VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Upečte ze zbytků vánočního cukroví jedinečný závin nebo koláč

Severní Čechy - Možná jste se ho přejedli, ale vyhodit je by byla škoda. S vánočním cukrovím se dá doslova kouzlit. Jednoduše se promění v docela jiné pečivo.

6.1.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Linecké, perníčky, kokosky a kdovíco ještě. Před Vánocemi se na ně sbíhají sliny, po Vánocích už je ale situace docela jiná. Také jste se jich přejedli? Jenže v krabicích jsou zásoby na další dva týdny.

A co se toho sešlo od babiček. Přeci se to nevyhodí? Samozřejmě že ne, byla by to škoda. Vánoční cukroví se dá totiž dále využít. A my vám poradíme jak.

Cukroví už nechcete ani vidět, ale něco sladkého byste si přeci jen dali? Pak je tu hned několik možností. Cukroví se dá totiž dále zpracovat. Můžete ho přetvořit na skvělé rumové řezy, buchtu nebo třeba koláč.

Stačí si jen vybrat z našich receptů. Ty mohou sloužit i jako inspirace těm, kterým žádné cukroví nezbylo a sladké se jim nezajedlo. V mnoha případech lze totiž cukroví nahradit piškoty nebo strouhankou.

Sladké už ani vidět?

Možná jste si dali předsevzetí, že kila pracně nabraná o vánočních svátcích do měsíce zhubnete. Potom jde sladké stranou. Ale i v tomto případě není nutné hledat odpadkový koš.

Vánoční cukroví se dá totiž snadno zamrazit. Můžete si tak chuť lineckých připomenout třeba v půlce letních prázdnin, nebo si ulehčit práci před příštími vánočními svátky.

Jak cukroví uchovat?

Nejvhodnější je při zamrazování uložit cukroví do speciálních mrazuvzdorných krabiček, a to raději do několika menších, než do jedné veliké. Jedině tak totiž zajistíte, aby se cukroví mrazem nevysušilo, případně nenatáhlo mnohdy nepříjemný pach mrazáku. Takto uchované cukroví skutečně potěší i v létě, v pečlivě utěsněných krabičkách vydrží dokonce i do dalších Vánoc a ušetří tak starosti i čas.

Zimní švestkový závinCo potřebujete: Zbylé vánoční cukroví, nejlépe perníčky, kompotované švestky a sušené švestky, 1 balíček listového těsta, 1 vejce, cukr moučka a mletá skořice podle chuti
Postup: Z kompotovaných švestek slijeme šťávu a švestky smícháme se sušenými. Tuto směs necháme odkapat. Mezi tím rozdrtíme cukroví. Nejjednodušší je nasypat je do velkého mikrotenového sáčku a rozmačkat válečkem. Listové těsto vyválíme na tenký plát, posypeme strouhankou ze zbylého vánočního cukroví, rovnoměrně poklademe švestkami, posypeme trochu cukrem, skořicí a zavineme. Pomocí utěrky přeneseme takto připravený švestkový závin na vodou vypláchnutý plech nebo pečící papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby předehřáté na 220 230 °C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 200 °C a pečeme dozlatova. Švestkový závin je nejlepší ještě vlahý pocukrovat. Ke konzumaci je připravený ihned. Švestky jsou teplé a krásně se roztékají.
Novoroční buchtaCo potřebujete: Zbylé vánoční cukroví, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, mléko dle potřeby, 1 dcl rumu, čokoládová poleva
Postup: Zbylé vánoční cukroví umeleme, zalijeme mlékem a rumem a smícháme. Počkáme asi pět minut, než rozemletá směs cukroví natáhne mléko. Poté přidáme prášek do pečiva a vejce a vše umícháme.Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně dvacet minut až půl hodiny. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou a podle potřeby ozdobíme.
Rumové řezyCo potřebujete: Těsto: 100 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, prášku do pečiva, 4 vejce, 6 polévkových lžic horké vody
Náplň: Cukroví, marmeláda, hnědý rum
Postup: Do pěny našleháme žloutky s cukrem a horkou vodou. Přidáme zbytek surovin a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vzniklé těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem ve vyhřáté troubě při 170 stupních. Přibližně po deseti minutách těsto zrůžoví a utvoří piškot. Než se piškot upeče, vypracujeme plnící směs. Tu dohladka vymícháme z rozstrouhaného nebo umletého zbylého vánočního pečiva, marmelády a lehce naředěného rumu. Podle chuti můžeme přidat rozinky, kandované ovoce, ořechy, čokoládu, cokoliv. Hotový piškot překrojíme na půl. Jednu polovinu pokapeme rumem nebo šťávou a rozetřeme na ní připravenou směs, přiklopíme druhou polovinou, rovněž pokapeme a zatížíme. Necháme v chladu uležet. Povrch můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou, nebo jen pocukrovat. Tento recept je vhodný i ke zpracování staré bábovky, či sušenek. Ty použijeme místo cukroví.
Tvarohový koláč z cukrovíCo potřebujete: cukroví, nejlépe linecké nebo jiné slepované (může být i čokoládové, které změní chuť i barvu koláče), máslo podle množství cukroví, 3 tvarohy, 3 vejce, cukr podle chuti, vanilka, holandské kakao podle chuti
Postup: Cukroví rozdrobte a přidejte do něj rozpuštěné máslo, ze vzniklé směsi utvořte prsty jakousi drobenku. Tu vsypte do koláčové formy a prsty i celými dlaněmi utlačte. Takto vzniklý korpus dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů na 15 minut. Než se upeče korpus, připravte náplň. Tvarohy vyklopte do mísy, oslaďte cukrem podle chuti a ovoňte vanilkou. Následně přidejte tři vejce a důkladně rozšlehejte. Můžete přidat holandské kakao. Jakmile bude korpus předpečený, zaplňte jej tvarohovou náplní a dejte péci na 170 stupňů asi na 50 minut.

Autor: Anna Hrochová Mgr.

6.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 16 500 Kč

Svářeči Svářeč kovů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 24500 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173, e-mail: tumova@ostroj.cz., Požadujeme: výbornou znalost čtení technických výkresů podmínkou, svářečské oprávění EN ISO 9606-1 135 P FW FM2 S t,12,0 PF ml a vyšší (FM3, FM4), EN ISO 9606-1 135 P BW FM2 S t,12,0 PF ss nb a vyšší (FM3, FM4), praxe s drážkováním svárů pro UT drážkovací elektrodou výhodou., Náplň práce: provádí samostatné svařování dílců a úpravu po svařování, provádí samostatné čtení a činnosti dle technické dokumentace, provádí nahřívání dílců., Pracoviště: Těšínská č.p. 1586/66, Opava. Počet hodin týdně: 37,5 hod. Pracovní smlouva na dobu určitou 1 rok. Nabízíme: Odměnu za pracovní přínos v závislosti na hospodářském výsledku, týden dovolené navíc, závodní stravování, očkování proti chřipce, příspěvek na penzijní připojištění po 1 roce v zaměstnaneckém poměru, příspěvek na letní dětský tábor nebo lyžařský výcvik, poukázky na zdravotní prevenci, sportovní a kulturní aktivity, sportovní a společenské akce společnosti.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 120 Kč

Strojírenští kovodělníci STROJÍRENSKÝ DĚLNÍK - ŘEZÁRNA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173, 731 607 906, e-mail: tumova@ostroj.cz, Vyučení ve strojírenském oboru výhodou, dobrý zdravotní stav, práce na zaučení na řezárně, jeřábnický průkaz a vazačské osvědčení výhodou, samostatnost a flexibilita. , Pracoviště Opava, nástup ihned., Náplň práce: dělení materiálu dle technologického postupu, identifikace materiálu na dílně, koordinace toku materiálu na dílně, odepisování operací na dílně.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 16 350 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník, operátor (M/Ž). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16350 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Jusda Europe poskytuje skladové a logistické služby pro celý region EMEA. Je schopna zajistit pro zákazníky kompletní rešení na míru. Logistické centrum se nachází v Černé za Bory u Pardubic, skladovací prostory v Pardubicích-Drozdicích a v Kutné Hoře., , Co bude Vaší prací?, Zajištění zaskladnění, vyskladnění a zpracování zakázek dle expedičních příkazů., Uzavírání zakázek pro finální nakládku., Práce na baličce, páskování palet., Provádění inventur., , Co byste měli nabídnout VY?, Ochotu směnovat - denní, noční 12h směny., Zodpovědnost, spolehlivost, samostatnost., A pokud máte praxi ve skladu, máte výhodu!, , Co u nás získáte?, Stabilní práci a stálý příjem., Dotované stravování., 3000,- ročně na benefity (Jděte do kina, zaplaťte v lékárně, přihlaste se na jazykový kurz, a nebo si vyberte něco úplně jiného...)., 5 týdnů dovolené., Mobilní tarify za velmi výhodné ceny pro Vás i Vaše blízké (Třeba neomezené volání a 10GB dat za skvělou cenu)., Podporu fit života - Foxconn Fitness (vstup za 30Kč na lekce i do fitka), Multisport program (příspěvek na fitko, plavání nebo třeba saunu...)., Další vzdělávání (např. Odborné kurzy, kurzy práce na PC, kurz focení, a další)., Slevy u obchodníků (Cestujte pohodlně a levněji s LeoExpress, nakupte elektroniku se slevou, a další...)., Min. 6.000,- ročně v průměru příspěvek. Pracoviště: Logistic service centre - areál starzone, Staročernská, č.p. 227, 530 02 Pardubice 2. Informace: Jitka Chudobová, +420 466 056 543.

Gastronomie - Práce v malém 4* hotelu 20 000 Kč

Pomocný kuchař/ka, pokojská, obsluha restaurace pro malý boutique hotel v Mariánských Lázních.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den záchranářů 2018 v Litoměřicích
74

FOTO: Takový byl letošní Den záchranářů Ústeckého kraje

Videosouhrn 15. června 2018

Zmar tisíce opilostí, Havířov v květu a Třebíč v UNESCO: zhlédněte videa dne

Náklaďáky na hraně převrácení a policisté hasící požár pokojíčku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 13. června 2018.

Kroupy jako pingpongové míčky a cizí kamion, co přerazil závory: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 12. června 2018.

Dopadení Batmana v Praze a zátah na ochranku, která loupila: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. června 2018.

Nadávky, sporný policejní zákrok a Poupata s chlupatýma nohama: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 10. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT