A potom ovšem zdejší horká čokoláda doplněná o spoustu koření, s nimiž experimentujete a už tak skvostný zážitek ještě umocňujete.

Dortletka
V srdci Roudnice, snadno najdete cukrárnu Dortletka. Za jméno vděčí své největší pýše, křehké sněhové dortletce podle dávného rodinného receptu, dezertu ověšenému cenami – regionální potravina, regionální produkt Českého středohoří… Opravdu senzační dortletku doplňuje velmi poctivě vyráběná česká dortová klasika i sladké.

A to všechno dohromady…
O víkendu 8.-10. září 2016 je k tomu všemu možné vyzkoušet i další chutě Zahrady Čech na už čtvrtém ročníku Gastro Food festivalu konaném v prostorách litoměřického výstaviště.

Další tipy naleznete na www.ceskestredohori.info.

Autor textu: Rostislav Křivánek

Autor: Redakce

17.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22.–23. září 2018

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT