Online reportáž

close Co je koronavirus? info Zdroj: Deník zoom_in Další odborníci ale paniku mezi Evropany mírní: šíření koronaviru totiž podle nich může zmírnit nastupující teplejší jarní počasí. „Není to samozřejmě jisté, ale vypadá to, že pro udržení koronaviru v ovzduší je důležitá určitá teplota. Čím chladněji je, tím déle se zárodek koronaviru udrží aktivní. Teplejší počasí by tedy mohlo šíření tohoto viru teoreticky zbrzdit,“ uvedla viroložka vídeňské univerzitní nemocnice Monika Redlbergerová.

Podobně se pro Deník vyjádřila také primářka infekčního oddělení v pražské Bulovce Hana Roháčová. „Epidemie koronaviru dorazí do Česka během několika týdnů. Představa, že bychom dokázali virus zastavit, nebo ho zcela vymýtit, je iluzorní. Jde přece jen o kapénkovou infekci,“ řekla.

Pomůže jarní počasí?

Pomoci by ale i podle ní mohlo právě nastupující teplejší jarní počasí. „Je to spekulace, ale možná se v takových podmínkách bude viru skutečně dařit hůře,“ řekla Roháčová.

Jaro by mělo podle meteorologů dorazit do Česka už tento týden. V noci sice budou teploty ještě klesat pod nulu, během dne ale bude rtuť na teploměru stoupat až k 17 stupňům Celsia.

close Koronavirus v Česku info Zdroj: Deník zoom_in