VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Víte, že dnes slavíme Mezinárodní den mrkve?

Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) se slaví každý rok přesně 4. dubna a po celém světě se pořádají různé mrkvové party, oslavy a happeningy.

4.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Den mrkve vznikl v roce 2003 a jeho účelem je šíření povědomí o blahodárných účincích mrkve po celém světě. Popularita Mezinárodního dne mrkve každoročně roste stejně tak, jako počet zemí, ve kterých se oslavy pořádají Velká Británie, Francie, Švédsko, Itálie, Austrálie, Japonsko či Rusko.

Historie

Historie divokých předků mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká. Zpočátku se pěstovala pro lékařské účely. V 10. století ji naši předkové využívali k usnadnění porodu. Svou cestu dobývání Evropy nastartovala mrkev se žlutými kořeny. Postupem času vznikla mutací červené a bílé odrůdy dnes všem známá oranžová mrkev. Vyšlechtili ji Holanďané v 17. století a až o dalších sto let se rozšířila skutečně do celé Evropy.

Použití v kuchyni

V kuchyni se používá pouze kořen. Může se jíst syrová vcelku, jen tak po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů v kombinaci s jablky nebo cibulí, posypaná petrželkou, pažitkou nebo ořechovými jádry, tepelně upravená v polévce, dušená atd. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí.

Kde a jak působí

Jako droga se sbírá její kořen (Radix dauci), semena (Fructus dauci) a výjimečně i nať (Herba dauci). Látka falkarinol (falcarinol) obsažená v mrkvi může zabraňovat rozvoji rakoviny.

Droga podporuje obranyschopnost proti infekcím, zlepšuje zrak (zejména šeroslepost), užívá se při jaterní dietě, pomáhá při močových kaméncích a revmatických zánětech kloubů, je mírně močopudná a projímavá, při zevním použití hojí rány, spáleniny či vředy. Šťáva z kořene se hodí při léčení či doléčení ischemické choroby srdeční, jako potravinový doplněk prospěje těhotným a kojícím ženám nebo při chudokrevnosti. Nálev ze semen se užívá při angině pectoris.

Nejčastěji se podává jako mrkvová šťáva, ze semen se připravuje nálev (pije se 2x až 4x denně), nať se obvykle používá čerstvá zevně ve formě kašovitých obkladů.

Recepty, které se mohou hodit

Pikantní mrkvový salát

Potřebujeme: 6 velkých mrkví, 1 cibuli, 2 lžičky pikantní hořčice, sůl, pepř, citronovou šťávu, cukr, sůl, olivový olej.

Mrkev nakrájíme na tenké proužky a povaříme ji v troše vody, do které přidáme lžičku cukru a půl lžičky soli. Lehce podusíme do poloměkka a scedíme. Pokud ji propláchneme studenou vodou, zachová si krásnou barvu. Takto připravenou mrkev v míse smícháme s troškou vody a dle chuti citronovou šťávou, hořčicí a cukrem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, dochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme vychladit.

Mrkvové smaženky

Potřebujeme: 6 mrkví, hladkou mouku, 3 vejce, olivový olej, strouhanku, 2 bílé jogurty, kari, sůl.

Mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme spolu s moukou, vejci a strouhankou. Vznikne středně husté těsto, ze kterého lžící tvoříme placičky a smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s brambory a kari dresinkem, který si připravíme z jogurtu do něhož přisypeme kari dle chuti a lehce osolíme.

Hranolková indická mrkev

Potřebujeme: 65 dkg mrkve, 3 brambory, zázvor, máslo, sůl, kari.

Mrkev nakrájíme na hranolky, brambory na kostičky a zázvor oloupeme (stačí malý kousek, asi 2 cm) a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj mrkev a brambory. Posypeme solí, kari a zázvorem a na povrch položíme plátky másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180° C a pečeme za občasného promíchání dozlatova.

Vitaminová bomba

Mrkev oloupeme a uvaříme v trošce vody doměkka. Rozmixujeme a zalijeme převařenou vodou. Podle toho, jak chceme mít nápoj hustý, dolijeme vodu. Přidáme pomerančovou šťávu ze tří pomerančů a cukr podle chuti, promícháme, scedíme a vychladíme.

Autor: Ludmila Veselá

4.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní instrumentář 16 900 Kč Zubní instrumentáři Zdravotní sestra, zubní instrumentář/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice. , Nástup možný HNED. , Přijmeme zdravotní sestřičku do ordinace, praxe v oboru výhodou. Nutné odpovídající vzdělání všeobecná zdravotní sestra., Místo je vhodné i pro absolventy. , První kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Mudr. marcel pekárek - stomatologická s.r.o. - pracoviště, Lidmily Malé, č.p. 656, 530 12 Pardubice 12. Informace: Filip Pekárek, . Informační technologie - Informační technologie Programátor 35 000 Kč Vývojáři softwaru. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Kontaktní osoba: pan Mezník, tel: 602 278 776, email: meznik@jjsolutions.cz, , První kontakt uchazeče emailem nebo telefonicky po-pá 10-15 hod., , Ukrajinský jazyk výhodou. Pracoviště: Jj solutions s.r.o. - místo výkonu práce na strži 1702/65, praha 4, Na strži, č.p. 1702, 140 00 Praha 4. Informace: Meznik, +420 602 278 776. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 19 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řízení chodu kanceláře, zpracovávání účetních dokladů. Požadavky: řidičský průkaz skupiny B, německý jazyk, ukončené středoškolské vzdělání. Zaměstnanecké benefity: stravenky. Bližší informace p. Boháčová telefonicky, profesní životopis zaslat na e-mail, osobní kontakt: Po-Čt 6:00-15:00, Pá 6:00-12:00. Vhodné i pro OZP/OZZ.. Pracoviště: Erka metaltec s.r.o., U Pískovny, č.p. 3177, 671 81 Znojmo 5. Informace: Jana Boháčová, +420 725 605 840. Gastronomie - Pizzař/pizzař/pizzař/pizzař/pizzař 2 000 Kč Připoj se k našemu týmu! Spolehlivé pizzaře s praxí, kteří se nebojí práce hledáme pro naší novou provozovnu v Hloubětíně. Kontaktuj nás na tel. viz níže

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Pochod za zdravé chlapy a zachráněný mlýn v obležení: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 14. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT