„Je to dobré. Hrozny odrůdy Müller Thurgau, které jsme sklidili v neděli, mají 16 stupňů cukernatost. To je na burčák optimální," sdělil Pavel Hrabkovský, velkožernosecký vinař.

S burčákem se chystá na Roudnické vinobraní, které startuje v pátek. Se sklizní pro výrobu burčáku začali také v Roudnici a Žalhosticích. „Zatím to vypadá pěkně. Příští týden budeme možná sklízet i naplno, pro výrobu vína. Vše máme připravené. Hrozny nabraly další cukr. Samozřejmě jsou odrůdy, které na vinici dále necháme. Například Ryzlink rýnský," uvedl Antonín Hrabkovský, vinohradník Agrofruktu Kamýk – Klášterních vinných sklepů Litoměřice.

I přesto, že vinaři v regionu teprve začali se sklizní, na pultech obchodů je možné oblíbený burčák zakoupit už několik dní. Některá vinařství se totiž specializují na produkci burčáku, mají proto vysazeny rané odrůdy, které jsou pro brzkou výrobu rozkvašeného hroznového moštu vhodné. Například chrámecké vinařství, které obdělává vinice na Mostecku, díky tomu produkuje burčák už zhruba 14 dní. Na trhu se objevuje také částečně kvašený hroznový mošt. Rozdíl mezi tímto nápojem a burčákem je v původu hroznů.

Na co dát pozor při koupi burčáku?„Burčák by měl být čistý, bez usazenin na dně. Pokud je příliš sladký v tomto období, je to podezřelé. Pravděpodobně je docukřený. Burčák musí být v pohybu. Musí kvasit. Pokud láhev zavřete a za dvě hodiny otevřete a nic se nestane, je to špatně.   Samozřejmě je nejlepší jít přímo k vinaři. Kupovat burčák na slunci u silnice, kde mají na stole předem natočených padesát pet lahví není úplně ideální. Burčák by měl být stáčen individuálně z větší nádoby. Serióznost prodejce snadno otestujete, pokud se budete ptát, tedy zajímat se o to, odkud je, z jaké odrůdy, kolik cukru měly hrozny při sklizni," radí Pavel Hrabkovský, jehož burčák opakovaně zvítězil v anketě na litoměřickém vinobraní.

Burčák může být jen nápoj vyrobený z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Pokud jsou hrozny ze zahraničí, nesmí prodejce nápoj označovat jako Burčák. Dohlíží na to Státní zemědělská a potravinářská inspekce inspekce. Inspektoři se zaměřují nejen na správné označení nabízeného sortimentu, ale také odebírají vzorky a dále zjišťují například zda nejde o ředění vodou atd.. Každoročně takto odhalí několik „hříšníků". na Litoměřicku však v posledních letech podle webu SZPI nebyl zaznamenán zásadní prohřešek.

Milovníci burčáku by se tak měli držet především základního pravidla, které doporučují vinaři: „Dobrý obchodník nechá zákazníka burčák nejprve ochutnat a pozorný zákazník burčák nejprve ochutná, než jej zakoupí."