K útoku došlo nedaleko kruhového objezdu na okraji města, kterému místní říkají U Labutě.

„Já jen viděl, jak v poutech vyvádějí nějakého chlapa a byl celý od krve," napsal do jedné z rumburských skupin na sociálních sítích Vladimír Balvín.

Vše začalo okolo 18. hodiny v sobotu. „Mladý muž zaútočil na svou známou středního věku," uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová.

Útočník ženu pobodal tak, že byla v ohrožení života. Kromě policie a sanitky do Rumburka vyrazil také záchranářský vrtulník z Liberce. „Ženu jsme následně přepravili do nemocnice. Vzhledem k policejnímu vyšetřování případ nebudeme více komentovat," řekl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Policisté obsadili okolí domu, kde k útoku došlo, hned v sobotu večer. Podle svědků byli na místě neštěstí policisté ještě v neděli okolo poledne. Kolem starého domu stálo několik policejních aut a v jeho okolí se pohybovali technici.

„Chodili tam v bílých oblecích, ve kterých zajišťují stopy," řekla Deníku v neděli jedna z obyvatelek Rumburka.

Co bylo příčinou brutálního útoku zatím není jasné. Podle místních měla být žena pobodána a pořezána na krku, navíc ji měl útočník také znásilnit. Svou roli v sobotním případu v Rumburku měly sehrát i drogy.

V jakém stavu je žena po převozu do nemocnice není známo. Svým zraněním ale nepodlehla. Během neděle policie útočníka obvinila.

„Muže jsme obvinili z vraždy ve stádiu pokusu," uvedla v neděli večer Alena Bartošová s tím, že kriminalisté dávají státnímu zástupci podnět na uvalení vazby. O té by se mělo rozhodnout na začátku tohoto týdne. Muži hrozí deset až osmnáct let vězení.

DALŠÍ ÚTOK NOŽEM

V poslední době to není první případ, kdy policie musela řešit na Šluknovsku útok nožem. Ten předchozí ale skončil tragicky.

Na Velikonoční pondělí totiž zemřel ve Varnsdorfu teprve devatenáctiletý Dominik, který měl jen pár týdnů do závěrečných zkoušek na místní střední škole. Podle policejních vyšetřovatelů jej napadl jen o rok starší J. N., kterého policisté dopadli pár hodin po hrůzném činu. Při tom Dominika měl ubodat řadou ran nožem.

S názorem vyšetřovatele se ztotožnil také soudce děčínského okresního soudu, který mladíka poslal po přibližně dvacetiminutovém jednání do vazby.

„Panovala odůvodněná obava, že by mohl uprchnout, aby se vyhnul hrozícímu trestu. Popřípadě že by mohl mařit vyšetřování a působit na dosud nevyslechnuté svědky," uvedla po jednání o uvalení vazby na mladíka mluvčí děčínského okresního soudu Lenka Lasovská.

Na místě, kde Dominik zemřel, vzniklo hned ten den improvizované pietní místo. Lidé na břehu Mandavy v parku u kina Panorama zapalovali svíčky, na stromech se objevily vzkazy a jeho fotky.

Na Dominika vzpomínají lidé jako na milého a hodného kluka, který žil hip hopem.