VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na těchto stránkách najdete archivní články
Podřipského deníku. Aktuální zprávy z Podřipska
najdete nově na Litoměřickém nebo Mělnickém deníku.

Litoměřický deník Mělnický deník

Znáte velikonoční tradice?

Ústecký kraj - Pro křesťany jsou Velikonoce nejdůležitějším svátkem v roce. Připomínají si totiž ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Podle tradice o Velikonocích vrcholí čtyřicetidenní půst, který vždy začíná Popeleční středou a končí na Bílou sobotu.

4.4.2015
SDÍLEJ:

Velikonoce. Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Zelený čtvrtek

Po celý den se má jíst hlavně zelená strava, která přináší zdraví a sílu po celý rok. Na některých místech se již na Zelený čtvrtek lidé modlili v přírodě na památku Ježíše Krista. Potom se omývali studenou vodou, aby si zajistili zdraví a krásu. Při mši naposledy zvonily zvony a „odlétly do Říma". Poledne, ranní a večerní klekání tak ohlašovali chlapci řehtáním a klapáním. Odpoledne bylo zakázáno pracovat. Barvila se vajíčka pro hospodáře.

Velký pátek

Je to jeden z nejvýznamnějších dní církevního kalendáře. Velký pátek je dnem hlubokého smutku, protože byl odsouzen a ukřižován Ježíš Kristus.Lidé chodili na bohoslužbu, odpoledne se klaněli u Božího hrobu. Věřící dodržovali přísný půst, někde ale v poledne připravili prostý oběd, třeba šišky s mákem a sirupem. Z úcty k Ježíši platil přísný zákaz hýbat se zemí. Lidé nesměli pracovat na polích ani v sadu. Podle starých legend je pátek vhodný na věštění a otevírají se studánky a jeskyně s pokladem.

Bílá sobota

Na Bílou sobotu se světil oheň. Bylo zvykem uhasit všechna ohniště, aby mohla být zažehnuta novým, posvěceným ohněm. Před bohoslužbou se pálil Jidáš. Kostelník rozdělal u vchodu do kostela ohýnek. Když kněz oheň posvětil, odnášely si hospodyně žhavé oharky domů, aby rozdělaly nový oheň. Z ohořelých dřev lidé vyráběli křížky, které sázeli do polí, aby dobře rodila. Hospodyně pekly mazance, bochánky, beránky, připravovaly slavnostní večeři, hlavním chodem byla sekaná. Vzkříšení se slavilo na večerní slavnostní mši.

Boží hod velikonoční

Pro křesťany je to nejdůležitější den v roce, významnější než Vánoce. Ježíš Kristus totiž vstal z mrtvých. Ženy v tu dobu dokončovaly velikonoční přípravy, při mši se světil chléb, mazanec, vejce a beránek. Po čtyřicetidenním půstu se lidé mohli konečně pořádně najíst. Ze zbylých zásob udělali často velkou hostinu.

Velikonoční pondělí

S církevní věroukou už tento den nemá nic společného. Patří totiž pomlázce. Ta měla zajistit omlazení žen a dívek. Koledníci chodili dům od domu, od tety k tetě, zpívali koledy a přáli vše nejlepší. Za koledu dostávali dárky vajíčka zdobená nejrůznějšími technikami a pečivo.

Jak nazdobit kraslici?

Připravte si vajíčko, barvu, slámu a lepidlo

1. Natvrdo uvařená nebo vyfouknutá vejce obarvěte barvou na vajíčka a nechte je dokonale oschnout. Ke zdobení slámou jsou vhodné tmavší, syté pastelové barvy, na kterých se bude světle žlutá sláma dobře vyjímat.

Zdobení vajec

2. Vezměte si slámu z ovsa nebo ječmene, jednotlivá stébla podélně rozřízněte ostrým nožem nebo žiletkou na dvě poloviny. Pásky slámy rozžehlete žehličkou.

3. Stébla nařežte na různé tvary. Hranaté můžete vystřihnout ostrými nůžkami, kulaté průbojníkem na kůži. Tradičně se ke zdobení kraslic používaly kosočtverce, ale klidně můžete vyzkoušet i jiné tvary, například úzké pásky. Fantazii se meze nekladou.

4. Jednotlivé kousky slámy potřete tenkou vrstvou lepidla a nalepujte je na vajíčko tak, aby vytvářely vzor. Sláma se potře na nelesklé straně, na vajíčko se přenese špendlíkem a jemně se přitlačí prstem. Pokud pracujete s vyfouklými vejci, můžete hotové kraslice přetřít bezbarvým lakem, aby se pěkně leskly a déle vydržely.

5. Začátečníci by měli pro začátek vystřihnout maximálně 200 větších tvarů, 300 až 700 miniaturních a menších tvarů je určeno hlavně profesionálům.

Vrkači, klepači, hrkači

Zelený čtvrtek, Velký pátek i Bílá sobota má svůj neodmyslitelný zvuk. Kostelní zvony, které podle církevní tradice odletěly do Říma, totiž utichají a nahrazuje je hlučné klapání a hrkání. Chlapci chodí dům od domu, zpívají církevní písně a přejí obyvatelům požehnané Velikonoce. Lidé je odměňují sladkostmi nebo drobnými. Klepat se začíná vždy na Zelený čtvrtek v pět hodin odpoledne. Na Velký pátek vycházejí chlapci do ulic až čtyřikrát. V 15 hodin při klepání odříkávají říkanku O třech hodinách, umřel Kristus Pán. Zvuk hrkaček utichá až o Bílé sobotě, kdy se podle církevní tradice vrací zvony zpět z Říma.

Honění jidáše

Patří mezi nejstarší české velikonoční hry. Ke konci mše dal kněz pokyn k útěku Jidášovi, předem určenému chlapci s rezavými vlasy. Vyběhl z kostela a ostatní děti běžely za ním a hnaly ho s řehtačkami a klapačkami před sebou.

Proutek, tatar, pomlázka

Znázorňuje životodárnou sílu. Chlapci šlehají dívky, aby byly zdravé, krásné a veselé. Velikonoční zvyk pochází ze 14. století. Navštěvovali se i přátelé, kteří si symbolickým šlehnutím proutku přáli zdraví. Hospodář zase vymrskal čeládku, aby nezlenivěla.

Beránek

K beránkovi je přirovnáván Kristus, který svým utrpením vykoupil lidstvo ze smrti. Symbol beránka zosobňuje triumf života a nevinnosti nad smrtí a hříchem. Tento symbol byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici, hlavně ve Středomoří, kde sídlili převážně pastevci. U Židů byl Bůh pastýřem a oni jeho stádem, které pečlivě hlídá.

Jidáše

Pečou se od Zeleného čtvrtka. Měly podobu krouceného provazu, na němž se Jidáš oběsil. Jinde říkali, že toto kynuté pečivo je pokroucené jako Jidášův charakter. Kdo jidáše snědl, byl chráněný před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.

Třený velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Ingredience:

350 gramů polohrubé mouky

200 gramů cukru krupice

140 gramů másla

1 kypřicí prášek do pečiva

4 vejce

1 sklenka mléka

lžička citronové kůry

strouhanka

Postup přípravy:

1. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Zapneme troubu a necháme předehřát na 180 stupňů.

2. Žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem do pečiva a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho přimícháme k těstu.

3. Utřené těsto vylijeme do připravené formy. Pečeme asi 50 minut, délka pečení ale závisí na velikosti formy. Po upečení beránka vyklopíme a necháme vychladnout. Ozdobit ho můžeme čokoládovou polevou nebo jen zaprášit moučkovým cukrem.

Nádivka od babičky

Ingredience:

6 rohlíků

½ litru mléka

½ másla

3 až 4 vejce

muškátový oříšek

sůl

kopřivy, pažitka nebo petržel

Postup přípravy:

1. Den nebo dva dny staré rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zalijeme půl litrem mléka.

2. Necháme je nasát. Mezitím si utřeme žloutky s máslem, osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a nasekané kopřivy. Kdo kopřivu nemá rád, může ji nahradit nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

3. Obě směsi smícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta. Dáme do zapékací mísy na pečicí papír a pečeme v troubě dozlatova.

Velikonoční mazanec

Ingredience:

500 gramů polohrubé mouky

35 gramů droždí

špetka soli

250 ml mléka

110 gramů cukru moučka

110 gramů másla

3 žloutky + na potření

2 lžičky citronové kůry

mandle, rozinky

Postup přípravy:

1. Teplé mléko promícháme s cukrem a droždím, necháme vzejít kvásek. Do mouky se solí přidáme rozehřáté máslo, žloutky, rozinky, mandle, kvásek, citronovou kůru a vše promícháme.

2. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 2 hodiny.

3. Z těsta vytvoříme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a necháme dokynout. Pečeme v troubě na 160 stupňů asi 45 minut.



Autor: Redakce

4.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Chůva na plný úvazek 32 000 Kč

Chůva Hledáme chůvu k miminku na 8 hodin denně, pondělí - pátek. Víkendy po dohodě za příplatek. 32.000 Kč/měsíc + příplatky za víkendy.

Stavebnictví - Stavbyvedoucí/stavební dozor 35 000 Kč

Na pozici stav. dozor/stavbyved. hl. schopného, spolehlivého, motivovaného, samostatného člověka s org. schopnostmi, zkušennostmi a praxí v oboru rek. fasád a střech. Jakékoli další dovednosti vítány. ŽL n. HPP. Nást. plat 35.000Kč. CV prosím zasílejte na email. Další info na tel.č. a při os. setkání.

Doprava a logistika - Dispečer/ka hotelové přepravy 28 000 Kč

Hledáme spolehlivého dispečera/ku na dispečink hotelové přepravy. Požadujeme: zkušenosti z dispečingu (taxi, hotelová přeprava, rozvozy), komunikativní a rozhodnou povahu, znalost Prahy, práce na PC, základy AJ. Nabízíme: možnost podílet se na rozvoji firmy, stabilní a zajímavou práci, fixní a motivační složku mzdy (min. 28.000 Kč čistého/měsíčně), férové jednání. Nástup možný ihned nebo dle dohody.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Obchodní zástupci 22 000 Kč

Obchodní zástupci OBCHODNÍK, OBCHODNICE divize STROJÍRNA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Stloukalová Dagmar Mgr., tel.: 553 872 170, e-mail: stloukalova@ostroj.cz, VŠ/SŠ vzdělání strojírenského směru výhodou; praxe v obchodním oddělení strojírenské firm; orientace ve strojírenských technických výkresech; výborné komunikační a argumentační schopnosti; aktivní přístup; samostatnost., Pracoviště Opava, nástup dohodou., Náplň práce:, - provádí marketingový průzkum trhu. , - zajišťuje komunikaci se zákazníkem. , - odpovídá za realizaci obchodník případů. , - analyzuje kalkulaci obchodních případů. , - analyzuje náklady obchodních případů. , - analyzuje obchodně-technické informace. , - eviduje obchodní případy. , - provádí přípravu podkladů pro reklamační řízení. , - odpovídá za splatnost pohledávek. , - hodnotí ukončené obchodní případy.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Dagmar Stloukalová, +420 553 872 170,.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den záchranářů 2018 v Litoměřicích
74

FOTO: Takový byl letošní Den záchranářů Ústeckého kraje

Videosouhrn 15. června 2018

Zmar tisíce opilostí, Havířov v květu a Třebíč v UNESCO: zhlédněte videa dne

Náklaďáky na hraně převrácení a policisté hasící požár pokojíčku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 13. června 2018.

Kroupy jako pingpongové míčky a cizí kamion, co přerazil závory: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 12. června 2018.

Dopadení Batmana v Praze a zátah na ochranku, která loupila: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. června 2018.

Nadávky, sporný policejní zákrok a Poupata s chlupatýma nohama: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 10. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT